• Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...
Tuesday, 10 June 2014 06:28

În cinstea RINICHIULUI

Rate this item
(0 votes)

bea un pahar cu apă!

Boala cronică de rinichi este frecvent ignorată în România. Deşi peste 1,8 milioane de persoane sunt raportate de medicii de familie ca având factori de risc, numai 45.000 de români sunt diagnosticaţi cu boală cronică de rinichi.

 

În acest context, Societatea Română de Nefrologie trage un semnal de alarmă asupra pericolului reprezentat de boala cronică de rinichi în rândul populaţiei.

Boala cronică de rinichi — un semnal de alarmă

„A avea boală cronică de rinichi reprezintă, din păcate, poate cel mai important marker de prognostic negativ. Deci, dragi pacienţi, gândiţi-vă la rinichii dumneavoastră, testaţi-vă funcţia renală. Este poate cel mai important predictor de sănătate sau, dimpotrivă, de boală”, a declarat prof. dr. Adrian Covic, preşedintele Societăţii Române de Nefrologie.
„Din cauza prevalenţei mari, de 11-15%, boala cronică de rinichi este recunoscută ca o problemă de sănătate publică în majoritatea ţărilor lumii. Pacienţii cu boală cronică de rinichi au un risc mare nu numai de a necesita tratament de substituţie a funcţiilor renale prin dializă sau transplant, ci şi de evenimente cardiovasculare. Acest risc poate fi redus dacă boala cronică de rinichi este diagnosticată în stadii de început şi se aplică măsuri simple de încetinire a progresiei”, a afirmat prof. dr. Gabriel Mircescu, preşedintele Comisiei de Nefrologie din Ministerul Sănătăţii.

În ultimii ani, medicii consideră că boala cronică de rinichi devine din ce în ce mai frecventă din cauza obiceiurilor alimentare nesănătoase, vieţii sedentare şi creşterii ratei obezităţii.

Doar 2% din pacienţi sunt diagnosticaţi şi trataţi

Potrivit profesorului Gabriel Mircescu, în România, boala cronică de rinichi este frecvent ignorată: deşi 1,8 milioane de persoane sunt raportate de medicii de familie ca având factori de risc, numai 45.000 sunt diagnosticate de aceştia ca având boală cronică de rinichi. „Cu alte cuvinte, din cele aproximativ 2 milioane de persoane estimate a avea boală cronică de rinichi, sunt diagnosticate şi tratate numai 2%.
Pentru remedierea acestei situaţii, o soluţie ar fi îngrijirea integrată a pacienţilor cu boală cronică de rinichi, în grupuri de practică medicală pluridisciplinare, care includ cabinete ale medicilor de familie, diabetologilor şi nefrologilor, spitale cu secţii de nefrologie şi centre de dializă sau de transplant renal”, a subliniat prof. dr. Gabriel Mircescu.

Diagnosticarea precoce, esenţială

 

Rinichii – adevăraţi purificatori ai corpului – sunt responsabili cu detoxifierea organismului, ajutând la eliminarea substanţelor toxice şi a surplusului de lichide din organism. Când rinichii nu-şi mai pot îndeplini corespunzător aceste funcţii înseamnă căne confruntăm cu boală cronică de rinichi, iar reziduurile se vor acumula şi vor intoxica întreg organismul. În fazele finale ale acestei afecţiuni, pentru a înlocui funcţia de curăţare a sângelui avută de rinichi, pacientul devine dependent de dializă pentru a putea supravieţui. În unele cazuri se ajunge la transplant renal.

Diagnosticarea precoce a bolii cronice de rinichi este esenţială şi permite tratarea corespunzătoare, înainte ca boala să se agraveze. Diagnosticarea precoce este singura alternativă prin care se poate limita semnificativ impactul bolii cronice de rinichi asupra calităţii vieţii pacienţilor, dar şi asupra costurilor din sistemul de sănătate.

Dializa, un model de succes

În 1995, în România existau doar 35 de centre de dializă, toate de stat, unde erau trataţi cei circa 1.200 de bolnavi. De atunci şi până acum, numărul centrelor de dializă a crescut constant, doar în ultimii 8 ani fiind înfiinţate 80 de centre noi. În total, în prezent, există 148 de centre de dializă la nivel naţional. Acest lucru a fost posibil datorită procesului de privatizare a serviciilor de dializă. Totodată, numărul total al bolnavilor aflaţi în tratament la sfârşitul fiecărui an (bolnavi prevalenţi) a crescut continuu, de la 1.200 în 1995 la 11.200 în 2013.

Complicații

Boala cronică de rinichi creşte de trei ori riscul de afecţiuni cardiovasculare şi moarte prematură, deoarece în momentul în care rinichii au o carenţă de funcţionare, este afectată şi funcţionarea inimii şi a circulaţiei sangvine. Pe de altă parte, şi bolile cardiovasculare măresc riscul de dezvoltare a unei patologii renale. De fapt, mulţi oameni cu boală cronică de rinichi fac infarct sau atac cerebral fără a şti că suferă de patologie renală.

Recomandări

Pentru a reduce riscul de boală cronică de rinichi, pot fi adoptate următoarele măsuri:
- adoptarea unei diete echilibrate şi a unui regim de viaţă sănătos,
- practicarea exerciţiilor fizice,
- evitarea fumatului şi a consumului de alcool,
- menţinerea unei greutăţi corporale optime,
- consumarea a minimum 2 l de lichide zilnic, iar primul pahar de apă trebuie băut înainte de micul dejun,
- monitorizarea tensiunii arteriale,
- evitarea abuzului de medicamente şi a automedicaţiei,
- efectuarea de controale profilactice a funcţiei renale.

 

Read 1719 times Last modified on Friday, 11 March 2016 11:00

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2014 DoctorulMeu. All Rights Reserved