Monday, 11 January 2016 09:54

Sindromul de ochi uscat

Rate this item
(0 votes)

Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

Un studiu realizat de Schepens Eye Research Institute, din Statele Unite, arată că 6 milioane de femei și 3 milioane de bărbați prezintă forme moderate sau severe ale sindromului de ochi uscat și 20-30 de milioane prezintă forma ușoară a ochiului uscat.

Când lacrimile nu mai sunt suficiente

Sindromul de ochi uscat apare când lacrimile produse nu sunt suficiente cantitativ sau nu au o compoziție corespunzătoare pentru a menține ochiul suficient de umezit și protejat. Lacrimile sunt un agent important de protecție a ochilor. Ele nu au doar rol de curățare a ochilor, ci le furnizează oxigen și substanțe nutritive corneei, ajută împotriva infecțiilor oculare prin eliminarea microorganismelor și, de asemenea, participă la refracția oculară. Ochii uscați pot fi rezultatul mai multor factori, însă cel mai des întâlnit este ochiul uscat legat de vârstă. Potrivit studiilor, prevalența ochiului uscat după vârsta de 50 de ani este de aproximativ 15%, și aproape toți pacienții peste 70 de ani acuză simptome de ochi uscat.

Totodată, aerul poluat sau uscat, vântul, fumul de țigară pot determina evaporarea lacrimilor astfel încât acestea devin insuficiente. Și lentilele de contact pot provoca iritații în cazul unui film lacrimal inadecvat, deoarece absorb pelicula umedă de la nivelul ochilor.
Ochii roșii, senzația de arsură, uscăciune sau de „nisip in ochi” sunt simptome acuzate adesea de tineri și persoane active, mai ales din cauza timpului îndelungat de lucru la calculator.

Glaucomul și uscăciunea oculară

Administrarea unor medicamente se asociază cu apariția sindromului de ochi uscat. În cazul pacienților cu glaucom, terapia prelungită cu produse farmacologice antiglaucomatoase topice poate duce la modificări semnificative ale conjunctivei și funcției lacrimale, care se pot traduce în modificări ale fiziologiei suprafeței oculare. Lacrimile artificiale reduc simptomele de uscăciune oculară și protejează epiteliul cornean la pacienții glaucomatoși ce primesc colire hipotonizante.

Tratamentul de bază pentru sindromul ochilor uscați constă în încercarea de a menține lubrifierea suprafeței oculare. Pentru a realize acest lucru, medical oftalmolog îți poate prescrie lacrimi artificiale, adică picături lubrifiante pentru ochi, care ajută la ameliorarea semnificativă a simptomelor, îmbunătățind astfel calitatea vieții pacienților.

Read 4642 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 • Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...