Thursday, 03 March 2016 09:04

Căzăturile pe gheață

Rate this item
(0 votes)

Cum le putem preveni?

Iarna se dublează numărul leziunilor prin cădere. Entorsele, luxațiile, fracturile și chiar traumatismele crenio-cerebrale sunt tot mai frecvente și afectează de la copii, până la bătrâni.

 

Copiii și bătrânii, din cauza cauza sistemului osos fragil, au un risc mai mare de a-și fractura anumite zone ale corpului, umărul și șoldul, fiind cele mai predispuse în astfel de cazuri. De altfel, bătrânii care suferă de osteoporoză, afecțiunea care distruge densitatea osoasă, trebuie să aibă foarte mare grijă deoarece din cauza unei căzături aparent banale, pot suferi o fractură de col femural, necesitând, de cele mai multe ori, o intervenție chirurgicală prin care se va realiza protezarea șoldului, și o lungă perioadă de imobilizare și recuperare.

Bogdan Goga
Fizioterapeut
Cabinet Terapie pentru Mişcare
Telefon: 0737 147 895
Strada Emisferei, colț cu Strada Sportului, nr. 30-34, Sector 2, București
www.terapiepentrumiscare.ro
Facebook: TerapiePentruMiscare

Imobilizare şi recuperare medicală

Este foarte important ca cei care experimentează o astfel de situație să se prezinte de urgență la camera de gardă, într-un serviciu de urgență de ortopedie și traumatologie, pentru a li se pune un diagnostic corect. De cele mai multe ori, o căzătură pe gheață este urmată și de lezarea unui membru, fiind nevoie de imobilizarea acestuia și, ulterior, de recuperare medicală. Pot să apară anumite leziuni care să nu provoace simptome foarte puternice pe moment, dar care, în timp, să cauzeze probleme mult mai mari.

O leziune latentă ce apare în urma căzăturilor pe gheață este cea a coccisului. Coccisul este partea terminală a coloanei vertebrale, ce poate fi serios afectată într-o astfel de situație, determinând apariția durerilor în zona lombosacrată.
Din păcate însă, multe persoane decid să se automedicamenteze sau să apeleze la anumite leacuri băbești. Acest lucru nu va conduce decât la mărirea perioadei de recuperare, la o vindecare incompletă și o sensibilitate zonală supusă riscului de recidivă.

Căzăturile la vârstnici

Pentru a preveni căzăturile trebuie să avem grijă să nu se depună gheață în zonele din apropierea casei, în care circulăm cel mai des, și să purtăm încălțăminte adecvată, cu talpă antiderapantă. În această perioadă, nu este recomandată purtarea încălțămintei cu toc sau a încălțămintei cu talpă plată.

Dezvoltarea echilibrului

După vizita la serviciul de urgență și luarea măsurilor necesare pentru tratarea pacientului, este nevoie și de vizita la fizioterapeut pentru asigurarea unei recuperări complete, fără sechele. Mai mult decât atât, pe lângă tratamentul exclusiv al leziunii în sine, ședințele de fizioterapie vor avea ca scop și dezvoltarea echilibrului și a coordonării pacientului, tocmai pentru a preveni o nouă leziune.

Read 1458 times Last modified on Friday, 11 March 2016 10:06
More in this category: Victime ale durerii de spate »

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 • Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...