• Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...
Thursday, 07 January 2016 13:40

Sindromul de ochi uscat

Rate this item
(0 votes)

Întrebări și răspunsuri   

Care sunt manifestările sindromului de ochi uscat? Semnele sindromului de ochi uscat includ: senzația permanent de uscăciune, de mâncărime și de arsură la nivelul ochilor, acea senzație de „nisip în ochi”. Aceste simptome pot fi de ajuns pentru ca oftalmologul dumneavoastră să pună diagnosticul de ochi uscat.

Uneori s-ar putea să dorească să măsoare cantitatea de lacrimi din ochi (test Schirmer).

Simptomele sindromului de ochi uscat sunt mai evidente dimineața sau seara?
În sindromul de ochi uscat, simptomele sunt prezente în principal seara, dar la această patologie se suprapun și alți factori, astfel că simptomele se pot manifesta în diferite moment ale zilei.

Sindromul de ochi uscat se poate manifesta și în formă ușoară?
Da! Pacientul se plânge de o ușoară senzație de corp străin, dar fără modificarea corneei sau conjunctivei!

Există condiții atmosferice care pot înrăutăți simptomatologia?
Da! Aerul uscat și cald sau vântul cresc evaporarea componentei apoase a filmului lacrimal, ceea ce înrăutățește simptomatologia sindromului de ochi uscat.

Dacă un pacient suferă de sindromul de ochi uscat, el poate lucra la computer?
Da, dar trebuie să fie atent să mențină suprafața oculară bine lubrifiată. Computerul ne păstrează privirea fixată, diminuând astfel numărul de clipiri, deci, partea apoasă a filmului lacrimal se evaporă mai repede. O persoană cu deficit lacrimal se poate resimți.

Folosirea de lacrimi artificiale are contraindicații?
Nu, exceptând hipersensibilitatea la produsul instilat! (cauzată în special de conservanții tradiționali din compoziția acestora)

Care sunt cele mai noi tipuri de lacrimi artificiale?
Recent s-au introdus în oftalmologie lacrimi care conțin acid hialuronic cross linkat, ce are o stabilitate crescută, deci o remanență mai bună la nivelul suprafeței oculare, în plus stabilitatea produsului este asigurată pe o perioadă mai lungă de timp!

Dat fiind faptul că substituenții lacrimali nu au contraindicații, se pot utilize când ochiul este roșu și obosit?
Da! Lacrimile artificiale se pot instila în multe situații, în particular când pacienții au ochii roșii și trebuie să aștepte până a doua zi pentru vizita la oftalmolog, sau după înot, când îi deranjează ochii și nu știu ce să folosească pentru atenuarea simptomelor.

Și când există prurit?
În caz de alergie, substituentul lacrimal trebuie să curețe ochiul îndepărtând în mare parte cauza. Altfel spus, cu un substituent lacrimal cu principiu activ antiinflamator se poate îmbunătăți cu mult simptomatologia!

Read 1568 times Last modified on Thursday, 07 January 2016 13:52

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2014 DoctorulMeu. All Rights Reserved