• Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...
Monday, 04 January 2016 08:07

Ce este Realitatea Virtuală

Rate this item
(0 votes)

Cum poate fi utilizată în psihoterapie? 

Începând cu anul 1986, când Jaron Lamier a folosit pentru prima oară termenul, Realitatea Virtuală (RV) a descris o colecție de dispozitive tehnologice: un computer capabil de o vizualizare interactivă tridimensională, un dispozitiv care se pune pe cap și eventual mănuși senzoriale echipate cu un aparat de urmărire a mișcărilor oculare (eye tracker).

Realitatea Virtuală este o colecție de tehnologii, care permite oamenilor să interacționeze eficient cu o bază de date 3D computerizată, în timp real, folosind simțurile lor naturale. Ce deosebește însă realitatea virtuală de alte medii de comunicare moderne este simțul prezenței, un fenomen neuropsihologic descris ca un sentiment de a fi, de a trăi într-o lume care există în afara propriului sine.

Diana Nicolescu
Psiholog și psihoterapeut în
psihoterapii scurte orientate pe resurse și soluții
www.diananicolescu.ro
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Telefon: 0734 721 941

Aplicații în chirurgie, reabilitare medicală

Simțul prezenței poate fi identificat cu ceea ce definea Mihaly Csikszentmilaly ca fiind o stare de flux, o simțire a necesității prezentului, o implicare deplină în prezent și în procesul unui activități care se desfășoară acum și aici. Starea de flux stă la baza psihologiei pozitive și se concentrează complet pe motivație. Este o imersiune a minții singulară canalizată pe efectuarea sarcinii.

În anii 90, tehnologiile RV au fost aplicate în arii variate ale medicinei, iar dezvoltarea vizualizării tridimensionale a facilitate chirurgia laparoscopică. Apoi, aplicațiile au fost folosite în reabilitarea pacienților cu dizabilități fizice sau pentru cei surdo-muți, care au putut purta conversații verbale folosind o mănușă cu senzori care le capta gesturile și care mai apoi erau interpretate de un computer, ca un sistem lingvistic.

Realitatea virtuală în psihoterapie

A fost doar o chestiune de timp până când realitatea virtuală a început să își pună amprenta și în campul vast și generos al psihoterapiei. Realitatea virtuală este o terapie de expunere deosebită, pentru că ea nu este nici în practică și nici în imaginație, ci într-o realitate virtuală. Tehnologia RV merge un pas mai departe înlesnind interacțiunea dintre om și o interfață de computer și poate fi accesată pe internet sau din cabinetul psihoterapeutului.
Observatia ca anumiti stimuli virtuali genereaza o anxietate reala insotita de simptome fiziologice a condus la integrarea acestor aplicații moderne în spectrul tehnicilor intervențiilor psihoterapeutice, indiferent de orientarea psihoterapeutului. RV este mai mult decât o tehnologie, ea este o interfață de comunicare și o experiență convingătoare.
Începând cu anul 2000, aplicațiile RV au fost în mod sistematic folosite în domeniul psihoterapiei și sau dovedit foarte eficace în tratamentul variat al fobiilor specifice.

Tratarea fobiilor

Specialiștii cad de acord că pentru tratarea fobiilor trebuie căutată o situație provocatoare de anxietate întrucât evitarea amplifică noțiunea că stimulul este periculos și astfel previne experiența corectivă. Deoarece evitarea unei situații neplăcute întărește fobiile, fiecare experiență virtuală diminuează anxietatea printr-un proces de habituare. A fi capabil să experimentezi și să tolerezi anxietatea este o parte esențială a terapiei. Astfel, expunerea care implică realitatea virtuală merge un pas mai departe decât confruntarea imaginară, folosită de tehnicile clasice psihoterapeutice, întrucât prezintă un mediu interactiv și explorabil.
Realitatea virtuală procură un mediu sigur pentru clienții expuși situațiilor fobice fără ca aceștia să își piardă confidențialitatea sau să existe riscul siguranței personale, așa cum ar fi existat prin expunerea in vivo. Astfel, mediul virtual permite clientului să experimenteze diverse situații anxiogene pentru el în mediul sigur și confortabil al cabinetului psihoterapeutului.

