• Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...
Friday, 14 November 2014 08:47

Scapă de pietre la rinichi fără bisturiu

Rate this item
(0 votes)

Nicio incizie şi durere minimă. În prezent, aproximativ 25% din populaţie se confruntă cu problema calculilor renali. Cele mai complicate cazuri de calculi renali sunt specifice bărbaţilor, însă şi numărul femeilor care au această problemă a cunoscut o creştere semnificativă în ultimii ani.

Totuşi, indiferent de sex sau vârstă, un lucru este comun tuturor: stările intense de durere, care de obicei apar subit, fără a fi însoţite de alte simptome.

Dr. Vitalie Mogoreanu
Medic specialist urolog
Spitalul Sf. Constantin Braşov

Deshidratarea, principalul factor de risc

Apariţia pietrelor la rinichi este favorizată în primul rând de deshidratare. Aşa cum suntem sfătuiţi în mod constant că, pentru o viaţă sănătoasă, trebuie să consumăm doi litri de lichide pe zi, această cantitate de apă este necesară în primul rând menţinerii sănătăţii aparatului urinar, respectiv a rinichilor. Stagnarea urinii în aparatul urinar favorizează apariţia şi depunerea nisipului la nivelul acestuia: începând de la rinichi, uretere şi vezica urinară.
Un alt factor determinant pentru apariţia pietrelor la rinichi îl reprezintă tulburările de metabolism ale calciului: un aport crescut de calciu în apă sau sinteza deficitară a oxalaţilor proveniţi din alimente. În afara acestor cauze externe, există şi posibilitatea ca pacientul să se prezinte cu malformaţii congenitale încă de la naştere, care produc o încetinire a fluxului urinar în eliminarea depunerilor minerale. Acestea pot fi diverse stenoze ureterale sau chiar adenomul de prostată.

Calculii renali — simptome silenţioase vs dureri puternice

În ceea ce priveşte bolile tractului urinar, calculii renali reprezintă a treia cea mai întâlnită afecţiune a acestui sistem, după infecţiile urinare şi dereglările prostatei.
Mărimea calculilor renali variază de la un grăunte de nisip la formaţiuni ce determină blocaje ale rinichiului. În funcţie de dimensiune şi poziţionare, simptomatologia acestora poate fi complet neexistentă până la dureri intense în zona lombară, în părţile laterale ale trunchiului, la nivelul abdomenului, ale pelvisului sau organelor genitale. Aceste dureri pot fi însoţite de stări de greaţă sau vomă, oboseală nejustificată, transpiraţie excesivă şi prezenţa urinei în sânge, un semn al iritaţiilor canalului urinar. În general, intensitatea durerilor diferă de la un sex la altul, întrucât bărbaţii au tractul urinar mai lung, astfel că depunerile necesită un timp mai îndelungat pentru a fi eliminate din organism.

Calculii renali sunt depozite minerale care se depun la nivelul rinichilor şi se formează în condiţiile în care există o concentraţie mare de cristale minerale în urină, cauzată de absorbţie sau eliminarea ineficientă a acestora de către organism.

Tratament simplu şi modern

În prezent, eliminarea calculilor renali poate fi realizată printr-o procedură modernă, neinvazivă, ce nu necesită anestezie şi se poate aplica pacienţilor indiferent de vârstă. În cadrul secţiei de urologie a Spitalului Sf. Constantin, litiaza renală este tratată cu ajutorul procedurii de litotriţie extracorporeală ESWL.

 

Prin această procedură, pietrele la rinichi sunt sfărâmate fără incizii sau intervenţie endoscopică, prin aplicarea undelor mecanice, acestea fiind ulterior eliminate din organism pe cale naturală. Această tehnică este puţin dureroasă, în multe cazuri fiind efectuată chiar fără anestezie. Procedura de litotriţie extracorporeală ESWL durează în jur de 45-60 de minute şi nu  necesită întotdeauna internarea pacientului.

Rezultate

Deşi poate varia în funcţie de compoziţia, mărimea şi localizarea calculilor renali, rata de succes a acestui tip de intervenţie este foarte mare, astfel că între 75% şI 90% dintre pacienţii cu litiază renală sunt supuşi tratamentului extracorporeal cu unde de şoc.

Secţia de urologie a Spitalului Sf. Constantin cuprinde saloanele pentru internare continuă (rezerve cu două paturi), ambulatoriul de specialitate: cabinetul de consultaţii urologice, dotat cu aparatură specializată pentru diagnosticare precisă, sală de tratament şi Departamentul de Litotriţie extracorporeală (ESWL) cu spitalizare de zi. La acestea se adaugă sala de operaţie cu dotări specifice pentru intervenţiile chirurgicale urologice. Pentru mai multe detalii despre secţia de urologie, programul şi echipa de medici urologi ai Spitalului Sf. Constantin din Braşov, accesaţi aici sau pagina de Facebook Spitalul Sf. Constantin.

 

 

Read 1343 times Last modified on Thursday, 10 March 2016 15:55

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2014 DoctorulMeu. All Rights Reserved