• Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...
Friday, 24 July 2015 06:52

Verificarea alunițelor

Rate this item
(0 votes)

De ce este importantă? Reguli de știut înainte de a merge la plajă 

Auzim tot felul de povești sau sfaturi, de la a nu umbla la alunițe pentru că, odată scoase, putem face cancer de piele din această cauză, până la a merge la medic și a-i cere să ne scoată toate alunițele de pe corp, în ideea de a nu face cancer pe vreuna dintre ele!

Să aflăm în continuare care este realitatea cu privire la: expunerea la soare și riscul de apariție a cancerului cutanat, examinarea alunițelor și stabilirea corectă a unui diagnostic.


Dr. Oana Spânu
Medic specialist dermatolog
www.oanaspanu.ro

Expunerea la soare și riscul de apariție a cancerului cutanat

Deși se știe că ultravioletele reprezintă un factor de risc major în dezvoltarea diferitelor forme de cancer de piele, expunerea la soare sau la aparatele de bronzat, pentru a obține o culoare arămie intensă este, în continuare, o practică extrem de populară în rândul tinerilor și adulților. Avertizările medicilor, dar și numeroasele campanii media de informare a populației cu privire la aceste riscuri reale se pare că nu reușesc să influențeze semnificativ comportamentul oamenilor legat de fotoprotecție (evitarea expunerii directe la soare prin diverse metode).
Ultravioletele sunt principalul factor de risc din mediul înconjurător în dezvoltarea cancerului de piele și au fost clasificate drept „carcinogen” (generator de cancer) de către Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului. Tipurile mai frecvente de cancer de piele, dar mai puțin agresive, sunt corelate direct cu expunerea îndelungată (cronică, pe parcursul multor ani) la soare. Melanomul (tumora cea mai agresivă, care, depistată târziu, poate conduce la pierderea vieții) este însă legat de expunerile intermitente, dar intense la UV (arsurile solare).

Ar trebui să ne alarmeze faptul că incidența cancerelor cutanate este în continuă creștere (de exemplu în Italia crește cu 4% pe an).

Ce este bronzul?

Culoarea arămie se obține ca răspuns de apărare la agresiunea radiațiilor UV, prin sinteza de pigment (melanină) care absoarbe lumina (fotonii) și radicalii liberi generați, în ideea de a proteja epidermul (în special ADN-ul celular). Așadar, bronzul nu este altceva decât o reacție de apărare a organismului.

Cine este mai expus la deteriorarea cutanată cauzată de UV?

Persoanele cu piele deschisă, cu ochii albaștri, cu părul blond sau roșcat au o capacitate mai scăzută de a sintetiza pigment, pielea lor fiind mai sensibilă la UV și prezentând risc mai mare de apariție a tumorilor de piele.
Riscul de a dezvolta tumori de piele crește cu numărul orelor petrecute în soare de-a lungul vieții, cu numărul arsurilor moderate sau intense, (mai mult de 10 arsuri, în special în copilărie și adolescență au rol semnificativ), la persoanele cu nevi multipli (multe alunițe), la bărbați comparativ cu femeile, dacă există un istoric de cancer de piele la pacient sau la rudele acestuia, la persoanele care lucrează în aer liber (agricultură, construcții).

Când ne prezentăm la medic pentru evaluarea alunițelor?

Diagnosticul precoce al melanomului, dar și al celorlalte tipuri de tumori de piele, precum și al leziunilor pretumorale (nevi atipici, leziuni la risc) este cea mai eficientă modalitate de îmbunătățire a prognosticului afecțiunii, salvând în multe situații viața pacientului!
Ne prezentăm la medic, indiferent de vârstă, dacă avem multe alunițe (pete pigmentare) pe suprafața corporală,  dacă observăm modificări de formă, culoare, creșterea, ruperea sau sângerarea  unei pete maronii, chiar și dacă  avem doar câteva alunițe pe toată suprafața pielii, apariția unoi pete noi și creșterea acestora în câteva luni, dacă aceste alunițe se modifică în perioada sarcinii sau după expuneri intense la soare.

Care este modalitatea de evaluare a riscului de cancer, cum se analizează  toate alunițele și cum se pune un diagnostic  corect?
Dermatologul va efectua un examen clinic al întregii suprafețe corporale, inclusiv pielea urechilor, palmelor, tălpilor, scalpului și regiunea genitală,  va identifica fototipul (culoarea pielii, reactivitatea acesteia la UV) și va afla istoricul dumneavoastră legat de expunerile la soare și istoricul familial de tumori.

Cum ne ajută dermatoscopia?

Examinarea dermatoscopică este o metodă de diagnostic nonivazivă, la îndemâna dermatologului, care evaluează orice „aluniță” mult mai precis decât cu ochiul liber, poate descoperi tumorile în stadii incipiente, dar cu ajutorul căreia se pot evita și exciziile inutile ale unor leziuni benigne (fără risc). Această metodă este nedureroasă, se fac fotografii ale leziunilor, se stochează și se pot compara cu evaluări ulterioare (la 3, 6, 12 luni) în funcție de recomandările medicului. Pentru persoanele cu nevi multipli se fotografiază toată suprafața corporală (body mapping), se identifică și se urmăresc leziunile „atipice”.
Diagnosticul dermatoscopic nu este de certitudine, după excizarea tumorilor sau îndepărtarea leziunilor „suspecte”, diagnosticul de certitudine va fi obținut  în urma analizei anatomopatologice.
Avantajul major al metodei este depistarea precoce a tumorilor!

Care sunt metodele de prevenție a cancerului de piele?

Prevenția înseamnă evitarea pe cât posibil a expunerilor directe la UV (soare, solar), chiar și a unor zone de piele (față, decolteu, gât, gambe, brațe), folosirea de îmbrăcăminte protectoare, ochelari de soare, pălărie, evitarea intervalului orar 10-17 de stat pe plajă, evitarea arsurilor solare (în special la copii), aplicarea cremelor cu factor de protecție UV înalt (30-50) la interval de 2 ore dacă stăm la plajă, iar iarna, în zilele însorite, măcar dimineața.
Prevenție înseamnă și efectuarea unui consult dermatologic cu examinarea alunițelor o dată pe an, iar dacă există situații speciale, frecvența reevaluărilor o stabilește medicul.

Tratament

Tratamentul tumorilor este ales de către medic, de obicei se excizează chirurgical și, în funcție de tip și extensie, se apelează la metode adiționale.

REȚINEȚI!Important este să reținem că trebuie să acordăm atenție pielii noastre, să ne protejăm de radiațiile solare, să nu apelăm la aparatele de bronzare, să nu lăsăm copiii pe plaja fără măsură. O evaluare anuală medicală a alunițelor ne poate descoperi precoce leziuni precanceroase, care excizate rapid, pot să ne ferească de consecințe serioase și chiar să ne salveze viața!

 

 

Read 1288 times Last modified on Wednesday, 25 November 2015 08:53

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2014 DoctorulMeu. All Rights Reserved