• Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...
Tuesday, 12 January 2016 08:46

O singură oră poate salva o întreagă viață

Rate this item
(0 votes)

Descălțarea persoanelor cu diabet zaharat și screeningul neuropatiei diabetice, prima condiție pentru reducerea amputațiilor. Neuropatia diabetică este cel mai frecvent întâlnită complicație invalidantă cauzată de diabetul zaharat.

Amputațiile care pot surveni afectează nu numai pacientul cu diabet, ci și întreaga familie. O viață cu independență redusă în mobilitate, cu costuri crescute, dar și o viață care, în 50% din cazuri, se reduce la numai doi ani după intervenția chirurgicală, este ceea ce le așteaptă pe persoanele cu diabet ce nu descoperă timpuriu complicațiile afecțiunii.

Societatea de Neuropatie Diabetică atrage atenția asupra faptului că rata amputațiilor poate fi redusă printr-o diagnosticare precoce a bolii și susține extinderea acțiunilor de screening pentru persoanele cu neuropatie diabetică.

De ce este importantă diagnosticarea timpurie

„O singură oră poate salva practic întreaga viață a unei persoane cu diabet. Atât durează testul de screening, în timpul căruia se pot detecta pierderi ale sensibilității la nivelul piciorului, care pot duce la apariția unor complicații severe ulterior.

Persoanele cu diabet zaharat trebuie să facă această examinare anual, astfel rata amputațiilor se va putea reduce semnificativ, iar calitatea vieții acestora nu va avea de suferit.”, a declarat conf. univ. dr. Ioan A. Vereșiu, președintele Societății de Neuropatie Diabetică.

Beneficiile screeningului neuropatiei diabetice și implicit ale diagnosticării timpurii a complicațiilor care pot apărea nu se reflectă numai asupra persoanelor cu diabet zaharat, ci asupra întregului sistem de sănătate. Costurile pentru sistemul de sănătate ar fi cu mult mai mici dacă neuropatia diabetică s-ar putea preveni corect, iar tratamentul ar fi unul adecvat și instaurat din timp.

CAMPANIE

Având în vedere că pentru a obține un management eficient al afecțiunii, implicarea pacientului este determinantă, Societatea de Neuropatie Diabetică derulează la nivel național campania „Ce știm despre neuropatia diabetică?”. Structurată sub forma unor conferințe de informare și educare destinate persoanelor cu diabet zaharat, campania vizează creșterea nivelului de informare și educare a pacienților cu diabet zaharat în ceea ce privește prevenția, diagnosticul precoce și controlul neuropatiei diabetice și piciorului diabetic.

Podiatria, o specialitată nouă și necesară în România

Specialitatea de podiatrie în România reprezintă o necesitate semnalată de tot mai mulți medici implicați în îngrijirea persoanelor cu picior diabetic. Demersurile Asociației de Podiatrie pentru dezvoltarea meseriei de podiatru în România au continuat și în cadrul celui de-al 3-lea Congres Național de Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic – NeuroDiab 2015. Partener al evenimentului coordonat de către Societatea de Neuropatie Diabetică, Asociația de Podiatrie s-a bucurat de sprijinul specialiștilor implicați în îngrijirea piciorului diabetic care au reconfirmat importanța inițiativei asociației în contextul numărului crescut de amputații cauzate de netratarea corespunzătoare a piciorului diabetic.

60 de amputații pe zi

Prof. dr. Ralf Lobmann președintele Grupului de Studiu pentru Picior Diabetic din cadrul Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) a subliniat necesitatea unui diagnostic timpuriu și a unei terapii structurate pentru îmbunătățirea rezultatelor tratamentului, posibile numai printr-o comunicare eficientă între medici din diferite discipline. Podiatrul nu ar trebui să lipsească, astfel, din lanțul specialiștilor, în perspectiva reducerii ratei amputațiilor și pentru a discuta chiar de vindecare.

„În România au loc mai mult de 60 de amputații pe zi la persoane cu diabet zaharat, ceea ce înseamnă că la fiecare 22 de minute o persoană își pierde integritatea piciorului ca urmare a complicațiilor acestei afecțiuni. Suntem bucuroși că în primul an de activitate al Asociației de Podiatrie am reușit să creștem nivelul de conștientizare al acestor complicații. Podiatria este percepută de tot mai mulți specialiști, medici și asistenți medicali, ca o necesitate imperioasă. Este o necesitate nu doar din punctul de vedere al îngrijirii persoanelor cu diabet zaharat și picior diabetic și, implicit, a îmbunătățirii calității vieții acestora, ci și dacă ne gândim la costurile generate de aceste complicații, în cazurile în care survin amputații, costurile medicale și sociale fiind foarte mari”, a declarat dr. Norina Gâvan, președintele Asociației de Podiatrie.

Înființată în aprilie 2015, Asociația de Podiatrie își propune să dezvolte specialitatea de podiatrie în rândul asistenților medicali și să creeze meseria de podiatru și în România.

Asociația de Podiatrie sprijină activitățile medicale, de cercetare și dezvoltare pentru prevenția și management piciorului diabetic. La finalul lunii august 2015, Asociația de Podiatrie a pregătit primii formatori în Podiatrie din România. În primăvara anului 2016 vor fi demarate primele cursuri de podiatrie destinate asistenților medicali, care se vor specializa în îngrijirea piciorului diabetic.

 

Read 923 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2014 DoctorulMeu. All Rights Reserved