• Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...
Wednesday, 02 March 2016 07:52

Răgușeala, motiv de îngrijorare?

Rate this item
(0 votes)

În sezonul rece, răgușeala este una dintre cele mai frecvente probleme întâlnite în cazul răcelilor și infecțiilor acute ale căilor respiratorii. Când este indicat să mergi la medic? Cum îți poți recăpăta vocea cu ajutorul remediilor naturale?

Schimbarea anormală a vocii, ceea ce numim adesea răgușeală, poate varia de la o voce aspră, groasă până la o voce slabă, înceată sau chiar dispariția completă a vocii.

Răgușeala este cauzată de inflamația sau lezarea corzilor vocale. Acestea sunt localizate la nivelul laringelui – un organ ce participă la protejarea căilor respiratorii, respirație și fonație. Corzile vocale sunt ca două benzi de mușchi ce formează un „V” în laringe. Atunci când vorbim sau cântăm, corzile vocale vibrează și produc sunete.

Cauze frecvente

Cea mai frecventă cauză a răgușelii este laringita acută (inflamația corzilor vocale), care, la rândul ei, este cauzată de o infecție la nivelul tractului respirator superior. Alte cauze de răgușeală sunt reprezentate de inflamațiile laringelui produse de: expunerea la fum de țigară, consumul unor băuturi excesiv de reci sau de calde, suprasolicitarea vocii prin vorbit, țipat sau cântat excesiv. Senzația de uscăciune a gâtului apare deseori din cauza expunerii la aer condiționat sau la aer foarte uscat din încăperi supraîncălzite.

Ce spune vocea despre sănătatea ta

Dacă răgușeala durează mai mult de 2 săptămâni, este necesar să consultați un medic pentru a exclude cauzele grave ale răgușelii, precum nodulii pe corzile vocale, alergii, unele boli tiroidiene, afecțiuni neurologice, cancer laringian.

Cum îți protejezi vocea

Tratamentul răgușelii depinde de cauza care a declanșat-o. De exemplu, în caz de laringită acută, medicul poate recomanda, alături de antiinflamatoare și antitusive, un tratament adjuvant cu pastile de supt. În cazul persoanelor cu răgușeală cauzată de suprasolicitarea corzilor vocale, este recomandat repausul vocal. O altă măsură importantă este înlăturarea factorilor care au dus la apariția răgușelii.

Pentru a-ți proteja gâtul și corzile vocale contra factorilor agresori este necesară menținerea umidității mucoasei respiratorii. Acest lucru poate fi realizat foarte bine cu ajutorul tabletelor de supt ce conțin mușchi islandez. Această plantă are proprietatea de a forma o peliculă protectoare la nivelul cavității bucale și faringiene.

 

Read 1132 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2014 DoctorulMeu. All Rights Reserved