Wednesday, 11 June 2014 06:39

Copiii români, corigenţi

Rate this item
(0 votes)

la sănătatea dentară

Statisticile arată o Românie cu o stare de sănătate orală precară. Copiii români nu prea pot zâmbi cu toţi dinţii, întrucât majoritatea au carii şi placă bacteriană.


- Rezultatele celui mai nou studiu privind sănătatea orală la copii, derulat de Zâmbeşte România în 2013, în şcoli, arată că 75% dintre copiii de până în 13 ani au carii pe dinţii temporari
- 4 din 10 copii au carii pe dinţii definitivi, în vreme ce aproape 90% dintre acestea sunt netratate

A treia ediţie a campaniei „Zâmbeşte România”, derulată de GSK Consumer Healthcare, a debutat anul acesta în martie prezentând concluziile celui mai recent studiu cu privire la nivelul de sănătate orală a copiilor, desfăşurat pe parcursul anului 2013, în şcolile din pricipalele 7 oraşe din ţară şi arată că există în continuare o nevoie pronunţată de educaţie atât în rândul copiilor, cât şi al părinţilor.

Dinţii de lapte ai copiilor, neglijaţi

Potrivit studiului, 75% dintre copiii între 5 şi 13 ani au carii pe dinţii temporari. Totodată, în medie, 3/4 din dinţii afectaţi ai acestor copii prezintă carii netratate, în timp ce 4% din numărul de dinţi afectaţi au fost extraşi din cauza cariilor. În acest context, specialiştii atrag atenţia părinţilor că neglijarea şi netratarea dinţilor temporari poate să aibă consecinţe asupra dentiţiei definitive.

Dinţii permanenţi, afectaţi de timpuriu


Conform rezultatelor, 4 din 10 copii de până în 13 ani au deja carii pe dinţii definitivi, fapt îngrijorător dat fiind că unii dinţi definitivi încep să apară foarte devreme, la vârsta de 6 ani. În plus, 88% din dinţii permanenţi afectaţi ai copiilor sunt afectaţi de carii care sunt neglijate şi nu sunt tratate, ceea ce deteriorează încă de timpuriu starea generală a danturii.
Incidenţa ridicată a cariilor atât în cazul dinţilor temporari, cât şi al celor definitivi arată lipsa unui comportament de prevenţie şi nevoia de educare cu privire la regulile esenţiale pentru o igienă orală corectă. De asemenea, nivelul ridicat de carii netratate din ambele tipuri de dinţi indică necunoaşterea consecinţelor pe care le poate avea absenţa tratamentului asupra stării generale de sănătate.

Placa dentară microbiană, semn al igienei precare

Totodată, studiul arată că 38% dintre copii au placă dentară microbiană semnificativă, fapt ce semnalizează o stare precară de igienă orală. Placa dentară favorizează apariţia cariilor şI problemelor gingivale şi este un indicator pentru faptul că cei mici nu au o igienă orală corespunzătoare.

Conform unui studiu Zâmbeşte România desfăşurat în rândul populaţiei generale în 2012, 80% dintre români au probleme dentare, cariile reprezentând cea mai frecventă afecţiune (71%). Obiceiurile de igienă orală şi atitudinea de prevenţie a părinţilor se răsfrâng şI asupra copiilor lor, fapt sprijinit de rezultatele studiului Zâmbeşte România din şcoli.

O problemă majoră de sănătate publică

„Profilul stării de sănătate orală al şcolarilor, evaluat în cadrul studiului, arată că leziunile carioase şi anomaliile dento-maxilare rămân în continuare o problemă majoră de sănătate publică. Pe lângă acestea, studiul arată că igiena orală a copiilor este neadecvată. Sunt necesare în continuare eforturi susţinute pentru tratarea cariilor, prevenirea apariţiei celor noi, inclusiv prin sigilări, încurajarea şi educarea elevilor pentru o igienă orală corectă, folosirea produselor auxiliare pentru evitarea apariţiei cariilor în zone predispuse, precum şi iniţierea tratamentelor ortodontice precoce”, a declarat conf. dr. Adina Dumitrache, coordonatoarea studiului, şef al Disciplinei de Sănătate orală şi {tiinţe comportamentale, Facultatea de Medicină Dentară, UMF „Carol Davila”, Bucureşti.

În mediul rural, periuţa se schimbă o dată la 10 ani

Cel mai recent studiu de piaţă arată că, şi în 2013, românii au folosit în medie, pe tot parcursul anului, puţin peste 1 tub de pastă de dinţi, ţara noastră situându-se în continuare la o distanţă mare faţă de media europeană. Totuşi, în anul 2013, consumul mediu de pastă de dinţi la nivel naţional a înregistrat o creştere uşoară - influenţată de faptul că în mediul rural consumul de pastă de dinţi aproape s-a dublat, în timp ce în mediul urban, acesta a scăzut uşor. Astfel, s-a calculat că acum populaţia rurală foloseşte 1 tub de pastă de dinţi la 3 ani în loc de 6 ani, însă la nivel urban, consumul a coborât la numai 1 tub şi jumătate pe an în 2013, faţă de 2 tuburi în 2012.
De asemenea, studiile de piaţă arată că la nivel naţional se foloseşte în medie, aceeaşi periuţă de dinţi timp de 2 ani. În mediul rural, oamenii îşi schimbă periuţa de dinţi o dată la 10 ani, mai des în comparaţie cu datele Nielsen de anul trecut, având acum o perioadă de folosire redusă la jumătate, însă datele sunt în continuare îngrijorătoare. La nivel urban, populaţia foloseşte acum aceeaşi periuţă de dinţi timp de 2 ani, mai mult decât anul trecut, când o aruncau după 1,5 ani. În comparaţie cu datele de la nivel european, 77% dintre germani îşi schimbă periuţa cel puţin o dată la 3 luni.
Aceste rezultate indică în continuare o igienă orală precară a populaţiei şi apar în contextual în care românii susţin că respectă regulile elementare de igienă dentară, declarând că totuşi îşi periază dinţii de două ori pe zi.

 

 

 

Read 605 times Last modified on Wednesday, 11 June 2014 06:52

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 • Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...