Articole Chirurgie Cancerul de pancreas

Cancerul de pancreas

Email Imprimare PDF

doctorgandindProf. Univ. Dr. Mircea Beuran
seful Sectiei de Chirurgie Generala,
Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

tumb4Ce este pancreasul?

Pancreasul este un organ asezat transversal, in fata coloanei vertebrale si in spatele stomacului. Lungimea sa este de 12-15 cm. Prezinta o extremitate dreapta mai voluminoasa, numita capul pancreasului. Portiunea din mijloc a pancreasului este numita corp. Extremitatea stanga este numita coada pancreasului. (Fig.1)

pancreasulFigura 1: Se observa pancreasul si raportul sau cu duodenul si cu calea biliara principala. Cu albastru – ductul pancreatic principal.


infoPancreasul este o glanda digestiva cu rol dublu: exocrin si endocrin. Majoritatea tesutului pancreatic are rol exocrin, adica produce enzime care ajung in intestin si participa la digestia alimentelor. Functia endocrina este indeplinita de celule imprastiate prin interiorul pancreasului. Aceste celule endocrine secreta hormoni (de exemplu, insulina) care ajung in sange si vor controla diferite procese ale organismului (insulina controleaza prelucrarea glucozei in organism).

Ce este cancerul?

Organismul uman este format din milioane de celule mici. Aceste celule se nasc, traiesc o perioada si apoi mor, fiind inlocuite cu altele noi. Atunci cand una dintre aceste celule nu moare, ci se inmulteste necontrolat apare un “nodul”, numit tumora maligna (cancer). Aceasta tumora creste in continuare, extinzandu-se la organele vecine. Unele celule din tumora se desprind si pleaca prin vasele de sange sau limfatice, implantandu-se in alte organe din corp. Astfel apar metastazele (tumori secundare formate de celule desprinse din tumora primara). in organismul uman sunt mai multe tipuri diferite de celule. Astfel sunt mai multe tipuri diferite de cancer. Cancerul cu punct de plecare in celulele pancreasului se numeste cancer pancreatic.

tumb4Ce este cancerul de pancreas?


In functie de celulele de la care pornesc, in interiorul pancreasului pot aparea mai multe tipuri de cancere. Aceste cancere sunt impartite in 2 grupe mari: cancere ale pancreasului exocrin si  cancere ale pancreasului endocrin.

tumb4Cancerul pancreasului exocrin  

Peste 95% din cancerele pancreasului au ca punct de plecare celulele exocrine din componenta pancreasului. Dintre aceasta categorie face parte adenocarcinomul pancreatic ductal, prezent in 9 din 10 cazuri. Adenocarcinomul pancreatic ductal porneste de la celulele durerepancreasductale. Aceste celule delimiteaza la interior canalele (cu albastru in Figura 1) prin care pancreasul conduce secretia sa (sucul pancreatic) catre intestin (duoden). Pe masura ce celulele canceroase se multiplica, cancerul avanseaza si se extinde in jurul ductelor pancreatice. in continuarea evolutiei, el poate realiza: Blocaj al canalului coledoc si astfel bila nu mai poata curge de la ficat in intestin. Astfel apare icterul (coloratia galbena a pielii). Blocaj al canalului pancreatic principal si astfel secretia pancreatica nu mai ajunge in intestin (duoden).

Tumora creste in interiorul pancreasului si apoi se extinde la organele vecine pancreasului. Astfel va invada in duoden, stomac sau ficat. Celulele canceroase invadeaza vasele sanguine si limfatice. Astfel, celulele canceroase pot calatori prin vasele sanguine si vor da nastere altor tumori in diferite organe (metastazare – cel mai frecvent in ficat). Atunci cand calatoresc prin vasele limfatice, vor invada ganglionii limfatici regionali. in acest articol vom vorbi despre acest tip de cancer pancreatic, numit deci adenocarcinom pancreatic.

tumb4Ce este cancerul de pancreas?

O a doua categorie de cancer al pancreasului are ca punct de plecare celulele pancreatice care secreta hormoni (de exemplu, insulina). Aceste tumori se numesc tumori pancreatice endocrine.


tumb4Ce cauzeaza cancerul de pancreas?

Orice lucru care creste riscul de a face o boala se numeste factor de risc. Prezenta unuia sau a mai multor factori de risc la o persoana nu inseamna ca aceasta va face obligatoriu boala, ci doar ca prezinta un risc mai mare de a o face.

