• Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...
Friday, 26 June 2015 07:10

Artroza genunchiului – gonartroza

Rate this item
(0 votes)

Artroza este de departe cea mai frecvenţă suferinţă articulară şi a 2-a cauză de invaliditate la persoanele de peste 50 de ani, după boala ischemică coronariană, ceea ce atrage după sine un impact economic enorm şi o transformă într-o adevărată problemă de sănătate publică.

 

Considerată de unii ca fiind un proces „fiziologic” de îmbătrânire a structurilor articulare, aşa cum se întâmplă cu toate țesuturile organismului, artroza este de fapt o boală, caracterizată prin degradarea progresivă a cartilajului articular, însoţită de o producție osoasă anormală la marginea osului de sub cartilaj, numite osteofite sau „ciocuri de papagal” (datorită aspectului pe care îl au pe radiografii).

Conf. dr. Andra Bălănescu
Medic primar medicină internă și reumatologie
Clinica de Medicină Internă și Reumatologie, Spitalul Clinic „Sf. Maria”
Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București


Localizări și cauze

Localizarea predilectă a procesului artrozic este la nivelul articulaţiilor cu o mare mobilitate, în funcţionarea cărora cartilajul joacă un rol important, aşa cum sunt: genunchiul, şoldul, mâna, articulaţiile coloanei vertebrale. Cauza acestei boli nu este cunoscută, dar au fost identificaţi numeroşi factori favorizanţi, atât generali (ereditatea, vârsta, sexul, obezitatea, densitatea minerală osoasă, hipermobilitatea, asocierea cu alte boli cu impact metabolic), cât şi locali (stresul mecanic repetat, traumatisme, alterările ale structurilor articulare de diferite cauze).

Debut lent, insidios

Artroza genunchiului – numită și gonartroză – este una dintre cele mai frecvente forme de artroză. Boala se întâlneşte de obicei în două situaţii clinice: tineri, mai ales bărbaţi (după traumatisme sau meniscectomie) şi femei (după menopauză, îndeosebi obeze). Boala este asimptomatică mult timp. Debutul este lent, insidios, bolnavul nu poate preciza momentul apariţiei primelor simptome. De cele mai multe ori când se prezintă la medic, tabloul clinic este deja constituit, iar multe modificări sunt ireversibile.

Durerea, principalul simptom

Durerea articulară este de departe cel mai important simptom al bolii. Ea are următoarele caracteristici: este mai evidentă la femei, are intensitate variabilă, în funcţie de pragul individual, este meteodependentă (frigul, umezeala o accentuează). Clasic, apare şi se intensifică la efort şi se ameliorează în repaus, dar 30% dintre bolnavi au şi dureri nocturne sau de repaus. Astfel, suferinţa se exprimă prin dureri accentuate de mers, urcatul scărilor sau alte solicitări mecanice. Uneori se poate produce o acutizare a bolii, când se adaugă și un proces inflamator în articulația afectată: genunchii se umflă, iar durerea si impotența funcțională se accentuează. Nu există o corelaţie între intensitatea durerii şi severitatea modificărilor radiologice. Reducerea mobilităţii este la început antalgică, bolnavul încercând involuntar să nu-şi solicite articulaţiile, pentru a nu-şi provoca durere, mai ales la unele mişcări care determină tracţionare capsulei, tendoanelor, ligamentelor. Ulterior apar şi alte cauze: prezenţa osteofitelor, distrugerea cartilajului şi a osului, îngroşarea capsulei şi a ligamentelor, deformările, atrofiile musculare şi în ultimă instanţă anchilozele, ceea ce afectează funcționalitatea articulației. În timp, ca urmare a unei imobilizări îndelungate, musculatura din jurul articulațiilor se poate atrofia. Când modificările degenerative se produc inegal între zona internă a genunchiului şi cea externă, pot apărea deformări („în paranteză” în 80% din cazuri şi „în X” în 20%) sau subluxaţii.

