Monday, 31 August 2015 07:26

Sănătatea dentară

Rate this item
(0 votes)

de la 0 la 18 ani

Igiena orală a copiilor începe de la naștere și nu de la prima erupție dentară. Îngrijirea dinților și a gingiilor trebuie făcută cu atenție încă de la stadiul de bebeluș, iar periajul dentar trebuie realizat încă de la primul dinte apărut. Îngrijirea dinților și a gingiilor celui mic asigură un zâmbet frumos și sănătos mai târziu.

Problemele dentare care apar la bebeluși sunt gingivita, caria de biberon, căderea prematură a dinților. Acestea pot afecta viitoarea dantură a copiilor, de aceea este foarte important să vă obișnuiți copilul cu periuța încă de la apariția primului dinte. Până atunci, trebuie acordată o atenție deosebită gingiilor.

Dr. Ion Melnic
Specialist în chirurgie dento-alveolară
Coordonator al Clinicii Dr. Melnic

Problemele dentare care apar la bebeluși sunt gingivita, caria de biberon, căderea prematură a dinților. Acestea pot afecta viitoarea dantură a copiilor, de aceea este foarte important să vă obișnuiți copilul cu periuța încă de la apariția primului dinte. Până atunci, trebuie acordată o atenție deosebită gingiilor.

Sfaturi igiena orală a bebelușilor

Igiena orală a bebelușilor trebuie să se realizeze de 2 ori pe zi, dimineața și seara, cu o periuță de dinți cu perii moi. Îngrijirea dinților nu trebuie să cuprindă doar periajul dentar, ci și igiena gingiilor. Cantitatea de pastă de dinți recomandată pentru cei mici este cât un bob de mazăre și trebuie să fie fluorizată pentru a ajuta la dezvoltarea sănătoasă a danturii. La început, este recomandat ca periajul dentar să dureze câteva secunde, iar pe zi ce trece se mărește timpul acordat periajului.
Recomandăm părinților să evite ca bebelușii să adoarmă cu biberonul în gură pentru că acest lucru poate duce la caria de biberon. Lichidul din biberon aderă pe suprafața dinților, creând un mediu benefic bacteriilor care atacă dinții și produc cariile.

Dinții de lapte ai copilului trebuie protejați și îngrijiți cu mare atenție deoarece smalțul dinților de lapte este foarte sensibil la bacterii și acizi și cariile apar mult mai repede.

Vizite periodice la stomatolog

De asemenea, părinții vor avea în vedere faptul că vizitele periodice la stomatolog nu trebuie să lipsească, mai ales că așa se poate observa dacă dantura copilului se dezvoltă adecvat sau dacă are nevoie de suplimente de fluor.


Cum avem grijă de dinții de lapte

Pe măsură ce copilul crește, nu mai poți folosi periuța pentru bebeluș. Ca și înainte, periajul dentar trebuie să aibă loc de 2 ori pe zi, dimineața și seara. Pasta de dinti trebuie și ea schimbată. Dacă până la 2 ani copilul trebuie să folosească o pastă de dinți fără fluor, după vârsta de 3 ani trebuie introdusă în rutina de îngrijire a dinților pasta de dinți cu fluor. Este important ca cel mic să învețe să folosească și ața dentară, chiar și pentru dinții de lapte. Este în favoarea lui pentru a evita cariile.

Sunt cazuri în care copilul refuză să se spele pe dinți. În această situație, le sugerăm părinților să apeleze la imaginație și să transforme periajul dinților într-un joc. De exemplu: oferiți-i copilului un calendar cu zilele săptămânii și abțibilduri cu personajele preferate. El poate lipi două abțibilduri (dimineața și seara) în dreptul zilelor când se spală pe dinți. Astfel copilul percepe îngrijirea dinților ca pe o joacă, nu ca o corvoadă.

Sigilarea dentară, de la 3-4 ani

Cariile dinților de lapte sunt foarte des întâlnite la copii, acestea fiind cauzele alimentației nesănătoase și îngrijirii precare a dinților. Apariția unei carii la nivelul dinților de lapte trebuie tratată cu aceeași seriozitate ca și o carie pe dinții permanenți. Este greșită ideea că, din moment ce acești dinți se pierd, nu are rost să chinuim copilul pentru a-i trata. Cariile pe dinții de lapte se pot complica prin infecții, dureri acute și pot afecta creșterea normală a dinților definitive.
Una dintre cele mai simple metode de prevenire a cariilor dinților temporari este sigilarea dentară. Acest tratament constă în aplicarea unui material pe fața dinților. Astfel, scade aderența alimentelor pe fața ocluzală a dinților. Este simplu și ușor de realizat și nu afectează dinții. La vârsta de 3-4 ani se pot sigila molarii de lapte, la 7-8 ani primii molari permanenți, iar la 11-14 ani se pot sigila molarii doi și premolarii.

Îndreptarea dinților

O altă afecțiune întâlnită la copii este poziția anormală a dinților, numită popular  „dinți strâmbi”. Pentru aceasta se recomandă aparatul ortodontic. Vârsta perfectă pentru a începe un tratament ortodontic este de aproximativ 7 ani, atunci când încep să crească dinții permanenți. Purtarea aparatului ortodontic permite corectarea nedureroasă a anomaliilor dento-maxilare. Durata tratamentului variază de la un copil la altul, în funcție de tipul de dizarmonie ce trebuie corectată, de modul în care se mișcă dinții. Vizitele lunare la stomatolog sunt extrem de importante, la fel ca și igiena dentară, care trebuie să fie impecabilă.

Obișnuiește-ți copilul cu o igienă dentară corectă încă de la o vârstă fragedă pentru a avea o dantură sănătoasă pe tot parcursul vieții!

Read 1677 times Last modified on Wednesday, 25 November 2015 15:26

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 • Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...