• Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...
Monday, 17 November 2014 08:48

Ce spune vocea despre sănătatea ta

Rate this item
(0 votes)

Vă gândiţi vreodată cât de importantă este vocea? Vă imaginaţi ce-aţi face dacă nu aţi mai putea vorbi? Sau dacă nu aţi mai putea râde? Iată cât de importantă este vocea pentru noi toţi.

Ne ajută să vorbim, să cântăm, să râdem, să strigăm, să şoptim şi chiar să ne exprimăm sentimentele. De aceea, merită să-i acordăm atenţie, iar atunci când apar modificări în tonul vocii să le tratăm cu seriozitate.

Răguşeala, vocea dogită sau pierderea vocii e generată adesea de o infecţie în gât sau de suprasolicitarea corzilor vocale. Dar în afară de laringită, răguşeala mai poate ascunde şI alte boli. Iată care pot fi acestea.

1. Vocea uşor răguşită, mai ales dimineaţa, poate semnala un reflux gastroesofagian. Acidul din stomac ajunge în esofag şi irită gâtul şi laringele, iar problema poate duce chiar la inflamarea corzilor vocale, ceea ce determină răguşeala.

2. Vocea nazală este, de regulă, o consecinţă a sinuzitei cronice. Nasul înfundat modifică foarte mult vocea, pentru că blochează fluxul de aer, care nu mai poate trece prin fosele nazale.

3. Vocea îngroşată sau foarte slabă poate pune în evidenţă o problemă a glandei tiroide. Când tiroida nu funcţionează corespunzător, au loc tulburări hormonale, care schimbă vocea. De cele mai multe ori, în cazul dezechilibrelor hormonale, vocea se îngroaşă. În cazul adulţilor, vocea răguşită, aspră, în absenţa unei infecţii respiratorii, este un semn al hipotiroidismului. De asemenea, cei care au tumori la nivelul glandei tiroide se confruntă cu o slăbire a vocii, pentru că nervii din laringe şi corzile vocale pot fi paralizaţi. Cancerul tiroidian poate distruge nervii de obicei pe singură parte şi, cum doar una dintre corzile vocale se poate mişca, vocea devine foarte slabă, şoptită.

4. Vocea slăbită şi monotonă poate indica existenţa maladiei Parkinson. Aproximativ 90% dintre cei diagnosticaţi cu această afecţiune suferă diferite modificări ale vocii. Pacienţii au dificultăţi în a se percepe corect şi au impresia că vorbesc normal, tare, cu inflexiuni, dar, de fapt, vocea lor este slabă, monotonă.

5. Vocea răguşită, care nu dispare în maximum 7-14 zile (în caz de laringită, răguşeala trece după aproximativ o săptămână), reprezintă un serios semnal de alarmă, care ar trebui să ne trimită imediat la medic, pentru că poate fi simptomul unui cancer laringian. În majoritatea cazurilor, tumorile care apar la nivelul laringelui sunt maligne.

Read 1870 times Last modified on Monday, 17 November 2014 08:55

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2014 DoctorulMeu. All Rights Reserved