Friday, 22 August 2014 08:24

Sănătatea sânului

Rate this item
(0 votes)

În România, una din 6 femei este diagnosticată cu cancer de sân. „Neoplasmul mamar este cea mai importantă cauză de îmbolnăvire şi deces pentru femei”, spune dr. Cornelia Niţipir, şeful Secţiei de Oncologie Medicală şi Radioterapie, Spitalul Elias.

Depistat în stadii incipiente, cancerul de sân are şanse de vindecare în procent de 95%. Însă, în ţara noastră, majoritatea femeilor ajung prea târziu la medic. Datele arată că 2 din 3 femei sunt diagnosticate în stadii avansate ale bolii când, din păcate, este prea târziu.
Pentru a veni în sprijinul femeilor care doresc să afle mai multe informaţii despre sănătatea sânului, Asociaţia M.A.M.E. lansează proiectul „Suport şi Consiliere pentru Sănătatea Sânului”. Principala componentă a proiectului este platforma online www.PlanetaRoz.ro, locul unde femeile vor găsi:
informare corectă prin materiale elaborate de specialişti oncologi şi din alte domenii; consiliere medicală, printr-un modul chat, care dă posibilitatea discuţiei în timp real cu un consilier al asociaţiei care preia întrebările şi apoi transmite răspunsurile formulate de specialişti; consiliere psihologică gratuită; prevenţie, prin organizarea unor ateliere de informare; consiliere juridică, necesară pentru ca femeile să ştie care le sunt drepturile prevăzute de legislaţia în vigoare, precizează Maria Culescu, preşedintele Asociaţiei
M.A.M.E.

 

Pierderea unui sân este comparată, din punct de vedere al consecinţelor, cu pierderea unei rude de gradul întâi. Femeia care suferă o mastectomie se poate confrunta cu depresie,
anxietate, tulburări de adaptare, demoralizare. De aceea, toate femeile care sunt diagnosticate cu cancer mamar trebuie să beneficieze de consiliere psihologică, spune Sabina Strugariu, psihoterapeut, membru al Asociaţiei Române de Psihooncologie. S-a dovedit că psihoterapia îmbunătăţeşte calitatea vieţii pacientelor cu cancer de sân şi a familiilor lor şi sporeşte complianţa la tratament.

Read 1680 times Last modified on Tuesday, 15 March 2016 10:31
More in this category: « Mamografia salvează vieţi!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 • Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...