• Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...
Thursday, 13 February 2014 07:36

Obezitatea afectează viaţa sexuală

Rate this item
(0 votes)

Impotenţa, numită şi disfuncţie erectilă, reprezintă imposibilitatea de a ajunge la şi de a menţine o erecţie satisfăcătoare pentru contactul sexual. Studiile arată că disfuncţia erectilă apare adesea ca urmare a obezităţii.Dr. Şerban Vasile
Medic primar chirurg
Secţia de Chirurgie Generală
Spitalul Sf. Constantin din Braşov
Str. Iuliu Maniu nr. 49, Braşov
Tel. 0268 300 300

Obezitatea are un efect considerabil asupra performanţei sexuale a bărbaţilor, fiind responsabilă de scăderea nivelului de testosteron din sânge şi de apariţia hipertensiunii, cu efecte negative asupra circulaţiei sangvine din organele genitale. De asemenea, s-a observat că în cazul bărbaţilor obezi mai tineri de 55 ani, apariţia disfuncţiilor erectile a fost de patru ori mai mare decât în cazul celor care aveau o greutate normală, iar adolescenţii care suferă de obezitate în perioada 14 – 20 de ani au cu 50% mai redus nivelul de testosterone decât ceilalţi băieţi de vârsta lor. Prin urmare, ei vor fi predispuşi impotenţei şi infertilităţii chiar şi atunci când vor ajunge la maturitate.


Impotenţa, asociată cu bolile cardiovasculare şi diabetul

În cele mai multe cazuri, disfuncţia erectilă este asociată cu excesul de grăsime abdominală, bolile cardiovasculare şi diabetul zaharat de tip 2, toate acestea caracterizând o stare cunoscută în prezent sub numele de sindrom metabolic. Se estimează că bărbaţii cu un IMC (indice de masă corporală) mai mare de 28,7 sunt cu 30% mai predispuşi la disfuncţia erectilă, faţă de cei cu un IMC normal, mai mic sau egal cu 25. S-ar putea ca procentul de bărbaţi supraponderali sau obezi care suferă de impotenţă să se apropie chiar de 79%. Însă, conform cercetărilor, pierderea în greutate ca urmare a dietei sau a chirurgiei bariatrice, este asociată cu îmbunătăţiri ale funcţiei sexuale pentru o treime dintre bărbaţii obezi care suferă de impotenţă.

Disfuncţia erectilă prezentă la mai puţin de 20% din numărul contactelor sexuale nu intră în aria patologiei actului sexual, însă atunci când proporţia contactelor sexuale nereuşite depăşeşte 50%, putem vorbi despre un efect advers secundar al obezităţii. Impotenţa este diferită de alte dificultăţi care împiedică contactul sexual, cum ar fi lipsa dorinţei sexuale, probleme cu ejacularea sau cu orgasmul. Se apreciază că aproximativ 5% dintre bărbaţii cu vârsta de 40 de ani şi între 15% şi 25% din bărbaţii cu vârsta de 65 de ani resimt efectele disfuncţiei erectile pe termen lung.

Explicaţii ştiinţifice

Relaţia dintre obezitate şi disfuncţia erectilă devine şi mai clară atunci când sunt înţelese următoarele două lucruri: cât de important este fluxul de sânge pentru desfăşurarea normală a funcţiei sexuale şi cum afectează obezitatea sistemul vascular.
O erecţie este, în principiu, un eveniment cardiovascular, fiind rezultatul creşterii fluxului sangvin. Dacă sângele nu poate circula normal deoarece vasele de sânge, la rândul lor, nu se pot dilata normal, atunci apare o diminuare a funcţiei erectile.
Deşi nu s-a descoperit exact mecanismul prin care apare impotenţa, se pare ca obezitatea deteriorează endoteliul vascular (o componentă importantă a peretelui vascular), care, dacă nu funcţionează corect, nu va furniza îndeajuns sânge catre organele genitale pentru a produce sau menţine o erecţie.
Prin urmare, capacitatea unui bărbat de a avea şi de a menţine erecţia depinde de starea de sănătate a sistemului său circulator, mai exact de starea în care se află vasele care transportă sângele.


Ateroscleroza, risc de infarct, dar şi de disfuncţie erectilă

La rândul lui, sistemul vascular este alterat de obezitate. Mâncărurile pline de grăsimi şi sedentarismul, ca factor al îngrăşării, contribuie la îngustarea şi întărirea arterelor (ateroscleroza) – astfel încât colesterolul se adună din ce în ce mai mult pe pereţii arterelor.
Aşa cum ateroscleroza, în cazul localizării la nivelul vaselor coronariene, poate provoaca apariţia infarctului miocardic, poate la fel să afecteze uşor micile vase de sânge ce duc spre organele genitale. Afectarea acestora poate chiar să preceadă afectarea altor vase şi astfel disfuncţia erectilă să fie una din primele manifestări ale bolii aterosclerotice.

Ţesutul adipos scade nivelul testosteronului

Nu în ultimul rând, o altă cauză a disfuncţiei erectile este constituită de tulburările neuro hormonale apărute ca efect al excesului de ţesut adipos. Cantitatea de estrogen din organism creşte, în detrimentul celei de testosteron, ducând în acest fel la un alt tip de dezechilibru răspunzător pentru disfuncţiile erectile.

Pierderea în greutate şi îmbunătăţirea funcţiei sexuale

După cum era de aşteptat, studiile arată că pierderea greutăţii în exces are un efect profund pozitiv asupra funcţiei sexuale. În urma unui studiu clinic efectuat în Napoli, Italia, s-a observat că 32% dintre bărbaţii obezi care au pierdut 5% din greutatea lor (20 kg) au reuşit să îşi restabilească funcţia sexuală. Având în vedere că un indice de masă corporală mai mic este asociat cu îmbunătăţirea funcţiei sexuale la bărbaţi şi multe alte beneficii de sănătate, este evident că eliminarea excesului de greutate este primul pas către o calitate a vieţii mai bună.

O metodă sigură şi extrem de eficientă în acest sens este chirurgia bariatrică, care permite pierderea kilogramelor în plus într-un ritm mulţumitor. La Spitalul Sfântul Constantin din Braşov se efectuează operaţii de tip gastric sleeve, prin intermediul cărora se micşorează stomacul, limitând cantitatea de alimente ce poate fi consumată de pacient, astfel încât acesta ajunge să piardă până la 30% din masa corporală.

 

Read 2028 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2014 DoctorulMeu. All Rights Reserved