Friday, 12 September 2014 07:24

Alimente care menţin sănătatea

Rate this item
(0 votes)

dinţilor

Pentru a preveni apariţia cariilor şi pentru a menţine igiena orală sănătoasă, ceea ce mănânci şi cât mănânci este foarte important. Spre exemplu, bacteriile din cavitatea bucală transformă zahărul din alimente în acizi care atacă smalţul dentar, ceea ce duce la apariţia cariilor.

Iar cu cât bei şi mănânci mai des alimente care conţin zahăr, cu atât dinţii sunt mai predispuşi la apariţia cariilor.

Dr. Ion Melnic
Specialist în chirurgie dento-alevolară
Coordonatorul Clinicii Dr. Melnic

Surse de calciu şi fosfor

Alimentele indicate în menţinerea sănătăţii orale protejează smalţul dinţilor prin furnizarea de fosfor şi calciu, elemente necesare pentru mineralizarea dinţilor. Se recomandă consumul zilnic de fructe (mere, pere) şi legume. Acestea au un conţinut ridicat de apă care diminunează efectul zaharurilor pe care le conţine saliva. Un aspect important este acela că alimentele acide (citricele şi roşiile) trebuie consumate ca parte a unei mese mari (prânz, cină) pentru a minimize acidul. Iaurtul, laptele, brânza sunt alimente bogate în calciu. Brânza conţine şi cazeină, o proteină importantă care consolidează smalţul dinţilor. Alimentele bogate în fosfor sunt carnea, peştele şi brânza tofu. Însă aceste minerale pot fi regăsite şi în surse vegetale: varza, snapacul, broccoli. Seminţele şi uleiul de susan susan ajută la remineralizarea smalţului dinţilor şi sunt bogate în calciu. Uleiul de susan este la fel de eficient precum clorhexidina (substanţă conţinută în apa de gură), având efecte de reducere a problemelor gingivale şi a bacteriilor din cavitatea bucală.

Nerecomandate

Alimentele nerecomandate sunt bomboanele, prăjiturile, chipsurile, cartofi prăjiţi, bananele, stafidele şi fructele uscate. Acestea conţin cantităţi mari de zahăr şi se pot lipi de dinţi, ceea ce dă posibilitatea bacteriilor de a se dezvolta pe smalţul dinţilor, ducând la apariţia cariilor. Este recomandat ca băuturile cu un conţinut mare de zahăr să fie evitate.

Vitamine esenţiale

Organismul are nevoie de vitamina D ca să absoarbă calciul, care întăreşte dinţii şi îi menţine sănătoşi. Cea mai  importantă sursă de vitamina D este soarele, însă o puteţi lua şi din alimente: ciuperci, găbenuşul de ou, peştele gras. Alimentele cu un conţinut mare de apă au un rol important în stimularea fluxului de salivă şi, implicit, sunt bune pentru sănătatea orală. În ceea ce priveşte consumul de lichide, indicate sunt laptele, ceaiul neîndulcit şi apa.

 

Read 1408 times Last modified on Wednesday, 23 March 2016 13:17

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 • Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...