Exclusiv on-line Stomatologie Albirea dintilor

Albirea dintilor

Email Imprimare PDF

sigura sub supravegherea stomatologului

dentist1Dr. Constantin Cazacu,
Medic primar stomatologie generala
Tel 021 211 45 38
www.cncdentalart.ro

Zambetul este cel mai important factor de comunicare afectiva, fiind un catalizator al oricarei reactii emotionale.
 
O dantura ingrijita poate intregi imaginea, iar una afectata de neglijenta poate cauza complexe de inferioritate persoanei respective.


CE ESTE?

Albirea este tehnica prin care se modifica nuanta dintilor vitali sau devitali, folosind agenti oxidanti.

frunzulitaNecesitate sau artificiu inutil?

In societatea actuala, raportul competenta/imagine este deseori evaluat doar din perspectiva ultimei. American Dental Association recomanda procedurile de albire a dintilor sub controlul medicului. Albirile dentare in cabinet s-au realizat inca din anul 1910. In 1940 s-a folosit peroxidul de hidrogen la dintii vitali, iar in 1960 s-a introdus peroxidul de carbamida 10%. Literatura de specialitate considera ca albirea cu peroxid de carbamida cu concentratie de 10% este sigura pentru dinti si gingii, dar trebuie realizata dupa o consultatie de specialitate si sub supravegherea medicului dentist! Substantele folosite pentru albire sunt: peroxidul de hidrogen; perboratul de sodiu; peroxidul de carbamida.

frunzulita3 metode de albire


Tehnicile de albire sunt diferite in functie de tipul recomandat: albire in cabinetul de stomatologie, albire acasa sau metoda mixta.

1. Albirea in cabinet presupune aplicarea unui agent de albire pe dintii izolati obligatoriu! (cu material de protectie fotopolimerizabil sau diga) si activarea acestuia prin lumina (lampi laser, plasma, halogen, led) sau caldura. Timpul de actiune variaza de la 15 – 60 de minute, in sedinte repetate, in functie de tipul, concentratia substantei si reactivitatea individuala.

albastru2. Albirea acasa este o tehnica simpla si are urmatoarele etape:  amprentarea arcadelor dentare in cabinet; realizarea gutierelor; substantele de albire aplicand-se in aceste gutiere. Ele sunt purtate – de regula – noaptea timp de 1-2 saptamani, in functie de concentratie si substanta folosita.

3. Tehnica de albire mixta: intai in cabinet si pentru mentinerea rezultatelor, la un anumit interval de timp, se folosesc gutierele pentru acasa. Se recomanda purtarea odata la 6
luni timp de 1-2 nopti.

Pot aparea si efecte negative cum ar fi: disconfort; sensibilitate dentara, complet reversibila. Sensibilitatea se  poate rezolva prin aplicatii locale de substante fluorurate (nitrat de potasiu 3-5%, timp de 10-30 minute, inainte sau dupa tratament). In rare situatii se pot folosi antialgice administrate pe cale orala. In situatia unei izolari defectuoase, solutiile concentrate pot produce arsuri, dureri, decolorari ale partilor moi. Toate acestea sunt reversibile total.

infoAlbirile nu favorizeaza aparitia de carii dentare.


frunzulitaContraindicatii

oglindaExista si situatii in care este contraindicata albirea danturii cum ar fi: retractiile gingivale mari; la dintii vitali cu leziuni carioase pana la rezolvarea acestora; la pacientii cu hipersensibilitate dentinara pana la rezolvarea acesteia; la pacientele care sunt in timpul sarcinii; la pacientii cu afectiuni ale articulatiei temporo-mandibulare nu se pot folosi gutierele pentru acasa, decat daca se face un relief ocluzal functional, precum si in cazul alergiilor la substantele folosite.

In situatia folosirii concentratiilor terapeutice nu se cunosc efecte carcinogenetice, dar metoda trebuie folosita sub supraveghere medicala

frunzulitaIndicatii post-tratament

Dupa albire, este necesara o igiena orala riguroasa. Ar fi de preferat evitarea alimentelor si bauturilor colorate (vin rosu, cafea, bauturile acidulate, coloranti alimentary inglobati, in concentratii mari, tutun, alimentele foarte reci sau fierbinti). Inaintea deciziei de a face modificari estetice la arcadele dentare trebuie consultat obligatoriu, un medic de specialitate.

retinetiAlbirile acasa dau rezultate bune in timp. Se foloseste peroxid de carbamida 10% (corespunde concentratiei a 3,4 % peroxid de hidrogen).


docmeufrunza

You are here Exclusiv on-line Stomatologie Albirea dintilor