Obezitatea, factor de risc

O mențiune specială trebuie făcută în privința legăturii dintre gonartroză și obezitate. S-a pus problema dacă artroza, prin hipomobilitatea şi sedentarismul pe care le induce, favorizează obezitatea, sau dacă obezitatea favorizează apariţia artrozei. Studii numeroase arată că reducerea greutăţii corporale încetineşte procesul artrozic. O reducere a greutăţii corporale cu 5 kilograme scade riscul de apariţie al gonartrozei simptomatice cu 50%. Mai mult, în ultimii ani, s-a dovedit că obezitatea influențează apariția gonartrozei într-un mod complex, nu doar prin suprasolicitarea mecanică, ci și prin unele substanțe secretate de celulele adipoase, care sunt „toxice” pentru cartilajul articular. Așadar, pe lângă lucrul mecanic suplimentar, numeroşi factori metabolici contribuie la apariţia artrozei la pacienţii obezi, făcând din obezitate un factor extrem de important, dar în acelasi timp reversibil!

Obiectivele tratamentului în gonartroză sunt multiple: diminuarea durerii şi a inflamaţiei, creşterea mobilităţii şi menţinerea functiei, prevenirea handicapului fizic, ameliorarea calităţii vietii.

Strategii terapeutice

Tratamentul cuprinde mai multe aspecte:
•    Îndepărtarea factorilor favorizanţi influențabili: corectarea greutăţii corporale, schimbarea locului de muncă în cazul în care bolnavul practică meserii ce solicită nefiziologic genunchii, măsuri de protejare a articulaţiilor afectare (baston de aceeaşi parte, încălţăminte specială care să diminueze impactul produs de mers, etc.).
•    Educaţia fizică adecvată: pentru ameliorarea mobilităţii articulare, prevenirea atrofiilor musculare şi a osteoporozei, la care se adaugă si beneficiile efortului fizic adecvat în reducerea greutății corporale.
•    Tratamentul medicamentos poate face apel la mai multe grupe de medicamente ce pot fi administrate sistemic, intra-articular sau topic.


Terapie sistemică

•    Analgetice uzuale: sunt folosite iniţial pentru controlul durerii din artroză.
•    Anti-inflamatoarele nesteroidiene: reprezintă principalul instrument medicamentos, care îşi găsește o largă utilitate în tratamentul bolii artrozice. Folosirea lor impune uneori prudență, mai ales pentru că, cel mai adesea, ne adresăm unei categorii de bolnavi vârstnici, care asociază frecvent şi altă patologie, deci trebuie ţinut cont de numeroasele reacţii adverse ale acestor medicamente.
•    Analgetice pure: tramadolul, opioidele pot fi folosite pe perioade scurte de timp în cazul durerilor articulare foarte mari, care nu au putut fi controlate prin alte mijloace medicamentoase. La rândul lor, si aceste medicamente au numeroase efecte adverse, iar folosirea indelungată poate conduce la dependență
•    Suplimente nutritive: care aduc un plus de substanțe ce fac parte în mod fiziologic din cartilajul articular; pot avea unele beneficii dacă sunt administrate timp îndelungat.


Tratamentul balneofizical face apel la: băi clade, hidroterapie, împachetări cu parafină, diatermie, infraroşii, ultrasunete, etc.


Tratamentul chirugical reprezintă un instrument terapeutic din ce în ce mai important. Momentul trebuie ales cu grijă, deoareace o întârziere a acestuia poate compromite rezultatele, prin apariţia unor modificări ireversibile (atrofii musculare, afectări de nervi, osteoporoză). Procedurile chirurgicale sunt foarte variate: de la o simplă „curățare” a articulației, până la protezarea articulară totală. Tratamentul chirurgical este deocamdată singurul capabil să spulbere mitul incurabilităţii acestei boli.

 

 

 

 

Read 1397 times Last modified on Thursday, 10 March 2016 14:47

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2014 DoctorulMeu. All Rights Reserved