Articole Medicina generala Nevralgia de trigemen

Nevralgia de trigemen

Email Imprimare PDF

femeiecunevralgieDr. Jean Ciurea
Spitalul Clinic de Urgenta
„Bagdasar-Arseni”, Bucuresti

Caracteristica importanta a nevralgiei de trigemen este durerea foarte intensa la nivelul fetei. 

 Nervul implicat  in aceasta suferinta este denumit trigemen deoarece este alcatuit din trei diviziuni senzitive (trei gemeni) care asigura sensibilitatea fetei in regiunea  ochiului, obrazului, falcii dar si a dintilor si gingiilor.

Acest nerv contine si o componenta motorie care asigura controlul masticatiei.
Se presupune ca nevralgia trigeminala se datoreaza:

1.fie unui conflict dintre un vas arterial – artera cerebeloasa anterosuperioara, sau un vas venos si nervul trigemen care se afla in cisterna  peripontina
2.fie unei boli care afecteaza nervii, ca de exemplu scleroza multipla.
3.fie unei tumori, anevrism, parazitoze, chist arahnoidian, etc...
4alte cauze nespecifice

Nevralgia fara cauza evidenta se mai numeste idiopatica sau esentiala si se intaleste mai ales la varstnic. Tot la aceasta categorie creste frecventa.


Durerea produsa in cadrul acestei suferinte este cea mai intensa durere cunoscuta la om. Poate, in unele cazuri netratate, sa determine suicidul. Ea se manifesta sub forma unor paroxisme comparate cu fulgere sau socuri electrice si care pot dura de la cateva secunde la ore, zile sau chiar se poate permanentiza. Se mai numeste ticul dureros deoarece se insoteste de contractura musculaturii fetei in timpul durerii;  fata se schimonoseste de durere. Durerea este declansata de atingerea unui punct cu degetul sau cu limba, accidental sau intentional. Acest punct se poate afla situat in oricare din teritoriile trigeminale mentionate. Cel mai frecvent, punctele de declansare se afla la nivelul obrazului, nasului sau dintilor superiori. Exista posibilitatea sa fie cuprinse si teritorii din ramul mandibular. Exceptional, nevralgia poate sa apara bilateral.

Se mai pot mentiona si alte actiuni care pot provoca puseul durereos:
alimentatia orala, mestecatul, spalarea pe dinti, bautul, rasul, fardatul, etc. Uneori curentii de aer sau chiar o adiere, zgomotele puternice si  aglomeratia pot determina puseul dureros. Nevralgia de trigemen poate determina probleme psihiceDurerea devine mai intensa pe parcursul evolutiei si puseele durereoase pot sa aiba o tendinta de extindere a duratei dar si de crestere a frecventelor.
Apare o modificare psihica de tip teama de criza si o tendinta la depresie. Poate fi afectata grav calitatea vietii datorita interferentelor cu activitatile productive dar si cu cele de tip relaxare sau chiar cu odihna si somn.


Examenul neurologic nu este modificat la nevralgia fara o cauza evidenta care se mai numeste si idiopatica. Nevralgia trigeminala este cea mai frecventa si severa afectiune a nervilor cranieni. Nevralgia trigeminala atipica sau de tip 2 se caracterizeaza prin asocierea paroxismelor cu o durere continua de tip migrenos iar alteori se poate manifesta cu o durere sub forma de arsura.


TratamentTratamentul initial este de tip conservator si se efectueaza cu carbamazepin pana  la doza maxima si apoi cu gabapentin dar si alte anticritice, precum lamotriginul, fenitoinul, valproatul dar si pregabalinul. Se pot asocia dupa caz antidepresive dar si miorelaxantele.
Tratamentul chirurgical are urmatoarele variante:
*Sectionare sau distrugerea partiala a nervului. Aceasta procedura se poate efectua direct, la cer deschis, printr-o interventie laborioasa constand  in evidentierea chirurgicala a nervului si care nu este lipsita de riscuri si complicatii majore.
*O alternativa este injectarea percutana de curent electric de radiofrecventa care se face cu pacientul treaz, numai cu anestezie locala, dureaza aproximativ 10-15 minute si efectele sunt comparabile cu cele ale interventiei clasice dar cu riscuri mult mai mici. Aceasta metoda este supraselectiva deoarece se identifica fascicolul din nerv care este responsabil de producerea durerii si numai ele este tinta tratamentului efectuat.
*O varianta la radiofrecventa este balonul care comprima nervul realizand efecte comparabile cu radiofrecventa dar nu la fel de selective. Datorita unor complicatii de tip trofic ocular ce pot apare la ramul trigeminal care inerveaza ochiul si care sunt secundare radiofrecventei, se recomanda utilizarea metodei de compresiune cu balonul.
*Decompresiunea neurovasculara este poate cea mai raspandita metoda de tratament si consta in identificarea nervului trigemen  in vecinatatea puntii lui Varolio si desfacerea bridelor care leaga vasul de nerv.
*Tratamentul radiochirurgical este o varianta costisitoare si cu posibile complicatii nedorite. Se poate utiliza la pacientii cu contraindicatii la metodele deja prezentate.


PronosticNevralgia trigeminala secundara poate sa cedeze dupa indepartarea cauzei (de exemplu o tumoare).
Nevralgia idiopatica raspunde bine la radiofrecventa, dar pot sa apara recurente care au un raspuns mai slab si de durata mai scurta.
Recunoasterea acestei afectiuni este esentiala pentru succesul terapeutic. Astfel, dupa parcurgerea acestui material, cititorul poate sa recunoasca afectiune atat pentru el cat si pentru cei apropiati lui si sa evite cea mai des intalnita greseala, aceea ca pacientul merge la medicul stomatolog sau la dentist si disperat de durere solicita o extractie dentara inutila. Nu sunt putini pacientii care ajung fara dinti la medicul neurolog, cel care institue tratamentul conservator sau la neurochirurg.

 

docmeufrunza

You are here Articole Medicina generala Nevralgia de trigemen