• Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...
Tuesday, 08 November 2011 13:13

Alaptatul

Rate this item
(0 votes)

Avantajele alimentaţiei la sân

matei

 

tumb1

 

 

Laura Matei
Redactor-şef
 

Laptele matern prezintă numeroase avantaje: este întotdeauna proaspăt, lipsit de microbi şi nu determină alergii sau intoleranţe. Mai mult, este mereu la temperatura ideală.


alaptare1Rezistenţă crescută la infecţii

Se ştie că sugarii hrăniţi la sân sunt mai rezistenţi la infecţii decât cei hrăniţi artificial. În laptele matern a fost identificat un număr mare de anticorpi specifici (imunoglobuline de tip IgA, IgG şi IgM), “dirijaţi” contra stafilococilor, streptococilor, pneumococilor.
În lapte se mai găsesc celule ale sistemului imunitar (limfocite B şi T, macrofage, leucocite), ca şi factori care stimulează imunitatea (nucleotide). Mai sunt prezenţi factori nonimunologici: lactoferina, lizozimul (proteină antibacteriană şi antivirală), enzime (lipază), factori de creştere etc.

Lizozimul joacă un rol important de apărare a organismului împotriva infecţiilor, distrugând bacteriile din tractul intestinal. Laptele uman mai conţine glicopeptide, glicoproteine şi ginolactoză, factori importanţi de stimulare a lactobacilului bifidus. Acesta are un rol important în producerea de acid lactic şi acid acetic, care creează, la nivel intestinal, un mediu ce nu permite dezvoltarea unor microorganisme ca Escherichia coli, Shigella, fungi etc. El mai conţine o proteină numită alfa-lactalbumină, care este un puternic agent antitumoral.

Atenţie!
Lactoferina stimulează absorbţia fierului, ceea ce explică raritatea anemiei feriprive la sugarii alimentaţi natural şi are un efect antibiotic puternic asupra stafilococilor şi E. coli.

 

frunzeProtecţie contra alergiilor


Laptele uman este considerat alimentul ideal pentru  prevenirea lergiilor alimentare la copii, fiind lipsit de proteine străine. Atunci când sugarii consumă lapte de vacă, apar anticorpii îndreptaţi împotriva proteinelor străine speciei. Alăptarea pare să protejeze în cazul unui teren alergic familial, cu condiţia ca alimentaţia noună scutului să nu fie diversificată prea devreme şi să se evite introducerea ouălor şi a peştelui înainte de 9 luni.

frunzeAdaptare permanentă la nevoi

Compoziţia laptelui variază în timpul lactaţiei. Distingem colostrul (între ziua întâi şi ziua a şasea), laptele de tranziţie (între ziua a şasea şi a paisprezecea) şi laptele matur, după ziua a paisprezecea. Colostrul uman este slab în lactoză şi în lipide, dar bogat în săruri minerale, proteine şi oligozaharide. Laptele matur are o compoziţie variabilă. În timpul suptului, secreţia, diluată, se îngroaşă progresiv şi concentraţia lipidică creşte de patru ori: această modificare reglează apetitul nou-născutului. Concentraţia de lipide creşte între orele 6 şi 10 ale dimineţii şi scade noaptea. Niciun lapte industrial nu se adaptează nevoilor precise ale copilului precum laptele mamei!

frunzeLegătură afectivă mamă-copil

Alăptarea creează o legătură unică între mamă şi nou-născut. De altfel, fiziologia lactaţiei depinde de această legătură. Suptul declanşează la nivelul hipofizei mamei secreţia de prolactină, care determină secreţia lactată. Efectuat într-o ambianţă afectivă şi confortabilă, suptul declanşează secreţia de ocitocină, responsabilă cu expulzia laptelui. În funcţie de comportamentul mamei, aceste reflexe vor fi perturbate sau favorizate.

atentieverdePont:
Laptele matern nu este suficient, de unul singur, pentru a preveni alergiile. Astmul, rinitele alergice sau eczema nu pot fi prevenite numai prin reguli dietetice, bebeluşii fiind supuşi şi altor stimulări alergenice.

alaptare2Alte beneficii

Pentru mamă
- Datorită contracţiilor uterine, uterul îşi reia rapid dimensiunile iniţiale.
- O perioadă de alăptare de douăsprezece luni (în viaţa femeii) reduce cu 30% riscul cancerului de sân în timpul premenopauzei; una de două luni reduce cu 25% riscul de cancer ovarian.
Pentru copil
- Alăptatul cel puţin 4 luni protejează copiii împotriva bolilor diareice, altor boli gastrointestinale, infecţiilor respiratorii, otitelor, meningitelor.
- Alăptatul poate juca, de asemenea, un rol important în protecţia împotriva diabetului, cariilor dentare, a sclerozei în plăci, obezităţii.
- Proteinele se găsesc în concentraţie mai mică în laptele matern decât în laptele de vacă, ceea evită suprasolicitarea hepatică şi renală a sugarului.

 

docmeufrunza

Read 1010 times Last modified on Wednesday, 09 November 2011 07:46

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2014 DoctorulMeu. All Rights Reserved