• Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...
Tuesday, 02 February 2016 10:47

Hipertensiunea

Rate this item
(0 votes)

depistată cu ajutorul telefonului mobil

Ești tânăr și crezi că hipertensiunea nu e o problemă ce ar putea să te afecteze? Ai putea să fii surprins. Cardiologii spun că cei mai mulți pacienți, mai ales tineri, nu știu că au hipertensiune și ajung la medic când este prea târziu.

Infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral nu mai sunt excepții la oameni de 30-40 de ani. În fața acestei realități, Societatea Română de Cardiologie a lansat o aplicație prin care pacienții își pot depista singuri și monitoriza hipertensiunea.

Aplicația este gratuită și poate fi accesată pe site-ul www.tensiuneamea.ro sau poate fi descărcată pe telefon de pe Google Play, Magasin Play sau AppStore.

Aplicația este simplă și intuitivă. Utilizatorii trebuie să își măsoare tensiunea cu ajutorul unui tensiometru și apoi să introducă datele în calculator sau telefon, conform pașilor indicați.E nevoie de 3 măsurători la interval de 3 minute pentru ca aplicațiasăpoatăsăgenereze un rezultat. Programul calculează dacă valorile sunt normale, iar în caz contrar, recomandă continuarea monitorizării pe durata a 7 zile sau un consult medical cât mai urgent.

În opinia medicului cardiolog Gabriel Tatu-Chițoiu, președintele Societății Române de Cardiologie, această aplicație va contribui la conștientizarea faptului că este foarte ușor să îți monitorizezi la domiciliu tensiunea arterială. În viitorul apropiat, această platformă va avea o contribuție majoră în efortul de controlare a hipertensiunii arteriale în România.

La rândul său, prof. dr. Daniela Bartoș, președintele Grupului de Lucru pentru Hipertensiunea Arterială, apreciază că aplicația va avea un impact pozitiv și pentru că implică direct pacientul în managementul bolii. Ea a subliniat că doar 1 și 5 pacienți cu hipertensiune arterială reușește să se trateze corespunzător.

„Hipertensiunea nu doare și adesea e descoperită prea târziu, când a produs deja un infarct sau un accident vascular cerebral”, avertizează prof. dr. Daniela Bartoș.

Cardiologii vă sfătuiesc ca, indiferent de vârstă, să vă măsurați tensiunea cel puțin o dată la 6 luni. Chiar și copiilor medicul pediatru ar trebui să le măsoare tensiunea arterială, mai ales în cazul în care cei mici au probleme cu obezitatea, adaugă prof. dr. Daniela Bartoș.

„Prevalența în România a hipertensiunii arteriale este de 40%. Pe cei pe care îi tratăm trebuie să îi învățăm să se automonitorizeze la domiciliu și să se adreseze medicului când ceva nu este în regulă”, precizează prof. dr. Bartoș.

Când valoarea tensiunii arteriale depășește 140 milimetri coloană de mercur cu 90 milimetri coloană de mercur este indicat să mergeți la medic.

Din păcate, prea puțini români ascultă acest sfat al medicilor. Astfel s-a ajuns ca peste 60% dintre decesele din țara noastră să fie provocate de boli cardiovasculare. Comparativ, media europeană nu depășește 50%, potrivit Societății Române de Cardiologie. De altfel, România, alături de Bulgaria, are cea mai scăzută speranță de viață din comunitatea europeană.

Cea mai mare speranță de viață se înregistrează în Franța, unde femeile trăiesc în medie 88 de ani, iar bărbații 83 de ani.

Read 951 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2014 DoctorulMeu. All Rights Reserved