Exclusiv on-line Urologie Decalogul rinichiului

Decalogul rinichiului

Email Imprimare PDF

10 reguli cum să ne protejăm funcția renală


Dacă cel puțin trei reguli din următorul „decalog al rinichiului” sunt respectate cu sfințenie, aveți toate șansele de a nu suferi de boală cronică de rinichi.

 • Evitați frigul și umezeala pentru că rinichiul intră în vasoconstricție în condiții de umiditate crescută și temperaturi scăzute.
 • Nu neglijați tratamentul afecțiunilor dentare și amigdaliene, pentru că în copilărie 95% din bolile rinichiului pleacă de la o carie neglijată sau o amigdalită netratată.
 • Nu luați medicamente pentru durere fără a consulta medicul, pentru că analgezicele sunt toxice pentru rinichi.
 • Hipertensiunea arterială și diabetul sunt principalii factori de risc ai bolii cronice de rinichi. Preveniți aceste boli pentru a vă proteja și rinichii.
 • Dacă suferiți deja de hipertensiune arterială și/sau diabet, respectați tratamentul și nu uitați că după 5 ani de la apariția acestor boli se poate compromite și funcția rinichiului. De aceea, este indicat să consultați și un nefrolog.
 • Efectuați periodic, o dată la 6 luni, un examen sumar de urină. Analiza urinei deconspiră inițial bolile cronice de rinichi.
 • Consumați cel puțin 2,5 litri de lichide zilnic. Hidratarea corespunzătoare ajută enorm funcția renală.
 • Respectați un stil de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată și variată, evitați obezitatea și sedentarismul.
 • Evitați factorii nocivi, cum ar fi fumatul, poluarea, activitățile în mediu toxic.
 • Consultați periodic medicul nefrolog dacă aveți un istoric familial de boli de rinichi, mai ales în cazul în care aveți peste 50 de ani.


2 milioane de români suferă de boală cronică de rinichi

Acest decalog al rinichiului a fost prezentat de profesorul doctor Mihai Voiculescu, șeful Clinicii de nefrologie și medicină internă, Institutul Clinic Fundeni, cu prilejul celui de-al IX-lea Congres Național de Nefrologie, Dializă, Transplant Renal și Acces Vascular, desfășurat la București, în perioada 18-20 aprilie.


Nefrologii estimează că, în țara noastră, peste 2 milioane de oameni prezintă boală cronică renală, iar viața a aproximativ 11.000 de români depinde de dializă. Mai mult decât, în cadrul congresului, s-a semnalat că afecțiunile renale sunt în creștere alarmantă. Gravitatea este cu atât mai mare, în condițiile în care bolile cronice de rinichi nu vin singure, ci sunt strict legate de diabet și boli cardiovasculare, devenind astfel o amenințare reală pentru sănătatea publică, a avertizat prof. dr. Mihai Voiculescu. De aceea, trebuie acordată o mare importanță prevenției și diagnosticării precoce a acestor boli.


„Situația bolilor cronice de rinichi este una îngrijorătoare. În România se înregistrează un ritm prea rapid de creștere a numărului bolnavilor de rinichi ce sunt tratați prin dializă, în comparație cu alte țări europene. Românii trebuie să conștientizeze faptul că a avea grijă de rinichii noștri trebuie să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi. Punctele esențiale pentru prevenirea și tratarea cu succes a bolilor de rinichi îl constituie diagnosticarea și tratarea timpurie. Consecințele ignorării bolilor cronice de rinichi sunt extrem de grave. Reducerea progresivă a capacității funcționale a rinichiului duce, în final, la necesitatea dializei sau chiar a transplantului renal”, a declarat prof. dr. Mihai Voiculescu.


Prezent în cadrul congresului, profesorul doctor Raymond Vanholder, președintele Asociației Renale Europene și Asociației Europene de Dializă și Transplant, a atras atenția asupra faptului că, în 20-30 de ani, ne vom confrunta cu o uriașă populație ce suferă de boli cornice renale.

Testul de screening

Medicii nefrologi avertizează că pacienții care suferă de hipertensiune arterială și/sau diabet prezintă un risc mult mai mare de a dezvolta boala cronică de rinichi, decât persoanele sănătoase. Alți factori de risc ce trebuie luați în considerare sunt: obezitatea, fumatul, vârsta de peste 50 de ani, istoric familial de boli renale, hipertensiune sau diabet zaharat.


