• Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...
Friday, 18 December 2015 07:36

Cancerul de sân

Rate this item
(0 votes)

ținut la distanță prin eliminarea factorilor de risc  

Stilul de viață dezorganizat, având la bază lipsa mișcării și a odihnei, precum și alimentația incorectă sunt factori de risc pentru apariția cancerului de sân la tinerele începând cu vârsta de 18 ani.

Astfel de cazuri sunt tot mai des întâlnite în ultimii ani, atenționează medicii. În apariția cancerului de sân sunt implicați anumiți factori de risc: genetici, expunerea la radiații, tulburări ale metabolismului hormonal și modul de viață necorespunzător. Unii dintre aceștia sunt factori modificabili și ei trebuie eliminați, susțin medicii.

Obezitatea, un pericol pentru sănătatea femeii

„Riscul de a dezvolta cancer mamar este cu atât mai mare cu cât femeia prezintă un exces de hormoni estrogeni în organism. Acești hormoni ai feminității, așa cum mai sunt numiți, sunt prezenți în special la persoanele supraponderale. Așadar, obezitatea este unul dintre factorii de risc importanți pentru apariția cancerului mamar și, din păcate, este tot mai prezentă în viața tinerilor din cauza unei alimentații nesănătoase, cu aport hipercaloric și bogată în proteine, precum și din cauza lipsei de mișcare. De aceea, pentru un stil de viață sănătos, recomand produsele cât mai puțin procesate și un program de activitate fizică susținută“, a declarat conferențiar doctor Daniel Ion, în cadrul unui eveniment organizat de Asociația M.A.M.E. la Academia de Studii Economice (ASE) București.

Fugiți de sedentarism!

Sedentarismul este una dintre principalele probleme ale tinerilor în societatea actuală. „Lipsa mișcării determină dezechilibre în toate sistemele corpului uman, dezechilibre ce pot duce în timp la instalarea unor boli și chiar a cancerului.
Sfatul meu este să includeți mișcarea în rutina dumneavoastră zilnică, să  mergeți pe jos cât mai des cu putință și, dacă aveți o problemă, să nu ezitați să cereți ajutorul cât mai curând.
Mișcarea înseamnă viață!”, a subliniat Bogdan Goga, fizioterapeut în cadrul cabinetului de recuperare medicală Terapie pentru Mișcare.

Autoexaminarea lunară a sânilor

Referitor la depistarea precoce, dr. Octavian Munteanu, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București, subliniază rolul important pe care controlul medical periodic și autoexaminarea le au în prevenirea și diagnosticarea problemelor legate de sănătatea sânilor: „În fiecare lună, orice femeie trebuie să fie atentă dacă apar modificări la nivelul glandei mamare. În primul rând, trebuie să observe dacă există vreo asimetrie între sâni, modificări ale culorii și texturii pielii sau prezența unor zone mai umflate.

Mamografia salvează vieţi!

De asemenea, este foarte importantă autoexaminarea sânilor, care trebuie făcută după minim 7 zile de la menstruație. Cea mai simplă metodă este autopalparea sânului în sensul acelor de ceasornic, dinspre mamelon spre axilă, astfel încât să verificați dacă există vreo formațiune dură sau care să vă doară. De asemenea, aceste metode trebuie completate de efectuarea unei ecografii mamare în fiecare an, o investigație medicală care nu doare și nu iradiază.”

Evenimentul „Viața este roz dacă ai grijă de sănătate sânilor“ a facilitat dialogul între studentele de la ASE, medici și specialiști astfel încât acestea să fie informate cu privire la prevenirea cancerului de sân. Activitatea face parte din proiectul „Planeta Roz – Suport și Consiliere pentru Sănătatea Sânului, lansat de Asociația M.A.M.E, în iunie 2014. Mai multe informații despre cancerul de sân pe www.planetaroz.ro.

 

Read 1047 times Last modified on Friday, 18 December 2015 08:16

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2014 DoctorulMeu. All Rights Reserved