Factorii de risc pentru cancerul de pancreas sunt:
- Varsta > 60 de ani
- Fumatul
- Diabet zaharat. Trebuie accentuat ca diabetul zaharat este o boala foarte frecventa si marea majoritate a pacientilor nu vor face cancer de pancreas. Totusi orice pacient cu diabet zaharat mai vechi de 3 ani trebuie sa fie evaluat ecografic periodic.
- Pancreatita cronica (inflamatie continua a pancreasului). Majoritatea cazurilor de pancreatita cronica sunt produse de consumul de alcool.
- Diferite boli ereditare:
* Pancreatita ereditara
* Neoplazie endocrina multipla
* Cancer de colon ereditar nonpolipozic.

Care sunt semnele si simptomele?
Simptomele care apar frecvent in cancerul pancreatic sunt:
- Durerea – apare la nivelul abdomenului superior si iradiaza la nivelul spatelui. Initial, durerea apare si dispare si poate fi mai accentuata dupa masa. Aparitia durerii se asociaza in general cu un prognostic prost, deoarece ea semnifica in general ca tumora s-a extins in nervii din jurul pancreasului.
- Scaderea in greutate apare din cauza lipsei apetitului sau din cauza senzatiei de satietate dupa consumul unei cantitati scazute de alimente. De asemenea poate aparea diareea, cu aparitia materiilor fecale grasoase, ce „plutesc” in toaleta, din cauza grasimilor ramase nedigerate.
- Icterul: coloratia galbena a pielii si ochilor. De asemenea, materiile fecale pot fi decolorate. Icterul apare mai ales in cancerele capului pancreatic.
- Oboseala.


tumb4Cum se fac diagnosticul si stadializarea?

Diagnosticul cancerului de pancreas se face prin mijloace imagistice care evidentieaza pancreasul si organele din jurul lui. Aceste mijloace imagistice ajuta la descoperirea unui cancer de pancreas, dar sunt componente esentiale ale procesului de stadializare preoperatorie. Stadializarea este un proces foarte important, care stabileste cat de extins este cancerul la organele din jurul lui. De asemenea, prin procesul de stadializare se poate stabili daca tumora poate fi indepartata chirurgical sau nu. in urma procesului de stadializare, cancerul este incadrat in stadiul I, II, III sau IV.
Astfel se poate stabili un plan terapeutic pentru fiecare pacient.

Evaluarea initiala
Exista multe boli care dau simptomele enumerate mai sus. De acceea, medicul va face initial analize de sange, o ecografie abdominala si uneori o endoscopie digestiva superioara pentru a orienta originea suferintei.

Evaluarea extinderii bolii
Radiografia toracica
Poate evidentia metastazele pulmonare.

Ecografia transparietala si endoscopica
Cu ajutorul ecografiei pot fi evidentiati diferiti noduli la nivelul pancreasului. De asemenea, pot fi puse in evidenta metastazele hepatice. Mult mai bine poate fi evaluat pancreasul cu ajutorul ecografiei realizate prin intermediul unei endoscopii (sonda de ecografie este introdusa pe gura, prin esofag si stomac pana in duoden). Ecografia endoscopica este foarte utila si prin posibilitatea de a biopsia tintit nodulii pancreatici.

Computer Tomografia abdominala (CT)
Computer Tomografia abdominala este o examinare de baza in evaluarea unei tumori de pancreas. Cu ajutorul examinarii CT se obtin imagini detaliate ale pancreasului si ale relatiei tumorii cu tesuturile din jur. Se stabileste astfel cu acuratete crescuta daca tumora poate fi rezecata chirurgical sau nu.

Imagistica prin Rezonanta Magnetica (IRM)
Ca si examinarea CT, IRM evidentiaza cu acuratete crescuta pancreasul si caile biliare.

Examinarea PET/CT
Tomografia cu emisie de pozitroni (PET) evidentiaza tumorile maligne din corp. Se injecteaza intravenos glucoza marcata radioactiv. Scanner–ul PET se roteste in jurul corpului si realizeaza imagini cu captarea glucozei de catre celule. Celulele maligne sunt foarte active si capteaza multa glucoza. Astfel, tumorile maligne apar mult mai colorate in imagine decat tesuturile normale. Examinarea PET/CT este foarte utila in stadializarea bolii.