Testul de screening este o prioritate la pacienții cu risc ridicat de a dezvolta boli cronice de rinichi. Alte teste pentru depistarea timpurie a bolilor cronice de rinichi sunt determinarea creatininei în sânge, calcularea ratei de filtrare glomerulară și determinarea albuminei din urină.

Rinichii suferă în tăcere

Boala cronică de rinichi evoluează mult timp silențios, fără a da semne. Tocmai de aceea, prof. dr. Mihai Voiculeascu ne recomandă: „Nu vă bazați pe faptul că organismul vă dă semne că ar fi probleme la rinichi. A aștepta simptome și semne din partea unui organ înseamnă că ai trecut de mult de jumătatea drumului, când uneori nu mai ai ceva de recuperat. Atitudinea corectă este controlul medical anual la medicul de familie. Repet, nu trebuie să ne bazăm pe simptome și semne în cazul rinichiului. Ele uneori sunt tardive. Bolile de rinichi se manifestă tardiv prin umflatul picioarelor, apariția sângelui în urină. Dar nu trebuie așteptate aceste semne, pentru că atunci când apar poate fi prea târziu”.

Cum se ajunge la dializă

Pacienții cu boală cronică de rinichi ajung să aibă nevoie de dializă în momentul în care boala a progresat în stadiile 4-5. Doctor Camelia Achim, medic primar nefrologie, la Clinica de nefrologie, Institutul Clinic Fundeni, ne-a declarat că pacienții care au nevoie de dializă ajung la Fundeni fie cu trimitere de la medicul de familie, fie prin intermediul unui medic specialist (internist, cardiolog, diabetolog), cu valori ale ureei și creatininei care necesită includerea directă în programul de dializă. În afara valorilor ureei și creatininei, în indicația pentru dializă contează foarte mult și starea clinică a pacientului.


Conform ghidurilor românești de nefrologie, aflate în concordanță cu cele europene și americane, regulile de includere a pacientului în dializă sunt:

 • valorile crescute ale creatininei și ureei;
 • semne și simptome de uremie: oboseală, anorexie, lipsa apetitului, greață, vărsături, inversarea ritmului de somn nocturn-diurn, imposibilitatea de a efectua activități intelectuale sau profesionale.

Sunt însă puțini pacienți care ajung astăzi direct în stadiul de dializă. Tot mai mulți pacienți sunt descoperiți în grade timpurii de boală cronică renală (stadiile 1-3), moment în care se poate face o prevenție a momentului ajungerii către stadiul final, care necesită dializă. Sunt pacienți în cazul cărora se poate întârzia dializa cu 3-5 ani sau poate chiar 7-10 ani. „Avem posibilitatea de a trata pacienții cu medicamente moderne predializă printr-un program asigurat de Ministerul Sănătății. Prin acest program se tratează anemia, boala renală osoasă în predializă și dializă, iar aceste tratamente permit întârzierea debutului dializei”, a explicat dr. Camelia Achim.


Pacienții care ajung direct la dializă semnalează fie că detecția la medicul de familie nu a fost corespunzătoare, fie a existat noncomplianța pacientului, adică el nu s-a prezentat la medicul de familie cel puțin anual.


Dializa poate fi făcută la orice vârstă, oricând este nevoie. Este accesibilă tuturor pacienților care au indicație pentru această procedură și nu există liste de așteptare pentru a avea acces la acest tratament vital pentru pacienții cu insuficiență renală. Dializa poate fi începută și la 70-80 sau chiar la 85-90 de ani, dar și în primul an de viață. În cazul copiilor născuți cu malformații congenitale renale se poate începe dializa peritoneală chiar și de la vârsta de 6-8 luni. Dializa la copii se poate efectua la Secția de pediatrie – compartimentul nefrologie a Institutului Clinic Fundeni, unde lucrează 4 medici pediatri cu competență în nefrologie. Aici există un compartiment de dializă peritoneală și secția de hemodializă, cu șase aparate disponibile pentru copii.


Progresele în domeniul dializei sunt evidente, iar în viitorul apropiat aparatele de dializă vor ajunge să fie miniaturizate, putând chiar a fi introduse sub piele, ca peacemaker-ele cardiace, și realizând astfel dializa permanentă, este de părere prof. dr. Mihai Voiculescu.

You are here Exclusiv on-line Urologie Decalogul rinichiului