• Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...
Tuesday, 23 June 2015 10:44

Termoterapia topește durerea

Rate this item
(2 votes)

  și rigiditatea musculară

Te supără durerea de spate? Te dor mușchii și sunt rigizi din cauza prea multor exerciții fizice? Îți dorești să faci mișcare, dar te simți anchilozat? Aceste probleme pot fi ușor rezolvate prin aplicarea locală a căldurii. 

 

De ce să apelăm la medicamente cu efecte secundare precum analgezicele orale, când avem la îndemână o metodă sigură, care acționează exact la locul durerii? Iar pentru a profita de efectele binefăcătoare ale căldurii, nu mai suntem nevoiți să apelăm la buiote, cataplasme sau alte leacuri de pe vremea bunicii. Acum avem la dispoziție metode moderne de termoterapie, cum sunt cremele încălzitoare.  

Cum acționează căldura?

Căldura acționează benefic asupra țesuturilor moi: mușchi, tendoane, ligamente. Căldura provoacă vasodilatație, proces care asupra unei zone dureroase sau afectate de rigiditate are următoarele efecte pozitive:

      - îmbunătățește circulația sangvină,
- asigură transportul oxigenului și nutrienților către zona vătămată, grăbind vindecarea,
- favorizează starea de bine și relaxarea musculaturii.

Căldura ajută de asemenea la creșterea elasticității țesuturilor, astfel încât mușchii, tendoanele și ligamentele să se întindă mai ușor, ceea ce are ca rezultat prevenirea accidentărilor în cursul activităților sportive. 

Când este indicată termoterapia?

Terapia prin căldură, realizată cu ajutorul unei creme încălzitoare, permite calmarea durerilor cronice de spate sau a durerilor musculare provocate de efort fizic intens ori de menținerea unei posturi vicioase. Termoterapia este de asemenea utilizată cu succes în caz de: rigiditate musculară, contuzii, durere post-luxație, fibromiozită, lombosciatică, dureri reumatice. 

Termoterapia este foarte utilă sportivilor. Aplicarea unei creme încălzitoare este indicată înaintea exercițiilor fizice – pentru relaxarea musculaturii ce urmează a fi solicitate și prevenirea accidentării. Prin încălzire, musculatura este pregătită pentru mișcare, crește metabolismul celular, ceea ce ajută mușchii să funcționeze mai bine. Crema încălzitoare poate fi aplicată și după eforturi fizice susținute – pentru reducerea durerii și regenerarea țesuturilor.

 

Read 1760 times Last modified on Thursday, 10 March 2016 15:43

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2014 DoctorulMeu. All Rights Reserved