• Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...
Wednesday, 26 August 2015 08:06

3 factori de risc pentru articulații

Rate this item
(0 votes)

Articulațiile sunt zonele prin care se unesc două sau mai multe oase și care permit mișcarea. Ne putem da seama cât de importantă este o articulație când resimțim pe propria piele durerea sau anchilozarea.

Iată 3 factori care uzează cel mai des articulațiile. Atenție! Sunt dintre cei modificabili și reversibili. Adică stă în puterea noastră să îi schimbăm. Așa că evitați-i pe cât posibil pentru a vă păstra mobilitatea și confortul articular.

 1.    Obezitatea

Kilogramele în plus cresc în mod semnificativ riscul de deteriorare articulară. Tocmai de aceea persoanele obeze sunt cele mai predispuse la artroză de genunchi, de șold sau la nivelul coloanei vertebrale – adică articulațiile de susținere. Studii numeroase arată că reducerea greutăţii corporale încetineşte procesul artrozic. Spre exemplu, o reducere a greutăţii corporale cu 5 kilograme scade riscul de apariţie al gonartrozei simptomatice cu 50%. Un alt studiu arată că în cazul persoanelor obeze, cu vârste în jur de 30 de ani, reducerea cu 5-10% a greutății corporale poate reduce la jumătate riscul de apariție a gonartrozei la 50 de ani. Dar scopul slăbirii este și curativ. În acest sens, o scădere cu 10% a greutății corporale în cazul unui obez cu artroză reduce cu 25% durerea și crește funcționalitatea genunchiului.

2.    Sedentarismul

Se vorbește foarte mult în ultimul timp despre bolile provocate de statul îndelungat pe scaun la birou. Sedentarismul la locul de muncă a crescut cu 83% în ultimii 65 de ani. Atunci nu este de mirare că tot mai multe persoane active prezintă suferințe articulare și scăderea mobilității, considerate în trecut specifice vârstei a treia. Soluția e simplă, dar paradoxal și dificilă. Simplă, deoarece e lesne de înțeles că pentru a ne îmbunătăți mobilitatea trebuie să facem mișcare, cel puțin 30 de minute zilnic. Complicată, deoarece foarte puțini dintre cei care duc o viață sedentară sunt dispuși să devină activi.

3.    Traumatismele

Leziunile traumatice ale articulațiilor și microtraumatismele produse prin intensa folosire a articulațiilor cresc riscul deteriorării acestora. De exemplu, sportivii, persoanele al căror loc de muncă implică mișcări repetitive au un risc sporit de a face osteoartrită la nivelul articulațiilor suprasolicitate.

După vârsta de 40 de ani, protejarea articulațiilor ar trebui să devină o preocupare pentru oricine. În acest sens, medicii recomandă administrarea unui supliment nutritiv capabil să mențină mobilitatea articulațiilor.

 

 

Read 2480 times Last modified on Wednesday, 25 November 2015 11:02

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2014 DoctorulMeu. All Rights Reserved