Laparoscopia
Chirurgul introduce intraabdominal, prin 3 incizii de 5-10 mm, o camera video si instrumentele de lucru. Sunt cautate semne ale extinderii cancerului dincolo de pancreas.

Biopsia
Biopsia inseamna recoltarea unor fragmente mici de tesut. Aceste fragmente sunt examinate microscopic. Examinarea microscopica este singura investigatie care poate pune cu certitudine diagnosticul de cancer. Pentru a obtine rezultatele unei biopsii pot fi necesare 2 saptamani. Biopsia unei tumori pancreatice poate fi realizata cu ajutorul punctiei cu ac fin, prin tehnici minim invazive.

tumb4Care este tratamentul?

In functie de stadiul bolii, in tratamentul cancerul de pancreas se folosesc, sub diferite combinatii, chirurgia, chimioterapia si radioterapia. Cancerul pancreatic in stadiu precoce poate fi abordat si chiar vindecat prin rezectie chirurgicala. Data fiind agresivitatea acestui tip de cancer, dupa interventia chirurgicala este recomandata foarte frecvent terapia adjuvanta (chimioterapie sau radioterapie). in unele cazuri, chimioterapia si radioterapia se folosesc inainte de operatie (terapie neoadjuvanta). Deseori, din cauza stadiului avansat in momentul diagnosticului, cancerul pancreatic nu poate fi inlaturat chirurgical. Atunci se efectueaza radioterapie si chimioterapie cu scopul de a reduce dimensiunile tumorii, de a reduce simptomele si de a prelungi durata vietii. in acest caz, pot fi efectuate si interventii chirurgicale, care desi nu inlatura tumora, cresc calitatea si durata vietii si diminua simptomele.

Chirurgia cancerului de cap de pancreas
Interventia chirurgicala pentru cancerul de cap de pancreas se numeste duodenopancreatectomie cefalica. In aceasta interventie se inlatura capul pancreasului, duodenul si o portiune din jejun (duodenul si jejunul sunt parti componente ale intestinului subtire), un segment al canalului cailor biliare (canalul prin care bila ajunge de la ficat in duoden), vezicula biliara si o parte din stomac. in mainile experimentate, mortalitatea acestei operatii astazi este de sub 4%.

rmnChirurgia cancerului de corp si coada de pancreas
Pacientii cu cancer de corp si coada a pancreasului se prezinta mai tarziu la medic, deoarece acesti pacienti nu prezinta in evolutia lor icter (ingalbenirea pielii). Daca tumora este rezecabila chirurgical, se inlatura corpul si coada pancreasului impreuna cu splina.

Terapia adjuvanta
Data fiind agresivitatea acestui tip de cancer, chiar daca tumora a fost rezecata complet, pacientii trebuie sa primeasca dupa interventia chirurgicala tratament chimioterapic, radioterapic sau o combinatie a acestora (chimioradioterapie).
- Chimioterapia foloseste medicamente pentru a omori sau pentru a opri cresterea celulelor neoplazice.
- Radioterapia foloseste radiatii X cu energie mare sau alte tipuri de radiatii pentrru a ucide celulele neoplazice. Tratamentul cancerului de pancreas ce nu poate fi rezecat chirurgical in cancerul de pancreas ce nu poate fi rezecat chirurgical se efectueaza tratament chimioterapic si radioterapic pentru a prelungi durata vietii si pentru a ameliora calitatea ei.

Pentru ameliorarea durerilor intense pot fi realizate interventii chirurgicale prin mijloace minim invazive (de exemplu splanchni- cectomia toracoscopica– sectionarea la nivel toracic a nervilor ce conduc durerea de la pancreas). Pentru a permite pacientului sa se alimenteze, pot fi efectuate interventii chirurgicale care vor “ocoli” tumora prin realizarea unei comunicari intre stomac si intestin. Pentru a permite bilei sa ajunga de la ficat la intestin, se pot realiza de asemenea interventii chirurgicale prin care sa se ocoleasca tumora (derivatii biliodigestive). Pentru a ameliora icterul si imposibilitatea alimentatiei pot fi montate diferite stent-uri (tuburi care se introduc in caile biliare sau duoden pentru a le mentine permeabile).

docmeufrunza

You are here Articole Chirurgie Cancerul de pancreas