Tuesday, 19 January 2016 12:01

5 sfaturi pentru sănătatea articulațiilor

Rate this item
(0 votes)

PREVENIREA OBEZITĂȚII

Greutatea corporală influențează major sănătatea articulațiilor. Cu cât greutatea se apropie de valoarea normală în raport cu înălțimea, cu atât mai protejate sunt articulațiile.

 

În schimb, excesul ponderal înseamnă o povară pentru încheieturile corpului, mai ales pentru genunchi și șold. De exemplu, la coborârea scărilor, genunchii suportă o forță de cinci ori mai mare decât numărul de kilograme al corpului.

ALIMENTAȚIE SĂNĂTOASĂ 

O dietă echilibrată este o condiție de bază pentru o greutate normală a corpului. Alimentele bogate în grăsimi esențiale omega 3, precum peștele gras și fructele oleaginoase, pot preveni și atenua inflamațiile articulare. De altfel, pentru a preveni instalarea artrozei, medicii recomandă suplimentele alimentare care conțin ulei marin natural Bionovex și acid hialuronic. Acestea mențin flexibilitatea articulațiilor și previn sau calmează disconfortul la nivelul articulațiilor.

POSTURA CORECTĂ

Datorită articulațiilor, corpul este conceput să se miște și să se rotească în toate direcțiile, să alerge, să înoate, să danseze. Dar când nu se află în mișcare este important ca trupul să își mențină o postură corectă. Astfel, mușchii și sistemul osos lucrează împreună pentru a exercita cât mai puțină presiune asupra articulațiilor.

DOZAREA EFORTULUI  

Articulațiile nu trebuie să fie solicitate în exces, însă nici sedentarismul nu le ajută să rămână în formă. Încercați să faceți mișcare dozând în mod egal nivelul de efort, menținând un echilibru între efort fizic și odihnă. Când corpul este suprasolicitat, încheieturile sunt primele după mușchi care simt efectele forțării. Pe de altă parte, neutilizarea articulațiilor prea mult timp intensifică rigiditatea articulară, de aceea mișcarea constantă și adaptată vârstei este obligatorie pentru prevenirea problemelor de mobilitate.

ANTRENAREA MUȘCHILOR 

Articulațiile nu pot fi puternice fără ajutorul musculaturii. Mușchii și ligamentele care înconjoară articulațiile oferă suport, stabilitate și precizie în timpul mișcărilor. Exercițiile pentru antrenarea masei musculare stimulează și creșterea densității osoase, ceea ce conduce și la întărirea articulațiilor. Tonifierea musculaturii îmbunătățește echilibrul corpului, contribuie la scăderea în greutate și sporește rezistența fizică, reducând totodată pericolul accidentărilor.

Read 2552 times Last modified on Friday, 11 March 2016 10:04

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 • Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...