• Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...
Thursday, 16 July 2015 09:27

Operația „Burnei”

Rate this item
(0 votes)

in luxația de dezvoltare a șoldului

Displazia de dezvoltare a șoldului se caracterizează prin dezvoltarea anormală a structurilor ce compun articulația șoldului. Dacă nu este depistată și tratată precoce, în primele luni de viață, displazia de șold se poate complica prin luxația de dezvoltare a șoldului.

Programul Național de Screening al displaziei de șold prin ecografie a contribuit fundamental la eradicarea luxației de șold în țări europene cum ar fi Austria, Germania, Elveția, Cehia și Suedia. Pentru țara noastră, profesorul doctor Gheorghe Burnei este inițiatorul unui astfel de program prin care toți nou-născuții din România să fie evaluați ecografic în maternități, în primele 3 zile după naștere. Prin acest screening, displazia de dezvoltare a șoldului va fi diagnosticată precoce, imediat după naștere, astfel încât va putea fi tratată și vindecată prin metode relativ simple, ortopedice, ceea ce va permite vindecarea copilul la vârsta de 3 luni și va face posibil mersul acestuia la vârsta de un an.

Opinia și propunerea specialistului

„Procedând astfel, va fi evitat tratamentul inutil, costisitor și agresiv al luxației de dezvoltare a șoldului, care presupune operații extinse, cu durată de spitalizare prelungită. La aceasta se adaugă și costurile foarte ridicate pentru implantarea de proteze articulare ca urmare a apariției precoce a osteoartritei degenerative”, a menționat prof. dr. Burnei. „Am propus specialiștilor din Ministerul Sănătății ca tuturor nou-născuților să li se efectueze în maternitate o ecografie de șold după metoda Graf, ca test screening, de către medicii neonatologi competenți, pregătiți și instruiți la cursuri și workshopuri de experți în domeniul ecografiei de șold. Copiii astfel diagnosticați cu displazie vor fi îndrumați către medicii de chirurgie ortopedică pediatrică, pentru instituirea la timp a tratamentului care să asigure vindecarea copilului”, a concluzionat prof. dr. Burnei.

Reconstrucția artroplastică a șoldului

Copiii cu displazie de șold care au fost neglijați sau tratați ineficient trebuie operați după o evaluare atentă, recurgându-se la reducerea deschisă (osteotomia de centrare a capului femural sau osteotomii de bazin tip Salter, Pemberton, Chiari etc.). În cazuri grave, se recurge la reconstrucția artroplastică a șoldului. Este o tehnică operatorie folosită de ortopezii din toată lumea și care îi poartă numele chirurgului român. Este un procedeu original, conceput și pus la punct de către prof. univ. dr. Gheorghe Burnei, care a acumulat o experiență de peste 20 de ani cu acest tip de operație.

Sursa: www.reginamaria.ro

 

 

Read 1429 times Last modified on Wednesday, 25 November 2015 08:35

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2014 DoctorulMeu. All Rights Reserved