Articole Reumatologie Poliartrita reumatoida

Poliartrita reumatoida

Email Imprimare PDF

Program de exercitii pentru recuperarea mainii afectate de poliartrita reumatoida

poliartrita_reumatoidaPoliartrita reumatoida este o suferinta inflamatorie cronica recurenta, caracterizata de afectare articulara cu inflamatie cronica infiltrativ proliferativa a sinovialei, in principal, secundar avand si afectare extraarticulara cu: vasculita, miozita, noduli subcutanati, limfadenopatii, splenomegalie. (Cretu A. – Ghid clinic si terapeutic fizical-kinetic in bolile reumatice, Editura Bren, Bucuresti, 2003).
Afectiunea apare cu predilectie la femei, in decadele a patra si a cincea ale vietii.

Poliartrita reumatoida afecteaza in principal articulatiile mici ale mainii si piciorului, insa poate fi localizata la nivelul oricarei articulatii diartrodiale.

Acest articol a fost special conceput pentru a veni in sprijinul pacientilor care sufera de aceasta afectiune. Setul de exercitii poate fi diversificat. Pacientul poate executa aceste exercitii atat la sala de kinetoterapie, sub supraveghere specializata, cat si la domiciliu.

Fiecare exercitiu trebuie repetat de cate 3-5 ori. Numarul repetarilor va creste in timp, ajungandu-se pana la 10 repetari ale aceluiasi exercitiu. Puteti face mai multe serii, cu pauze intre ele. Mentineti fiecare pozitie timp de 3 secunde si apoi relaxati pentru 5 secunde. Inspirati pe nas cand executati miscarea si expirati pe gura atunci cand va relaxati.

Indicatii pentru ex.1 si 2
Pozitia initiala: plasati mana la marginea suprafetei de lucru. Antebratul se sprijina pe masa. Puteti efectua exercitiile atat din stand cat si din asezat.

Exercitiile 1 si 2

Cu antebratul sprijinit pe suprafata de lucru, mana inafara acesteia, incercati sa atingeti cu degetele marginea mesei (ex. 1). Relaxati si apoi ridicati cat puteti de mult degetele in sus (ex. 2). Relaxati.

ex1_a ex2_a

Indicatii pentru exercitiile 3-14

Executati aceste exercitii pornind de la pozitia initiala cu bratul sprijinit, intins pe suprafata de lucru.

Exercitiile 3-4

Antebratele sprijinite pe suprafata de lucru. Palmele orientate in jos. Apropiati (ex. 3) si indepartati (ex. 4) cat puteti de mult varfurile degetelor.

ex3_a

ex4_a

Exercitiile 5-6
Antebratul sprijinit pe suprafata de lucru. Palma orientata in sus. Atingeti pe rand cu policele (degetul mare), fiecare deget al mainii. Incercati sa mentineti extinse celelalte degete. Repetati si pentru cealalta mana.

ex5_a


ex6_a

Exercitiile 7-8
Antebratul sprijinit pe suprafata de lucru. Palma orientata in jos, degetele apropiate (ex.7). Departati cat mai mult degetele (ex.8), apoi apropiatile (ex.7). Repetati si pentru cealalta mana.

ex7_a

ex8_a

 

Exercitiile 9-10
Antebratul sprijinit pe suprafata de lucru. Palma orientata in jos, degetele apropiate (ex.9). Pastrand pe cat posibil degetele intinse, trageti usor degetele pe suprafata de lucru. Varful degetelor ramane pe suprafata de lucru (ex.10). Reveniti la pozitia initiala, prin alunecare usoara a varfurilor degetelor (ex.9). Repetati si pentru cealalta mana.

ex9_a

ex10_a

Exercitiile 11-12
Antebratul sprijinit pe suprafata de lucru. Palma orientata in sus. Indoiti degetele de la mijloc, incercand sa atingeti cu varful, baza acestora (ex.12). Extindeti usor degetele (ex. 11), revenind la pozitia initiala. Repetati si pentru cealalta mana.

ex11_a


ex12_a

Exercitiile 13-14
Antebratul sprijinit pe suprafata de lucru. Palma orientata in sus, degetele 2-5 indoite (pumnul strans). Asezati degetul mare peste celelalte 4 degete (ex.14). Extindeti usor policele (ex.13). Repetati si pentru cealalta mana.    

ex13_a

ex14_a


Kinetoterapeut Mihaela Lica

docmeufrunza

You are here Articole Reumatologie Poliartrita reumatoida