• Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...
Monday, 24 August 2015 06:56

Cu tulburările de alimentație

Rate this item
(0 votes)

la psiholog

Tulburările alimentare afectează fizicul și psihicul unei persoane, sănătatea și nivelul de funcționare în general. Acestea sunt boli serioase, fiind socotite bolile mentale cu rata mortalității cea mai ridicată.

Deși cele mai cunoscute par a fi anorexia și bulimia, tulburările de alimentație includ și ortorexia sau anorexia atletică. Ortorexia (obsesia de a se alimenta corect) nu e recunoscută oficial ca fiind o tulburare mentală, dar totuși ea este considerată de către specialiști o disfuncționalitate alimentară.

Diana Nicolescu
Psiholog si psihoterapeut in psihoterapii scurte orientate pe resurse si solutii
www.diananicolescu.ro
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Telefon: 0734 721 941

Pe scurt, anorexia este caracterizată de diete excesive, practicarea de exerciții fizice în exces, greutate sub limita normală și o frică intensă de a lua în greutate. Bulimia este caracterizată de frica intensă de a lua în greutate, episoade de înfometare alternate cu  provocarea vomitării, sau luarea de laxative și medicamente care taie pofta de mâncare, postul îndelungat, diuretice, practicarea de exerciții fizice îndelungate și compulsive.

Femeile, cele mai afectate

În jur de 90-95% dintre anorexici și bulimici sunt femei. Asociația Americană a Anorexicilor și Bulimicilor reclamă faptul că cel puțin 1.000 de femei mor anual din cauza complicațiilor anorexiei. Cauzele acestor boli pot fi complexe, dar mai ales multiple precum: depresia, abuzul fizic sau psihic, stres și supunere repetată la mesaje referitoare la întrunirea unor condiții de frumusețe.
Atât persoanele anorexice, cât și cele bulimice au o preocupare constantă față de mâncare și față de obsesia de a slăbi. În mod popular, mulți oameni au impresia că persoanele care au o problemă cu mâncarea sunt și foarte slabe, bulimicii „ascunzându-se” mai bine decât anorexicii. Deși nu departe de adevăr, există și cazuri în care bulimicii par să aibă o greutate normală.

Cine ajunge în cabinet?

Persoanele care ajung la psihoterapie cu tulburări de alimentație sunt destul de dificil de diagnosticat și multe paciente ajung la doctor nu din cauza anorexiei, ci din cauza amenoreei, a problemelor aparatului digestiv sau dentare. Atunci când ajung la psihoterapeut, ele acuză alte probleme, cum ar fi anxietate crescută, depresie sau o emoționalitate fluctuantă. Pe măsură ce se desfășoară procesul terapeutic, ies la iveală chestiuni precum o stimă scăzută de sine, devalorizare a propriei persoane, elemente obsesive de control sau acceptare de sine, relația cu mâncarea nefiind prima care se desprinde din problematica clienților. Ca afecțiune, bulimia implică un consum mare de alimentelor, care mai apoi sunt vomitate, consum urmat de perioade de post, de clisme sau uzul diureticelor sau al laxativelor. Uneori găsești bulimicii făcând, ore în șir, sport în exces. Anorexia este mai ușor de observat, întrucât pacienții cu această tulburare au scăderi mari și bruște în greutate, un ten deshidratat, păr fragil și uneori lanugo (un perișor fin care apare pe corp și care în mod normal se găsește doar la nou-născuți sau în cazuri de anorexie).

Semne distinctive

Uneori, persoanele care suferă de bulimie pot avea semne sau un comportament distinctiv. Se duc la toaletă imediat după ce mănâncă, de obicei dau drumul la jetul de apă pentru a acoperi zgomotul vărsăturii, își induc starea de vomă prin introducerea degetelor pe gât (un semn specific este Semnul Russell care sunt calusuri - bătături- pe partea dorsală a mâinii, determinate de frecarea mâinii de incisivi în cursul declanșării vărsăturii), au ochii injectați după ce vin de la baie, fața și gâtul umflate, evită mesele în familie sau cu prietenii, vorbesc necontenit despre conținutul caloric al alimentelor, își taie uneori mâncarea în bucățele foarte mici, o masă durează foarte mult, sunt foarte emoționale, au frisoane frecvente sau dureri cronice în gât. 

Ce pot face cei din jur?

Ca să înțelegem pe cineva cu o tulburare alimentară ar fi bine să înțelegem că tulburările alimentare nu sunt despre cât de mult sau cât de puțin mănâncă cineva, ci despre capcana în care cade atunci când se bazează pe mâncare sau pe greutatea corporală ca fiind baza sentimentelor pe care le au. O persoană cu o tulburare alimentară se bazează mai mult pe greutate și mâncare atunci când își evaluează stima de sine. Lupta cu controlul și mâncarea a ajuns să reprezinte un tip de ordine și disciplină. Ele pot gândi uneori că, dacă nu sunt capabile să își țină foamea sub control, nu au control în niciun alt aspect al vieții lor. Sentimentele negative pe care o persoană cu anorexie sau bulimie le are despre ea însăși nu încep cu tulburarea alimentară. Tulburarea alimentară începe din încercarea persoanei de a se simți mai bine prin controlul mâncării.

Recomandări
•    Mesaje de genul „mănâncă și tu ceva că ești pielea și osul” sau „mai lasă mâncarea aia că te-ai rotunjit” sunt dăunătoare în egală măsură pentru tinerele fete. Nu îi criticați sau judecați pe cei care suferă de aceste tulburări. Nu a fost alegerea lor să se îmbolnăvească, dar îi puteți ajuta oferind sprijin în cadrul terapiei de familie.
•    Nu forțați persoana să mănânce - vindecarea nu este o luptă pentru control.
•    Nu faceți comentarii despre mâncare, conținutul caloric, greutatea persoanei, felul în care arată (nu o complimentați dacă este slabă că „arată bine precum o manechină!”), sprijiniți și chiar încurajați demersul persoanei dacă aceasta caută ajutor specializat, ajustați-vă așteptările (nu există recuperare rapidă), asigurați-o că nu este singură în lupta ei cu tulburarea alimentară.

 

Read 1351 times Last modified on Wednesday, 25 November 2015 10:47

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2014 DoctorulMeu. All Rights Reserved