Wednesday, 06 January 2016 07:59

Lucrările dentare

Rate this item
(0 votes)

Alegem coroanele din zirconiu sau metalo-ceramice? 

Deși în Occident coroanele dentare de zirconiu sunt cele mai utilizate de medicii stomatologi, în România doar 1 din 15 pacienți alege acest material, în ciuda numeroaselor beneficii.

Oxidul de zirconiu folosit în fabricarea coroanelor dentare a dus la obținerea unui echilibru între dorința de a avea lucrări dentare rezistente și cea a unei estetici remarcabile.

Coroana din zirconiu acoperă complet sau înconjoară un dinte sau un implant dentar și este fixată folosind ciment dentar. Zirconiul este un tip de diamant sintetic și este folosit în stomatologie încă din anii 90.
Pacienții care aleg coroanele de zirconiu sunt în general cei care le înlocuiesc pe cele de metal, deoarece înțeleg pe propria piele care sunt avantajele acestora: durabilitate, fizionomie, eliminarea gustului de metal și a culorii pe care o capătă gingia. Din păcate, prețul este încă o opreliște în calea multor pacienți, însă cei care au avut experiența metal și apoi zirconiu pot confirma diferența. În plus, aspectul estetic este unul din elementele decisive pentru pacient, deoarece zirconiul este singurul care face dinții perfecți, fără nicio diferență de cei naturali.

Beneficiile zirconiului pentru lucrările dentare

Zirconiul se poate folosi la confecționarea coroanelor unidentare, cât și a lucrărilor dentare de mare amploare, atât pe dinții naturali, cât și pe implanturi. Coroanele dentare pot fi confecționate din mai multe tipuri de materiale, însă cele care se apropie de naturalețea dinților reali sunt coroanele din ceramic (porțelan) ce au ca support zirconiul.

Aspectul natural. Din punct de vedere estetic, putem spune că zirconiul are o culoare translucidă atractivă, care se îmbină perfect printre ceilalți dinți naturali. Lucrările din metaloceramică se observă, poate nu atunci când vorbim, dar în cazul unei persoane cu zâmbet larg, ele se văd în special la terminația dintelui.
Poate mai important decât beneficiul estetic oferit de coroanele din zirconiu este cel tehnologic. Coroanele pe zirconiu nu sunt confecționate prin turnare, modul în care este pregătit metalul clasic. Ele sunt obținute în urma scanării amprentei dentare de către un aparat special, iar apoi zirconiul este frezat de către un alt aparat și astfel sunt eliminate erorile umane care apar în cazul lucrărilor cu metalo-ceramică. În plus, acum se pot adapta inclusiv nuanțele, astfel încât să nu existe nicio diferență față de restul dințiilor.

Durabilitatea. Coroanele pe suport de zirconiu și punțile cu suport de zirconiu sunt sufficient de rezistente încât pot fi folosite oriunde în cavitatea bucală. Aceste coroane din zirconiu pot rezista la presiunea masticatorie atât a dinților din față, precum și a dinților din spate. Ceramica sare destul de des atunci când pacientul mușcă să zicem dintr-un aliment mai tare. În schimb, durabilitatea zirconiului înseamnă că acesta poate suporta uzura zilnică și nu se tocește cum este cazul metaloceramicii care pe măsură ce își pierde luciul se comport asemenea unei pietre ponce care tocește dinții alăturați.

Biocompatibilitatea. Fiind un material biocompatibil, zirconiul este mult mai bine tolerat decât metalul. Atunci când ne referim la biocompatibilitate vorbim despre gingie, pentru că metalul în general este compatibil cu organismul, dar nu și cu gingia, putând da reacții adverse, iritații sau alergii sub formă de usturimi și mâncărimi. Există foarte multe cazuri în care gingia din jurul coroanelor cu metal și ceramică își schimbă culoarea și atunci pacienții revin și cer schimbarea coroanelor cu unele din zirconiu. Din păcate, acea urmă va rămâne acolo pentru totdeauna, chiar și după tratamente gingivale. În plus, zirconiul nu produce niciun fel de reacție chimică în cavitatea bucală, eliminând riscul apariției unui miros sau gust neplăcut.

Adaptarea imediată. Spre deosebire de alte soluții protetice, coroana pe suport de zirconiu este foarte ușoară, ceea ce îi permite pacientului să se acomodeze mai repede cu aceasta. În timp apar avantaje foarte mari pentru dinți și pentru gingie, pentru ligamentele care țin coroana, fără să pună presiune pe acestea.

Igiena este un element foarte important atunci când vine vorba de longevitatea unei restaurări dentare, această regulă fiind valabilă și în cazul coroanelor dentare. Prin urmare, se recomandă menținerea sănătății gingiilor și a danturii prin periajul cu pastă de dinți fluorurată și utilizarea metodelor auxiliare periajului dentar. De asemenea, sunt importante vizitele periodice la cabinetul stomatologic pentru controalele dentare de rutină și periaj profesional.

Read 1071 times Last modified on Wednesday, 06 January 2016 08:12

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 • Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...