• Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...
Friday, 11 December 2015 07:53

Scolioza la copii

Rate this item
(0 votes)

corectată cu ajutorul terapiei Schroth

Scolioza, una dintre cele mai frecvent întâlnite afecțiuni la copii și adolescenți, poate fi astăzi combătută cu ajutorul terapiei Schroth, o tehnică ce folosește exerciții de respirație și postură pentru a reda organismului poziția corectă a coloanei vertebrale.

 

„Executată corect, terapia Schroth poate fi soluția optimă pentru a evita operația în cazul copiilor care au dezvoltat scolioză. De asemenea, terapia Schroth poate fi considerată un stil de viață, deoarece fizioterapeutul nu doar ca îi va învăța pe copii ce exerciții trebuie să facă, ci le va arăta și cum trebuie să mențină poziția corectă atunci când părăsesc cabinetul, în cadrul diverselor activități pe care le desfășoară: la joacă, atunci când își fac temele, chiar și atunci când se odihnesc”, afirmă Bogdan Goga, fizioterapeut în cadrul cabinetului de recuperare medicală Terapie pentru Mișcare.

În ce constă terapia Schroth

Acest tip de tratament constă într-un program personalizat, compus dintr-o serie de exerciții de îndreptare a coloanei vertebrale prin elongația activă a acesteia, derotarea vertebrelor prin respirație tridimensională, precum și tonifierea și stretchingul musculaturii în poziția maximă corectivă.
„Respirația este extrem de importantă, exercițiile fiind efectuate folosind mișcări respiratorii de inspirare-expirare și contracția grupelor de mușchi, identificate ca fiind deficitare, concomitent cu respirația. Întrucât exercițiile au un grad destul de mare de dificultate, această terapie poate fi efectuată doar de către copiii peste 10 ani, pentru a atinge nivelul maxim de eficiență”, adaugă fizioterapeutul Bogdan Goga.

Frecvența tratamentului 

Terapia Schroth este o terapie de lungă durată. Aceasta implică în primele șase luni executarea exercițiilor sub asistența fizioterapeutului, de două sau trei ori pe săptămână, urmând ca apoi pacientul să lucreze zilnic, acasă, pentru cel puțin o oră pe zi.
Efectuarea exercițiilor cu ajutorul fizioterapeutului are ca scop discutarea și eliminarea erorilor observate pe parcursul exercițiilor, examinarea succesului și eventualelor nereușite, precum și motivarea continuă a pacientului.

Rezultate

Eficiența terapiei Schroth este dată de perseverența pacientului în executarea corectă a exercițiilor indicate de fizioterapeut, răbdarea sa în aplicarea terapiei și în purtarea corsetului, dacă este cazul. În mod normal, corsetul se recomandă pentru tipurile de scolioză de peste 20 de grade unghi Cobb și trebuie purtat 24 din 24 de ore, până la maturația osoasă, în jurul vârstei de 18-20 ani.

CONDIȚII

Prezența la fizioterapeut într-un stadiu incipient și responsabilitatea pacientului în executarea corectă a exercițiilor sunt factori de care depind rezultatele terapiei. În cazul adulților, terapia ajută la ameliorarea simptomatologiei și stoparea evoluției bolii.

Cum identificăm scolioza la copii?

Depistarea precoce a scoliozei o au părinții, care pot observa eventuale semnale privind cu atenție copilul fără haine pe el, în următoarele ipostaze:
- Dacă se uită din spate și observă o asimetrie la nivelul umerilor și la nivelul bazinului;
- Dacă se uită din lateral și vede și umărul de pe partea opusă, acesta va fi clar un semnal de alarmă;
- În cazul în care copilul obișnuiește să stea într-o poziție „cocoșată” sau „strâmbă”.

În situația în care părinții constată existența unuia dintre aceste semnale, este recomandat să consulte cât mai curând un specialist. 

Cât trebuie să cântărească ghiozdanul?

Prea multe ore petrecute pe scaun, ghiozdane pline cu cărți și exerciții care suprasolicită coloana vertebrală, acestea sunt câteva din cauzele durerilor de spate ale copilului. Numărul copiilor care suferă de scolioză și cifoză este tot mai mare, iar secțiile de ortopedie sunt asaltate de părinți cu copii care se plâng de dureri de spate. În realitate, mai mult de o treime din elevi duc în spate o greutate mai mare decât ar trebui. Un studiu al specialiștilor americani a demonstrat că rucsacul trebuie să cântărească, în medie, 10% din greutatea copilului. O greutate cu mult mai mare decât cea recomandată poate duce la deformări ale coloanei. Cele mai bune ghiozdane trebuie să se muleze pe curburile coloanei vertebrale și să aibă bretele largi, căptușite cu burete.

Importanța mișcării la copii

Care sunt cauzele scoliozei?

Există mai multe cauze ale scoliozei: Scolioză congenitală – este cauzată de o anomalie a oaselor, prezentă la naștere.

Scolioză neuromusculară – un rezultat al mușchilor și nervilor anormali. De obicei, este prezentă la oamenii cu spina bifida sau paralizie cerebrală.

Scolioză idiopatică – este cel mai frecvent tip de scolioză. Nu are o cauză specifică. Există mai multe teorii, dar niciuna nu s-a dovedit a fi concludentă.

Cu toate acestea, cele mai multe cercetări demonstrează că scolioza idiopatică este genetică.

Read 3684 times Last modified on Friday, 11 March 2016 10:06

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2014 DoctorulMeu. All Rights Reserved