Wednesday, 24 April 2013 10:18

Alimentația copilului

Rate this item
(0 votes)

5 reguli de bază

Între 1 și 3 ani este o perioadă-cheie pentru dezvoltarea copilului. Acum este momentul când copilul crește cel mai rapid. Morfologia lui se schimbă, crește în înălțime, iar dezvoltarea cerebrală este în plină desfășurare.

De asemenea, trebuie știut că în primii 3 ani de viață alimentația copilului se diversifică în totalitate. Astfel, micuțul va descoperi gusturi noi și obiceiuri alimentare, care vor constitui achiziții pentru întreaga viață. Iată de ce alimentația din această etapă de vârstă este primordială.

Nutriționiștii le oferă părinților 5 recomandări de bază pentru a-i ajuta pe micuți să-și formeze corect papilele gustative.

Cât de sănătos trăiesc copiii noștri?

Regula nr. 1: Diversitate înainte de toate

Potrivit nutriționiștilor, există cinci grupe de alimente esențiale pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a copilului:

 • lapte și lactate (în medie 500 ml pe zi);
 • carne, pește și ouă (câte 30 g pe zi);
 • legume și fructe (cel puțin cinci feluri zilnic)
 • făinoase (paste, orez, cereale)
 • grăsimi bune (ulei de măsline, unt)

Regula nr. 2: Apă și iar apă

Este singura băutură permisă copilului în timpul mesei sau între mese atunci când îi este sete. Este important a se păstra laptele ca masă de sine-stătătoare sau ca gustare (deoarece este indispensabil creșterii și mineralizării osoase) și să se limiteze consumul de suc de fructe fie el și proaspăt stors, ca să nu mai vorbim de sucurile comercializate, care sunt interzise în dieta copilului. Necesarul zilnic de lichide pentru un copil se calculează astfel: 30-35 ml/kg corp.

Regula nr. 3: Alimente interzise

Deși pentru unii părinți această regulă este clară, ea trebuie amintită pentru aceia care uită că alimentele de tip fast-food nu au ce căuta pe farfurioarele copiilor. De exemplu, cartofii prăjiți, chipsurile, hamburgerii, mezelurile și orice alimente procesate industrial – prea sărate și prea grase sunt interzise în meniurile copiilor. Ele nu participă cu nimic la diversificarea alimentației!

Regula nr. 4: „Împrieteniți” copilul cu alimentele sănătoase

Alimentele cu înaltă valoare nutrițională și hipocalorice cum sunt fructele și legumele trebuie să devină prietenii copiilor noștri încă din primii ani de viață. Cea mai bună soluție pentru a-i face pe micuți să le placă legumele și fructele este exemplul personal. De aceea, este bine să mâncăm împreună – cu mic, cu mare – fructe, salate, piureuri/soteuri de legume. Astfel se pun bazele unei prietenii pe viață între pruncul nostru și hrana sănătoasă.

Regula nr. 5: Respectați cele 3 mese principale și 2 gustări

Fiecare masă are importanța sa:

 • Micul dejun: cereale, lapte și fructe, pentru a-i asigura copilului toată energia de care are nevoie în prima parte a zilei.
 • Prânzul: începând de la 1 an, masa principală a zilei trebuie să cuprindă cinci componente: o supă de legume sau o salată; un preparat proteic (carne de pasăre, de vită, pește sau ou/ficat); un piure de legume verzi, de cartofi, paste sau orez; un produs lactat lejer; un desert alcătuit dintr-un fruct sau o prăjitură de casă.
 • Cina: ultima masă a zilei se poate rezuma la trei ingrediente: făinoase sau legume; un produs lactat sau un biberon de lapte; un compot de fructe.
 • Gustările dintre mese vor fi alcătuite din lapte sau un iaurt, un produs cerealier (pâine sau biscuiți) sau un fruct.

 

Cele mai frecvente erori comise de părinți:

Excesul de dulciuri

Nu e niciun secret pentru părinți: copiii sunt în mod natural atrași de gustul dulce. De aici pornesc compromisurile, mulți părinți oferindu-le micilor năzdrăvani recompense dulci pentru a-i liniști sau a-i face să accepte alte alimente sănătoase precum fructele, legumele sau carnea. Iată o mare greșeală. Dulciurile rafinate, bomboanele, ciocolatele, cremele-desert reprezintă un aport caloric important în detrimentul alimentelor cu o mai bună valoare nutrițională. Să luăm exemplul sucului de fructe. Mulți părinți cad în capcană sub pretextul că e natural, proaspăt preparat în casă, bogat în vitamina C. Da, dar nu poate înlocui apa, laptele sau fructele întregi, care prezintă un aport mai bun de vitamine și multe fibre alimentare.

Excesul de sare

Sunt părinți care au tendința de a adăuga sare în mâncarea deja preparată pentru copil. Asta ca să nu-i mai luăm în calcul pe aceia care le oferă copiilor alimente industriale, întotdeauna cu un conținut mare de sare. Spre deosebire de dulce, gustul sărat nu e pe placul copiilor, ci se capătă pe parcurs prin obiceiul format de părinte. Așadar, micuții nu au nevoie de sare adăugată în mâncare.

Excesul de grăsimi

Materiile grase sunt necesare în dieta copiilor, dar cu condiția de a fi limitate și de calitate, cum ar fi uleiul de măsline (bogat în acizi omega 3), de nuci, sâmburi de struguri, de rapiță sau untul. Este indicat să adăugați un vârf de linguriță de unt în piureul de legume al copilului, dar nu să-i oferiți chipsuri, snacks-uri, cartofi prăjiți sau preparate din carne prăjite. 

Read 11870 times Last modified on Wednesday, 24 April 2013 11:31

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 • Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...