Friday, 19 February 2016 08:06

Frigul trezește durerile de articulații

Rate this item
(2 votes)

Ce este de făcut?  

Frigul și umezeala specifice sfârșitului de iarnă pun la grea încercare articulațiile afectate de artroză. De ce se întâmplă acest lucru și mai ales ce soluții eficiente aveți la îndemână pentru a reduce suferința?

 

Artroza este o boală degenerativă. Ea apare odată cu înaintarea în vârstă și se manifestă prin distrugerea progresivă a cartilajului de la nivelul unor articulații. Această suferință este cea mai frecventă formă de reumatism. Principalele manifestări ale reumatismului degenerativ sunt durerile de la nivelul articulațiilor. Acestea sunt influențate în mod semnificativ de starea vremii. Dar nu trebuie să credem că frigul ne îmbolnăvește de artroză, el doar accentuează suferințele la nivelul articulațiilor.

Artroza genunchiului, cea mai frecventă

Durerea este principalul simptom al artrozei, dar în această boală apar și unele modificări osoase provocate de distrugerea cartilajului de la nivelul articulațiilor. Din această cauză receptorii de la nivelul osului resimt mai ușor frigul, umezeala, variațiile atmosferice și astfel se explică de ce durerea devine intensă. Această sensibilitate a persoanelor care suferă de artroză se numește meteosensibilitate. Tot în cadrul acestui tablou clinic, frigul determină contracturi musculare, scăderea circulației periferice, factori de contribuie de asemenea la apariția durerii.

Cele mai frecvente localizări ale artrozei sunt: genunchii, șoldurile, coloana vertebrală, unele articulații de la nivelul degetelor. În afară de durere, agravată de frig, umezeală, efort fizic, pacienții cu artroză mai prezintă limitarea mișcărilor articulare (anchilozare) și chiar deformarea articulațiilor afectate.

Cum ai grijă de articulații după 30 de ani

Prevenția suferințelor degenerative articulare trebuie să înceapă de timpuriu, înainte de instalarea modificărilor la nivelul cartilajului. Pentru o persoană de peste 30 de ani, primul pas care vizează menținerea mobilității este chiar activitatea fizică. Prin exersarea controlată a articulațiilor și mușchilor și menținerea unei greutăți normale se întârzie foarte mult instalarea artrozei. Ideal ar fi ca persoanele active, care obișnuiesc să-și solicite mult articulațiile, să apeleze la suplimente nutritive care refac structurile articulare ce se deteriorează în timp.

Mergi la medic!

Medicii recomandă pacienților care suferă crize reumatice în sezonul rece să nu se trateze după ureche, ci să se prezinte la un consult de specialitate pentru prescrierea unui tratament corect. În general, în astfel de cazuri, pacienții își administrează medicamente antialgice, antiinflamatoare nesteroidiene. Dar trebuie știut că aceste tratamente luate abuziv au efecte adverse serioase. Problema majoră pe care o presupune utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene este reprezentată de complicaţiile digestive: de la simpla durere abdominală, la complicaţii severe, cum ar fi ulcer gastrointestinal, hemoragie sau perforaţie digestivă. Iată de ce este important ca terapia medicamentoasă să fie recomandată de medic.

Tratamentul trebuie să fie asociat cu măsuri privind dieta, în scopul pierderii în greutate (pentru a reduce presiunea asupra articulațiilor afectate de artroză) și cu fizioterapie și gimnastică medicală (pentru creșterea mobilității articulațiilor).


Read 6190 times Last modified on Thursday, 10 March 2016 15:52

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 • Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...