Exclusiv on-line Diabet Neuropatia diabetică

Neuropatia diabetică

Email Imprimare PDF

1 din 10 persoane cu neuropatie diabetică nu ştie că suferă de această afecţiune. Neuropatia diabetică are o progresie rapidă, ireversibilă şi afectează calitatea vieţii bolnavilor.

 

Neuropatia diabetică este printre cele mai frecvente complicaţii pe termen lung ale diabetului zaharat, dar cu efecte ireversibile, prin distrugerea progresivă a fibrelor nervoase şi afectarea sistemului nervos autonom şi somatic. Pe termen lung, consecinţele neuropatiei diabetice – ulceraţii ale piciorului, gangrene, amputaţii – afectează grav calitatea vieţii pacienţilor.

Studiu în premieră naţională

În cadrul Primei Conferinţe Naţionale de Neuropatie Diabetică şi Picior Diabetic, cu participare internaţională – Neurodiab 2013, au fost prezentate rezultatele preliminare ale primului studiu privind calitatea vieţii persoanelor cu neuropatie diabetică din România, iniţiat de Societatea de Neuropatie Diabetică. Conform rezultatelor preliminare, 1 din 10 pacienţi cu simptome de neuropatie diabetică a declarat că nimeni nu i-a spus că suferă de această afecţiune, primind acest diagnostic cu ocazia testului efectuat în cadrul studiului.
Conform rezultatelor preliminare, 67% dintre persoanele chestionate suferă de neuropatie diabetică. De asemenea, 15% au afirmat că s-au confruntat cu ulceraţii ale piciorului, 5% au avut gangrenă, iar 4% au deja amputaţii de deget(e).

Pacienţii nu pot dormi de durere

În ceea ce priveşte localizarea simptomelor neuropatiei diabetice, pe primul loc în răspunsuri se află simptomele resimţite la nivelul picioarelor, urmate de cele de la nivelul braţelor. De asemenea, studiul arată că 49% dintre pacienţii cu neuropatie diabetică admit că simptomele se înrăutăţesc în cursul nopţii. Întrebaţi dacă în ultimele patru săptămâni durerea i-a trezit în timpul nopţii sau nu au putut dormi de durere, 17% au spus că se confruntă cu probleme moderate în acest sens, iar mai mult de 7% au semnalat probleme grave.
„Îngrijorător este faptul că 6% dintre respondenţi au recunoscut că a durat mai mult de doi ani din momentul în care au simţit primele simptome de neuropatie până când s-au adresat medicului referitor la aceste probleme, pe când 7% s-au adresat medicului după un an de la apariţia simptomelor, acest lucru în contextul în care evoluţia neuropatiei diabetice este progresivă”, a declarat conf. dr. Ioan Andrei Vereşiu, preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică.

Prevenţia, diagnosticarea precoce şi tratamentul acestei complicaţii a diabetului zaharat sunt posibile pe de o parte printr-o colaborare eficientă între medicul de familie, diabetolog şi neurolog, iar pe de altă parte prin informarea şi educarea persoanelor cu diabet zaharat cu privire la o mai bună cunoaştere a afecţiunii lor.

You are here Exclusiv on-line Diabet Neuropatia diabetică