• Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...
Wednesday, 29 July 2015 11:06

Durerea lombară şi hernia de disc

Rate this item
(0 votes)

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, durerea de spate este cea mai des întâlnită patologie la nivel mondial, până la 90% din populația Terrei având cel puțin o dată în viață un eveniment dureros ce a durat mai mult de 3 zile și care le-a periclitat activitatea şi le-a afectat calitatea vieții.

 

Durerea este modalitatea prin care creierul ne transmite că, undeva în corpul nostru, există o disfuncție. Acest disconfort uneori poate conduce chiar către invaliditate. Aceeași situație este valabilă și în cazul amorțelilor sau a senzațiilor de arsură.
Cum gestionăm, în general, durerile de spate?

Pentru a pune capăt durerilor de spate, pacienții apelează la același traseu terapeutic, care are de regulă două direcții:
•    tratamentul medicamentos pentru calmarea durerilor: analgezice, antiinflamatoare şi miorelaxante;
•    mijloace complementare: plasturi de diferite tipuri, creme cu extracte din plante sau chiar baia caldă;
Aceste metode şi-au demonstrat eficacitatea pentru tratarea durerii ca şi efect al unei disfuncții, dar nu şi pentru a trata cauza apariției durerii, motiv pentru care episoadele dureroase nu dispar decât pentru o scurtă perioadă de timp, existând riscul ca după o anumită perioadă să reapară.
În astfel de situații, pacienții se văd nevoiți să apeleze la investigații medicale mai amănunțite, care de cele mai multe ori cuprind şi o investigație imagistică de tip RMN. La majoritatea celor investigați se va observa o hernie de disc (sau o protuzie – starea incipientă a herniei). Prezența herniei de disc indică o suferință ce datează de un timp mai îndelungat care, în acest stadiu, își găsește rezolvarea de cele mai multe ori într-o intervenție chirurgicală.

Cauzele herniei de disc

Discul intervertebral are rol de amortizor între vertebrele coloanei, fiind responsabil cu repartizarea uniformă a greutății corpului în timpul mişcării. El este format dintr-o parte gelatinoasă (nucleu pulpos) şi o parte fibrocartilaginoasă (inelele fibroase). Hernia de disc este rezultatul ruperii inelelor şi a ieșirii nucleului. Este important să înțelegem că fiecare parte a corpului nostru are o funcție şi o structură bine delimitate, motiv pentru care orice modificare a formei discului (protuzie – hernie) va intra în contact cu alte structuri. Acest contact va fi tradus de organism prin durere, discul intervertebral neavând inervație proprie, deci el nu poate cauza dureri.

Hernia de disc apare cel mai adesea lombar fiindcă zona lombară, în special la nivelul vertebrelor 4 şi 5 și sacru ( L4-L5 şi L5-S1), este zona care menține toată greutatea trunchiului, zona responsabilă de repartizarea către membrele inferioare a greutății. Este lesne de înțeles că, în cazul şezutului prelungit, acestă repartiție nu va mai fi realizată, iar cele două discuri vor suporta greutăți şi presiuni extraordinare.

Un studiu publicat în 2014 arată că la 29% dintre subiecții cu vârsta medie de 20 ani şi 50% dintre subiecții cu vârsta medie de 50 de ani, investigația RMN a relevat prezența unei hernii de disc asimptomatice. Este lesne de înțeles că discul lor intervertebral, deşi aflat în suferință, nu comprimă nicio structură ce ar putea cauza dureri. Putem să tragem concluzia de aici că hernia de disc apare cu mult înainte să apară durerea.

Activitatea fizică: când devine dăunătoare?

Este interesant de remarcat faptul că deși nivelul de muncă fizică a scăzut în ultimii 50 de ani, numărul cazurilor de hernie de disc lombară a crescut. Mişcarea reprezintă viață, motiv pentru care este lesne de înțeles că sedentarismul este una din principalele cauze ale apariției durerilor de spate.
Cu toate acestea, este important să facem distincția între activitatea fizică repetitivă şi activitatea fizică ca şi mijloc recreațional. Prima categorie nu va face decât să creeze acele direcții de forțe de la nivelul coloanei care în timp vor modifica forma discului intervertebral şi implicit vor crea un mecanism de producere a herniei de disc.

Repausul, pro și contra

Este important ca persoanele care experimentează dureri de spate să ia o pauză de la activitățile cotidiene care au condus probabil la acest moment dureros, însă nu şi de la mişcare. Îi sfătuiesc pe aceștia să nu rămână țintuiți la pat, deoarece acest lucru nu va face decât să creeze o atrofiere a întregii musculaturi a corpului şi să scadă capacitatea de efort a celui aflat în suferință. Recomand activitatea fizică, în limita suportabilității, plimbările ușoare fiind ideale în acest sens.

Fizioterapia, o soluție eficientă

Fizioterapia este parte a medicinei alopate şi aplicată corespunzător are un efect pozitiv și non-invaziv. În cazul unui episod acut dureros, rolul fizioterapiei ar fi de scădere a durerii prin mijloace specifice cum ar fi electroterapia, terapia manuală, posturările sau masajul. De asemenea, prin kinetoterapie și terapie manuală va avea loc reeducarea, corectarea posturii instalate odată cu durerea. Astfel, dezechilibrul muscular va fi corectat şi va fi redată funcționabilitatea corectă la nivelul coloanei vertebrale. Numai având un sistem musculo-scheletar la parametri normali (fiziologici) putem spune că patologia a fost îndepărtată. Dispariția durerii nu reprezintă neapărat dispariția patologiei. Din această cauză tratamentele care vizează durerea, de tipul celor medicamentoase sau chirurgicale, trebuie întotdeauna combinate cu tratament fizioterapeutic.

 

Read 1313 times Last modified on Thursday, 10 March 2016 14:58

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2014 DoctorulMeu. All Rights Reserved