Friday, 29 January 2016 07:45

Nu neglija durerea de spate!

Rate this item
(1 Vote)

Iată ce boli poate ascunde   

Ai dureri de spate care nu îți dau pace de două-trei zile? Te trezești dimineața cu spatele înțepenit? Poate fi o simplă întindere a unui mușchi sau ligament, dar poate ascunde și o boală serioasă precum hernia de disc, osteoartrita sau o infecție.

 

Important este să nu neglijezi această suferință și să mergi la medic pentru a afla cauza exactă. Până atunci, află despre ce ar putea fi vorba.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că până la 80% din populația globului suferă la un moment dat în viață din cauza durerii de spate.

Cea mai frecventă cauză a durerilor de spate este leziunea unui muşchi sau a unui ligament, determinată de o întindere necorespunzătoare, de o greutate corporală excesivă, de ridicarea unor greutăţi, de statul pe scaun într-o poziție vicioasă sau de dormitul într-o poziţie inconfortabilă. Durerile pot apărea imediat, sub forma unui impuls dureros puternic, sau mai târziu, ca o durere însoţită de amorţeală și rigiditate. În aceste cazuri se recomandă, în general, repaus fizic şi căldură locală. Se interzice căratul greutăţilor, statul în picioare sau în frig, iar medicaţia decontracturantă a musculaturii şi antiinflamatorie se prescrie doar de către medic, pentru că  aceste medicamentepot avea efecte secundare, în special gastro-intestinale.

Discopatia sau hernia de disc, uzura și fragmentarea discului intervertebral, determinată de presiunile create asupra coloanei, care includ traumele sau efortul fizic intens, poate cauza dureri de spate. De multe ori, în astfel de cazuri este afectat nervul sciatic, iar durerile sunt puternice la nivelul părţii inferioare a spatelui, feselor şi membrelor inferioare. Potrivit medicului Ion Manea, în fază acută, se recomandă prezentarea de urgenţă la medic, iar în recuperare, şedinţe regulate de fizioterapie, elongaţii, mobilizare vertebrală şi masaj terapeutic. În cazurile grave, atunci când examenele RMN o indică, poate fi necesară şi intervenţia chirurgicală.

O altă cauză a durerilor de spate poate fi osteoartrita, o problemă de sănătate care constă în degenerarea articulaţiilor şi, implicit, în deteriorarea discurilor dintre vertebrele coloanei. Problema poate fi tratată numai de către medicii specialişti în urma unor investigaţii amănunţite.

Osteoporoza cauzează, odată cu înaintarea în vârstă, o scădere a rezistenţei oaselor. Pe fondul acestei fragilități, efortul fizic determinat de activități zilnice, căratul unei unor greutăți, căzăturile pot determina fracturarea oaselor slăbite. Pentru a preveni astfel de situații grave este nevoie de tratament antiosteoporotic, gimnastică medicală pentru întărirea musculaturii paravertebrale.

Fibromialgia, o afecţiune cronică manifestată prin oboseală, depresie, dureri musculare și articulare reprezintă, de asemenea, o posibilă cauza a durerilor de spate. În astfel de cazuri doar medicul poate prescrie un tratament, în funcţie de fiecare caz în parte.

O infecţie, diabetul, o boală a rinichilor sau metastazele osoase ale diferitelor cancere pot fi, în cazuri ceva mai rare, cauze ale durerilor de spate. Acestea se depistează însă prin investigaţii suplimentare şi se tratează doar la recomandarea medicului.

„Cum toate aceste posibile cauze ale durerilor sunt greu de stabilit de cineva care nu e de specialitate, este bine să mergeţi la medic atunci când problemele se acutizează, pentru a primi tratamentul potrivit”, apreciază dr. Ion Manea.

 

 

Read 3846 times Last modified on Thursday, 10 March 2016 14:57

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 • Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...