Rezultate științifice 

Deși realitatea virtuală în psihoterapie are aplicații în mai multe domenii clinice, ea are rezultate foarte bune în fobii, stresul posttraumatic (Riva et al, 2003), alcoolism (Lee at al, 2007) sau chiar tulburări de alimentație (Garcia et al, 2013). Realitatea virtuală este o tehnologie, o interfață de comunicare și o experiență artificială.
Aceste noi aspecte ale mediului clinic pot fi integrate pentru a îmbunătăți abordările psihoterapeutice actuale. Așa cum au arătat Opris et al (2011) într-o meta-analiză privind expunerea la realitatea virtuală în cazul tulburărilor de anxietate, terapia prin realitate virtuală a avut un impact puternic asupra situațiilor de viață reale.

Tart (1990) a descris realitatea virtuală ca fiind un model de conștiință care oferă posibilități interesante pentru dezvoltarea unui diagnostic clinic, inductiv sau psihoterapeutic. Rothbaum et al (2003) au găsit că în cazul stresului post-traumatic a fost obținută o diminuare a simptomelor în proporție de 15%- 67% după numai 6 luni de tratament.

Frica de avion

În cazul fricii de avion, 20% dintre clienții care au folosit tehnica imageriei, 80% dintre cei care au folosit tratament cu RV și 100% dintre cei care au folosit atât RV, cât și biofeedback au fost capabili să zboare din nou cu avionul după 8 săptămâni de terapie. O serie de studii germane ale Universității din Wurzburg au arătat eficacitatea RV: chiar și expunerea pe termen scurt la realitatea virtuală într-o singură sesiune este folositoare în a trata frica de avion.

Cum ajută realitatea virtuală?

Chiar dacă această întrebare are multe variante de răspuns, în general, schimbarea vine din concentrarea intensă pe o experiență particulară. Prin explorare, clientul poate retrăi multe dintre elementele semnificative asociate cu ea și să le facă disponibile pentru o reorganizare din perspective lui.
Într-un fel, clientul are posibilitatea de a-și nara din nou povestea, așa cum dorește. Astfel, specialiștii consider că pe baza acestui model, avem abordarea bazată pe insight tipică psihanalizei, reorganizarea schemei scopurilor din terapia cognitivă, analiza funcțională din activarea comportamentală, focusarea pe relațiile interpersonale din terapia interpersonală sau îmbunătățirea conștientizării experienței din terapiile experiențiale.

În cele din urmă, realitatea virtuală poate fi descrisă ca un sistem imaginar avansat: o formă experiențială de imagerie care este la fel de eficientă ca și realitatea în inducerea unor răspunsuri de tip emoțional.

O tehnică suportivă deosebită

În psihoterapia orientată pe resurse și soluții, încurajăm clientul ca atunci când un lucru funcționează să facă mai mult din acel lucru și evident, dacă acel lucru nu merge, să facă ceva diferit. A face ceva diferit în psihoterapie înseamnă inclusiv a încerca metode noi de asistare a clientului pentru ca acesta să beneficieze din plin de ajutorul nostru.
Realitatea virtuală poate juca un rol important în psihoterapie ca o formă particulară de tehnică suportivă, contribuind la relația terapeut-client, precum și la îmbunătățirea mediului terapeutic. Astfel, realitatea virtuală poate veni în sprijinul acceptării, al lucrului orientat către soluții, al respectului pentru mecanismele de coping ale clientului, al concentrării pe punctele forte, luarea de decizii și autonomia acestuia.
În acest sens, experiența virtuală este un mediu de împuternicire în plus pe care psihoterapia îl oferă déjà clienților.

Desene animate destinate terapiei pentru copii

Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) a lansat, în premieră, un film de animație destinat unor scopuri terapeutice. Desenele animate au fost special concepute pentru a-i ajuta pe copii să depășească patru dintre cele mai întâlnite probleme ale lor: depresia, anxietatea, vinovăția și furia. Odată cu filmul a fost lansată și o carte, ambele fiind intitulate „Retman și Retmagia”. Profesorul Daniel David, coordonatorul acestui proiect, a declarat că: „Filmul și cartea sunt un produs multi-disciplinar, inovativ complex, prin faptul că se adresează unui public diversificat, cum sunt cercetători în domeniul psihologiei, psihoterapeuți practicieni, educatori, profesori, părinți, dar și copii și tineri”. Retman îi învață pe copii că dacă își controlează emoțiile negative vor fi mai fericiți.

 

Read 932 times Last modified on Monday, 04 January 2016 08:19

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2014 DoctorulMeu. All Rights Reserved