Tuesday, 14 July 2015 07:02

Artroza, în cifre

Rate this item
(0 votes)

Statisticile arată că, peste tot în lume, artroza este cea mai frecventă boală reumatică. Cu toate acestea, este considerată „Cenușăreasa” reumatologiei.

 

Pentru a demonta această afirmație, vă prezentăm o serie de date care vorbesc de la sine despre cât de mult afectează artroza calitatea vieții pacienților.

•    75% dintre persoanele peste 65 de ani prezintă cel puțin o formă de artroză. Aceasta reprezintă a doua cauză de îmbolnăvire la nivel mondial, după boala ischemică coronariană.

•    Cu toate că nu reprezintă o amenințare vitală pentru pacienți, artroza afectează calitatea vieții acestora. Peste 30% dintre pacienții cu artroză nu pot merge pe jos mai mult de 300 de metri, 28% nu pot urca 10 trepte, 25% nu pot căra o greutate mai mare de 2 kg, 28% suferă de depresie din cauza durerilor cronice.

•    Până la 50 de ani, bărbații suferă mai frecvent de artroză comparativ cu femeile. Însă, după menopauză, femeile fac de două ori mai frecvent această boală decât bărbații, prevalența fiind mai mare la femeile histerectomizate. Artroza mâinilor este de 10 ori mai frecventă la femei decât la bărbați, în timp ce artroza șoldului (coxartroza) este mai des întâlnită la bărbați, indiferent de vârstă.

•    Frecvența bolilor reumatice în ultimii ani este în creștere, pentru că asistăm la un proces de îmbătrânire a populației. Aceasta presupune și preponderența afecțiunilor degenerative, legate de uzură, de aceea în rândul populației se înregistrează din ce în ce mai multe boli reumatologice.

•    Artroza reprezintă principala cauză de disconfort și incapacitate funcțională la bătrâni.

•    Artroza reprezintă o problemă socio-economică. Spre exemplu, în SUA: costuri directe prin îngrijire medicală (15 miliarde dolari/an) și indirecte prin scăderea productivității în muncă, invaliditate (50 miliarde dolari/an).

•    Chiar dacă nu poate fi vindecată, artroza poat fi ținută sub control. În acest sens, o primă condiție este ca boala să fie diagnosticată din timp. Simptomele care trebuie să îl trimită pe pacient la medic sunt: durerea persistentă și reducerea mobilității articulare, dificultatea de a merge sau de a îndeplini activități profesionale sau casnice uzuale.

Read 2194 times Last modified on Thursday, 10 March 2016 15:12

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 • Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...