Wednesday, 01 April 2015 07:10

Boli ginecologice

Rate this item
(0 votes)

cauzate de greşeli în igiena intimă

În ciuda percepţiei de subiect tabu şi rareori abordat, igiena intimă rămâne un ritual de îngrijire zilnică, esenţial pentru feminitatea şi sănătatea oricărei femei.

 

Greşelile de îngrijire personală se pot solda cu consecinţe neplăcute cum sunt infecţiile, cistitele, iritaţiile, care presupun tratament de lungă durată, chiar şi aşa recidivele nefiind excluse.

În ceea ce priveşte regulile şi produsele destinate igienei intime, fiecare dintre noi are o interpretare cât mai personală. Cu toate acestea, o primă regulă importantă, de care toţi trebuie să ţinem cont, este că informarea este un pas obligatoriu pentru evitarea greşelilor de îngrijire intimă şi a bolilor ginecologice. Iată câteva forme de igienă necorespunzătoare ce pot duce la diferite infecţii sau alte boli:


Întreabă medicul!

Spălăturile vaginale fără recomandarea medicului pot fi cauza a numeroase probleme în sfera genitală. Datorită activităţii de autocurăţare cu ajutorul secreţiilor cu o anumită aciditate ce omoară bacteriile din zona vaginală, spălăturile interne sunt necesare doar în anumite cazuri. Realizate în mod constant şi nejustificat, acestea pot produce dezechilibre la nivelul florei vaginale şi chiar anumite infecţii precum vaginita bacteriană sau boala inflamatorie pelvină. Totodată, spălăturile vaginale pot duce la scăderea gradului de fertilitate. Vaginita bacteriană şi boala inflamatorie pelvină pot avea reacţii adverse în timpul unei sarcini şi duc la complicaţii ale nou-născuţilor, la complicaţii ale travaliului şi chiar la o naştere prematură.

Folosirea inadecvată a produselor de igienă

Multe geluri de duş sau săpunuri conţin de cele mai multe ori substanţe chimice agresive precum: ftalaţi, oxibenzoat, parabeni, triclosan. Parabenii pot duce la perturbarea funcţiei sistemului endocrin, iar în cazul bărbaţilor, s-a constatat că pot duce la reducerea numărului de spermatozoizi. În cazul săpunurilor pe care le folosim, acestea trebuie să aibă un pH neutru, în caz contrar se poate ajunge la infecţii, mâncărimi sau la dezechilibrul biochimic al florei vaginale.
Multe persoane consideră că simplul proces de curăţare a zonei intime e suficient pentru asigurarea unei igiene optime, însă o importanţă la fel de mare o are şi alegerea produselor corecte. Este recomandat ca acestea să conţină lactobacili din acid lactic, care creează o barieră naturală împotriva agenţilor patogeni vaginali şi în acelaşi timp ajută la redobândirea sănătăţii zonei intime în urma unei infecţii. Un alt ingredient important al produselor de îngrijire intimă este extractul de aloe vera, ce reduce inflamaţiile, calmează pielea şi menţine elasticitatea acesteia. Atunci când vorbim de produsele de igienă intimă, este recomandat ca acestea să fie achiziţionate din farmacii.

Homeoterapia ginecologică

Şerveţele umede, doar ocazional

Folosirea zilnică a şerveţelelor umede poate fi un factor dăunător, întrucât conţin substanţe parfumate, parabeni şi alţi compuşi chimici cu potenţial iritant. Zona intimă este foarte sensibilă, iar alcoolul din compoziţia şerveţelelor poate distruge flora bacteriană normală ce asigură protecţie împotriva infecţiilor. Este indicat ca spălarea să aibă loc după fiecare scaun, iar ştergerea să se facă întodeauna din faţă spre spate.

Şerveţelele cu proprietăţi antibacteriene nu sunt nici ele recomandate pentru că au o concentraţie foarte puternică de substanţe care distrug germenii.
Acestea vor distruge atât bacteriile benefice, cât şi pe cele dăunătoare de la nivelul florei vaginale. Astfel, flora bacteriană – stratul protector natural – este îndepărtată, iar zona intimă devine mult mai predispusă infecţiilor.

Alegerea tampoanelor intravaginale nu este indicată. De preferat este utilizarea absorbantelor externe. Medicii avertizează că tampoanele interne pot duce la apariţia sindromului de şoc toxic din cauza contactului direct cu ţesuturile intravaginale. În plus, ele conţin clor, coloranţi artificiali, poliester, adezivi şi alte substanţe dăunătoare ce pot duce la apariţia unor inflamaţii. Sunt specialişti care susţin chiar că tampoanele interne pot determina leziuni precursoare ale cancerului de col uterin şi există studii în acest sens. În orice caz, alternative există, aşa că alegeţi soluţia cea mai sigură.

Infectiile tractului urinar (ITU)

Medicii susţin că pantalonii prea strâmţi pot provoca de asemenea iritaţii ale zonei genitale, iritaţii, reacţii alergice, mâncărimi, leziuni ulcerative la nivelul pliurilor cutanate. În ceea ce priveşte lenjeria intimă, acesta trebuie să fie confortabilă şi confecţionată din bumbac.
Poliesterul, ţesăturile sintetice şi coloranţii folosiţi la fabricarea acestora favorizează transpiraţia şi pot provoca reacţii iritative sau alergice.

În cazul în care respectaţi regulile corecte de igienă intimă şi totuşi vă confruntaţi cu anumite simptome îngrijorătoare, este indicat un consult medical. Problemele pot fi cauzate de o infecţie bacteriană sau fungică, o boală cu transmitere sexuală sau altă infecţie care necesită îngrijire medicală.

 

Read 1514 times Last modified on Thursday, 10 March 2016 11:33

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 • Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...