• Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...
Monday, 20 July 2015 07:27

Test cancer ovarian

Rate this item
(0 votes)

Tu știi cum se manifestă cancerul ovarian?

Un sfert de milion de femei sunt diagnosticate anual în lume cu cancer ovarian și doar 45% înving boala în următorii 5 ani (ovariancancerday.org).

 

Depistat în stadiu incipient, localizat, acest tip de cancer are o rată de supraviețuire la 5 ani de 93%, dar numai aproximativ 15% din cazuri sunt depistate devreme (ovariancancerday.org). Unul dintre motivele diagnosticării târzii îl reprezintă simptomele înșelătoare.

Nu confunda cancerul cu balonarea

Simptomele cancerului ovarian sunt adesea confundate cu boli mai puțin serioase, cum ar fi problemele gastrointestinale.
Simptomele includ:
•    creșterea circumferinței abdominale/balonare persistentă, de lungă durată, nu tranzitorie
•    senzația de sațietate precoce
•    dureri în abdomen
•    necesitate frecventă de a urina
„Mergeți la medicul de familie dacă manifestați aceste simptome de mai mult de trei săptămâni. De asemenea, dacă aveți în familie pe cineva care a suferit de cancer ovarian, spuneți-i asta medicului”, spune Cezar Irimia, presedintele FABC.

Verifică-ți cunoștințele

Cu ocazia Zilei Internaționale De Luptă Împotriva Cancerului Ovarian, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) invită femeile să se informeze despre simptomele și factorii de risc ai cancerului ovarian, să aibă încredere în ele atunci când sesizează că ceva nu e în regulă cu corpul lor și să meargă la control ginecologic ori la medicul de familie anual sau mai des, dacă sesizează apariția unor simptome persistente și fără o cauză identificabilă.
„Am creat pe www.invingemcancerul.ro un chestionar pentru toate femeile care vor să afle care sunt factorii de risc pentru a face cancer ovarian. Vă îndemn să răspundeți la cele cinci întrebări, durează doar un minut, iar apoi să îl dați mai departe la persoanele la care țineți. Dați-l către măcar alte două femei. Este doar un mic gest ce le poate salva viața”, remarcă Cezar Irimia, președintele FABC.

5 lucruri de știut
1. Toate femeile pot face cancer ovarian.
2. Dacă știi simptomele și mergi la medic îți poți salva viața.
3. Diagnosticarea în stadii incipiente ale bolii crește enorm șansele de supraviețuire.
4. Cancerul ovarian este diagnosticat adesea în stadii avansate.
5. Multe femei cred în mod greșit că testul Babeș-Papanicolau depistează cancerul ovarian. Acesta depistează cancerul de col uterin.

Read 1291 times Last modified on Thursday, 10 March 2016 15:11

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2014 DoctorulMeu. All Rights Reserved