• Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...
Thursday, 12 June 2014 06:53

Un trio de coşmar

Rate this item
(1 Vote)

Obstrucţia nazală, insomnia şi apneea de somn

Funcţionarea optimă a corpului şi a minţii depinde de calitatea şi cantitatea somnului. Perioadele de somn întrerupt sau redus calitativ pot conduce în timp la manifestări fiziologice grave, cu impact major asupra sistemelor organismului şi asupra modului în care acestea comunică între ele.

 

Principalele cauze asociate tulburărilor de somn sunt problemele aparatului respirator, iar 15% dintre cazurile de insomnii sunt corelate cu sindroamele obstructive şi apneea. Netratate, acestea pot induce apariţia unor noi afecţiuni precum: narcolepsia, somnambulismul sau terorile nocturne.


Dr. Valeriu Bronescu
Medic primar ORL
Doctor în ştiinţe medicale
Şef secţie ORL în cadrul Spitalului
Sf. Constantin din Braşov

Ce înseamnă obstrucţia nazală şi cum se manifestă?


Obstrucţia nazală sau congestia nazală reprezintă senzaţia de espiraţie dificilă pe nas, ce poate afecta una sau ambele fose nazale, dar care totodată poate alterna de a o nară la alta. În cazul în care simptomatologia este de scurtă durată, această afecţiune este de obicei asociată şi cu o infecţie virală a tractului respirator. Cu toate acestea, există multiple cauze ale instalării blocajului nazal: traumatisme la nivelul cavităţii nazale, boli de natură inflamatorie precum sinuzita şi rinita sau chiar dezvoltarea tumorilor benigne sau maligne ale faringelui, foselor nazale sau sinusurilor.

De ce este important un diagnostic corect?

Pentru stabilirea unui diagnostic concret, se recomandă consultul unui specialist ORL, ce poate desfăşura investigaţii medicale aprofundate, precum nazofaringoscopia, şi poate evalua mai departe necesitatea unei tomografii. Cabinetul de consultaţii din cadrul secţiei ORL a Spitalului Sf. Constantin din Braşov dispune de o dotare de vârf, care facilitează stabilirea unui diagnostic precis: endoscoape pentru nas, ureche, faringe şi laringe, videofibroscop, microscop sau sistem pentru microchirurgie ORL prin radiofrecvenţă. Consultaţiile, intervenţiile chirurgicale şi serviciile departamentului de audiologie se adresează atât copiilor, cât şi adulţilor. Totodată, cabinetul ORL al Spitalului Sf. Constantin din Braşov este în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Care sunt factorii de risc pentru apneea de somn şi cum poate fi tratată?

Pauzele respiratorii repetate, asociate cu sforăitul şi somnul agitat în timpul nopţii sunt principalele simptome ce definesc instalarea apneei de somn. În funcţie de durata şi frecvenţa manifestării episoadelor, această afecţiune poate avea diferite grade de gravitate. La majoritatea pacienţilor care se confruntă cu apneea de somn se pot observa mici defecte anatomice ale căilor respiratorii, ce cresc predispoziţia declanşării acestei afecţiuni: amigdalele hipertrofiate sau deviaţia de sept. Mai mult decât atât, instalarea apneei de somn este supusă şI altor factori de risc precum: obezitatea, vârsta (simptomele sunt mai frecvente la persoanele trecute de vârsta de 30 ani), factorii genetici sau deformări ale coloanei vertebrale, cum ar fi scolioza, care influenţează funcţionarea corectă a tractului respirator şi poziţia în timpul somnului.

La copii

Deşi există cazuri rare, apneea de somn la copii se manifestă prin sforăit, agitaţie sau treziri frecvente şi poate determina în timp întârzierea în dezvoltare, comparativ cu copiii ce aparţin aceleiaşI grupe de vârstă. În cazul în care simptomele se manifestă în mod constant sau devin din ce în ce mai intense, se recomandă un consult de specialitate şi realizarea unor examene clinice care ajută la stabilirea unui diagnostic detaliat şi tratamentul care trebuie aplicat.

Când e necesară intervenţia chirurgicală?

În general, manifestările apneei de somn pot fi îmbunătăţite prin schimbări ale stilului de viaţă sau modificări în alimentaţie. Cu toate acestea, pot exista şi situaţii în care este necesară intervenţia chirurgicală pentru îndepărtarea amigdalelor hipertrofiate, a excesului de ţesut depus la nivelul tractului respirator sau pentru corectarea anomaliilor anatomice din zona faringelui sau gurii.

 

Read 1803 times Last modified on Thursday, 10 March 2016 11:39

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2014 DoctorulMeu. All Rights Reserved