• Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...
Tuesday, 30 June 2015 06:47

Terapie în pași de dans

Rate this item
(0 votes)

Dansul îmbină în modul cel mai frumos mișcarea cu muzica, arta și comunicarea, aducând bună dispoziție și sănătate. Există tot mai multe dovezi în acest sens. De exemplu, tangoul poate îmbunătăți mersul și echilibrul pacienților cu boala Parkinson.

Dansul nu mai este apreciat astăzi doar pentru rolul său de artă sau ca modalitate de exprimare, ci și de terapie. Numeroase studii dovedesc că dansul reprezintă una dintre cele mai bune metode de descărcare emoțională, de eliminare a stresului, de slăbire, dar și de îmbunătățire a mobilității sau tonifiere a musculaturii. Iată câteva dintre beneficiile terapeutice dovedite ale dansului.
Tangoul argentinian și boala Parkinson

Tangoul este o tehnică de dans deosebită, cu pași înainte și înapoi, cu câteva provocări de natură cognitivă: memoria de lucru, controlul atenției, sarcini multiple. Ei bine, practicarea acestui dans complex poate ameliora unele simptome ale bolii Parkinson, îndeosebi mersul și echilibrul - este concluzia unor cercetători canadieni care au realizat un studiu pe această temă. Dr. Silvia Rios Romenets de la Spitalul de Neurologie din Montreal (Canada) și colegii săi de la Universitatea McGill au propus unui număr de 18 bolnavi să participe la lecții de tango argentinian cu parteneri sănătoși. Rezultatele au fost interesante: „Tangoul argentinian ameliorează echilibrul, mobilitatea funcțională, având și mici efecte pozitive asupra funcțiilor cognitive și oboselii”, apreciază dr. Rios Romenets.

Dansul tonifică mușchii și întărește oasele

Mișcarea, prin forțele mecanice realizate de mușchi, ajută procesul de remineralizare osoasă. Astfel, antrenamentul muscular din timpul dansului nu ajută doar la obținerea unui bun tonus al grupelor de mușchi, ci și la întărirea oaselor și prevenirea osteoporozei.
Potrivit unui studiu realizat de National Heart, Lung and Blood Institute (SUA), dansul scade riscul apariției bolilor de inimă, contribuie la normalizarea tensiunii arteriale și ajută la menținerea greutății în limite normale.

Mișcarea în ritmul muzicii reprezintă un excelent mijloc de relaxare și terapie psihologică pentru combaterea stresului. Dansul echilibrează psihicul și elimină tensiunile emoționale acumulate.

 

 

 

Read 1382 times Last modified on Tuesday, 15 March 2016 11:21

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2014 DoctorulMeu. All Rights Reserved