Friday, 14 November 2014 08:29

Tot ce trebuie să ştii despre stomatită

Rate this item
(0 votes)

Stomatita este o inflamaţie a cavităţii bucale şi se prezintă într-o multitudine de manifestări, fiind provocată de mai multe cauze: alergii, infecţii sau afecţiuni ale organelor intene. Stomatita este o afecţiune dureroasă, asociată cu roşeaţă, sângerări şi umflături ale zonei afectate.


Dr. Ion Melnic
Specialist în chirurgie dento-alevolară
Coordonatorul Clinicii Dr. Melnic

Stomatita este o afecţiune care se poate dezvolta în orice etapă a vieţii, includem aici şi copilăria. La copii, se pot observa frecvent forme de stomatită herpetică, cauzată în special de virusul herpes simplex, dar şi stomatita aftoasă. Stomatita herpetică se poate transmite prin schimbul de alimente sau prin sărut, însă cea aftoasă nu este contagioasă.

Cauze: alergii, virusuri, micoze

Cauzele care duc la dezvoltarea stomatitei sunt diverse, printre care se numără alergiile, virusul herpes simplex, micozele, cancerul bucal sau imunitatea scăzută. De reţinut însă că inflamaţiile alergice ale cavităţii bucale au caracter individual şi se manifestă diferit de la persoană la persoană, fiecare având alergenii faţă de care este sensibilizat. Aşadar, atât simptomele, cât şi tratamentele stomatitei depind în mod direct de cauza care a dus la apariţia afecţiunii.

Simptome specifice

Stomatita se caracterizează prin durere şi prin prezenţa unor ulceraţii la nivelul cavităţii bucale. În funcţie de tipul ei, stomatita prezintă diverse simptome. Stomatita herpetică se manifestă prin febră însoţită de apariţia unor vezicule sau ulceraţii la nivelul cavităţii bucale, gingii umflate, salivaţie excesivă, dificultate la înghiţire, respiraţie urât mirositoare. Stomatita aftoasă se prezintă prin simptome precum senzaţia de arsură sau furnicături în cavitatea bucală înainte de apariţia altor manifestări, leziuni pe membrane mucoasă a cavităţii bucale, leziuni ce se transformă în ulceraţii, dificultate la înghiţire, respiraţie urât mirositoare.

Se vindecă în 10-20 de zile

În tratamentul stomatiei, nu se recomandă antibioticele. Tratamentul este simptomatic, scopul acestuia fiind acela de reducere a durerii şi sporirii remiterii leziunilor de pe mucoasa bucală. Pentru durere se recomandă analgezicele, iar pentru a grăbi vindecarea se recomandă igiena orală corespunzătoare şi consumul de lichide. De asemenea, trebuie evitate alimentele foarte reci sau fierbinţi, alimentele picante, sărate sau acide, deoarece toate acestea pot cauza iritaţia exagerată a mucoasei bucale. Recuperarea completă durează între 10 şi 20 de zile.

 

Read 1483 times Last modified on Thursday, 10 March 2016 11:35

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 • Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...