Friday, 24 April 2015 06:18

Cum se sterilizează instrumentarul

Rate this item
(0 votes)

esenţial pentru siguranţa tratamentelor stomatologice

Fiecare persoană ajunge, mai devreme sau mai târziu, la dentist. Şi pentru că mulţi dintre pacienţi se întreabă cum se dezinfectează instrumentarul din cabinetele stomatologice, iată la ce trebuie să fim atenţi când mergem la dentist.

Numărul mare de pacienţi care vin în cabinetele stomatologice determină creşterea evoluţiei microbilor în spaţiul acestuia, iar utilizarea instrumentelor rotative duce la împrăştierea la distanţă a materiilor organice ce pot fi purtătoare a diverselor forme de agenţi microbieni.

Dr. Ion Melnic
Specialist în chirurgie dento-alevolară
Coordonatorul Clinicii Dr. Melnic

 

Un studiu realizat de American Dental Association arată că un procent mare de persoane diagnosticate cu afecţiuni grave, cum ar fi virusurile hepatice B şi C, au fost contaminate în timpul consultului stomatologic. Potrivit specialiştilor americani, transmiterea microbilor este favorizată de aparatele care nu au fost sterilizate corect după ce a fost investigat un bolnav, de neutilizarea mănuşilor chirurgicale şi de nesterilizarea corespunzătoare a instrumentarului.


Boli transmisibile

Sănătatea orală este foarte importantă şi are efect asupra sănătăţii întregului organism. Astfel, apelăm la stomatolog pentru a ne rezolva diferitele problemele ale dentiţiei. Ceea ce trebuie să avem în vedere este faptul că o simplă vizită la medicul dentist poate însemna contaminarea cu HIV, TBC, hepatita B sau C şi alte boli. Un microb se poate transmite foarte uşor de la un pacient la altul dacă instrumentarul nu este corect sterilizat. De aceea, pacienţii care nu sunt siguri din acest punct de vedere, ar trebui să întrebe medicul stomatolog care este procedura de sterilizare a instrumentelor medicale.

Cosumabile de unică folosinţă

Atunci când apelăm la serviciile unei clinici stomatologice trebuie să avem în vedere faptul că echipamentele de protecţie sunt purtătoare de microbi şi virusuri, de aceea este necesară folosirea consumabilelor de unică folosinţă pentru a evita răspândirea bacteriilor. De asemenea, cele mai facile căi de contaminare sunt reprezentate de sânge şi salivă şi este recomandat să ţineţi cont de faptul că cea mai eficientă şi sigură cale de decontaminare a instrumentarului stomatologic este sterilizarea.

Reguli privind sterilizarea

Cea mai simplă şi sigură modalitate de sterilizare se obţine cu ajutorul autoclavelor de clasă B. Însă, înainte de sterilizare cu autoclave, instrumentarul trebuie curăţat cu dezinfectante speciale şi de calitate. Sterilizarea instrumentelor stomatologice se face în spaţii special amenajate, separate de cabinetul stomatologic. De asemenea, foarte important este faptul că instrumentarul  rotativ duce la împrăştierea la distanţă a materiilor organice şi se contaminează la exterior şi, mai ales, în interior. Mai mult, sistemele de purificat aerul la care, în ultima vreme, au apelat multe cabinete stomatologice, crează un climat proaspăt şi sănătos, filtrând şi purificând aerul. Astfel, se elimină agenţii patogeni dăunători din aer, confortul respiraţiei fiind îmbunătăţit.

La ce trebuie să fii atent când mergi la dentist?

În timpul tratamentului stomatologic, obiectele, suprafeţele din cabinet şi instrumentarul sunt contaminate prin contactul direct cu ţesuturile produse de organism sau indirect, prin fragmente de tartru sau dentină.

Fiecare persoană care merge la dentist trebuie să fie atentă la câteva amănunte care ar putea reduce riscul de contaminare:
- completarea fişei medicale care cuprinde informaţii referitoare la starea de sănătate,
- încălţarea botoşeilor din plastic de unică folosinţă la intrarea în clinică,
- consumabilele (seringi, vată, pahare) trebuie să fie scoase din pungi sigilate/ huse individuale/cutii metalice,
- acele, bolurile, cleştii, compresele etc. să fie păstrate în pungi sterile,
- instrumentarul rotativ să nu aibă urme de folosinţă,
- scaunul şi suprafeţele din cabinet să fie perfect curate,
- aerul din cabinet să fie proaspăt şi uşor respirabil,
- medicul stomatolog să poarte mănuşi chirurgicale curate şi proaspăt scoase din pungă,
- consumabilele care se refolosesc trebuie să parcurgă mai multe etape: dezinfecţia şi curăţarea de resturi organice, ambalarea, sterilizarea şi păstrarea în condiţii optime,
- instrumentele folosite pentru un pacient nu se folosesc şi la alt pacient în aceeaşi zi,
- instrumentele care nu pot fi schimbate de la pacient la pacient (piesa de mână a aparatului de detartraj, turbina etc), suprafeţele din cabinet şi capetele metalice ale aparatelor trebuie curăţate după fiecare pacient cu un dezinfectant concentrat,
- după fiecare pacient, asistentele trebuie să dezinfecteze toate suprafeţele de contact, inclusiv scaunul,
- paharele, aspiratoarele din plastic, mănuşile şi măştile sunt de unică folosinţă şi se aruncă după vizita la stomatolog,
- pentru anestezie, se folosesc seringi metalice sterilizabile cu ace de unică folosinţă,
- seringile de plastic de unică folosinţă, acele sunt desigilate în faţa pacientului şi se aruncă după folosire,
- procesul de dezinfectare cuprinde şi decontaminarea aerului cu ajutorul sistemelor de purificat aerul creând un climat proaspăt şi sănătos, filtrând şi purificând aerul.

Read 1308 times Last modified on Thursday, 10 March 2016 15:17

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 • Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...