Monday, 07 December 2015 07:27

Ce este Reiki

Rate this item
(0 votes)

și ce spun studiile despre această formă naturală de vindecare

Reiki este numele dat unui sistem simplu și totuși profund de vindecare naturală a trupului și minții, dezvoltat de dr. Mikao Usui, care a trăit în Japonia, în secolul al XIX-lea.

 

Andreea Lada - Fondator Școala Iubirii

Maestru Reiki

Reiki reprezintă o tehnică japoneză de vindecare cu mâinile aplicate pe corp, foarte sigură, plăcută, neagresivă și care utilizează energia pentru a trata dureri fizice fără să apeleze la apăsare, manipulare sau masaj. Este un sistem folosit pentru redarea echilibrului, pentru refacerea și armonizarea tuturor dimensiunilor ființei: trup, minte, emoții și spirit.

Terapie integrată și în spitale

Numele Reiki vine de la Rei (univers, spiritual) și ki sau chi care înseamnă energia vitală. Ideea de bază a acestei terapii este că energia poate fi direcționată pentru a susține forța naturală a corpului de a se vindeca, conform Centrului Național de Sănătate Compelementară și Integrativă din Statele Unite.

Știința este acum de acord că tot ceea ce ne înconjoară este energie vitală. În interiorul corpului această energie curge prin meridiane. Când aceste căi sunt blocate, de exemplu în urma stresului sau unor blocaje emoționale, atunci apar bolile. Aici intervine Reiki prin armonizarea circuitului interior. Reiki poate fi perceput ca cea mai pură formă de energie care poate avea un efect profund asupra sănătății și bunăstării, reechilibrându-ne. Reiki reprezintă o cale spirituală, dar nu este singura.

În ultimii ani, tratamentul Reiki a fost integrat în mai multe centre de sănătate din Statele Unite, inclusiv în spitale. Studiile realizate pe paneluri de pacienți arată că într-adevăr această terapie are un rol în reducerea anxietății și durerii, în inducerea relaxării, îmbunătățirea simptomelor depresiei, așa cum arată datele Centrului de Spiritualitate și Vindecare al Universității din Minnesota.

A apărut în Japonia

Reiki a apărut în secolul al XIX-lea prin cunoașterea lui Mikao Usui, profesor și călugăr japonez. Metoda lui Usui are la bază o descoperire proprie și o inițiere personală pe care acesta a primit-o în timpul unei retrageri spirituale. Fiind crescut de misionari creștini în Japonia, Usui a studiat în copilărie Biblia și învățăturile lui Iisus. După ce a terminat teologia a devenit director la o școală de băieți. În timpul cursurilor, elevii l-au întrebat cum reușea sa vindece Iisus oamenii cu palmele. Neștiind răspunsul la această întrebare, Usui a hotărât să-și dea demisia și să-și petreacă restul vieții aprofundându-și credința și descoperind cum puteau fi făcute miracolele. După mai mulți ani de căutări literare, cu precădere în budism, Mikao Usui s-a retras într-un sanctuar de pe un munte, unde a meditat timp de 21 de zile. La finalul retragerii a primit inițierea vindecării, trezindu-se conștient de culori subtile și de simbolurile budiste de vindecare. A coborât apoi în satul de la poalele muntelui făcând minuni și vindecând oamenii.

Energia transmisă prin palme

Tratamentele Reiki sunt făcute de o persoană care are o inițiere în această tehnică dată de un maestru, fie pe gradul I, II sau maestru. Cu cât gradul inițierii este mai mare cu atât energia transmisă este mai puternică.

În timpul tratamentului pacientul stă culcat pe patul de masaj, iar terapeutul își mișcă palmele deasupra corpului acestuia în diferite puncte (cele corespondente centrilor de forță). Reiki poate fi făcut și altora, dar și sub formă de autotratament.

Fiecare tratament Reiki este diferit de la o persoană la alta. De obicei, pacienții aflați într-un dezechilibru mai puternic simt cu precădere armonizările la nivelul ființei, fie prin căldură sau senzație de frig, furnicături, frisoane în locurile atinse de terapeut. Se poate simți de asemenea energia cum străbate corpul, pot apărea și dureri de cap, dar indiferent de senzații nu trebuie să ne agățăm prea mult de ele. Fiecare este diferit și fiecare tratament este diferit. Reiki poate fi transmis inclusiv la distanță, cu aceleași efecte. Acest lucru se datorează câmpului electro-magnetic al fiecărei persoane, care prin intenția Reiki interacționează.

Dovezi științifice

Există studii care arată că Reiki reduce anxietatea în cazul femeilor care au trecut prin histerectomii și reducerea durerii pentru pacienții care suferă de boli cronice. Alte cercetări punctuale realizate de cercetătorii Universității din Pennsylvania arată că Reiki are rezultate pozitive în reducerea anxietății și durerii atât pentru pacienții cu cancer, cât și cei suferinzi de HIV. Un alt studiu realizat pe pacienți care au avut atacuri de cord și care au primit Reiki a indicat o creștere a capacității de funcționare a inimii și semne de vindecare.

Unde poți practica

Este important de înțeles că Reiki nu vindecă direct o afecțiune, Reiki este lumina interioară, energia care ne tranzitează, iar accesarea ei ne aduce pacea interioară și liniștea, care sunt de fapt cei mai importanți indicatori ai sănătății – acea stare în care te afli în completă pace cu tine, indiferent de circumstanțe. Așadar este important ca pacientul să creadă în acest tratament și să aibă intenția de a se vindeca. Un alt aspect de luat în calcul este faptul că Reiki nu are nici un fel de efect secundar. La Școala Iubirii noi oferim gratuit inițierea în Reiki gradul I, moment în care se face un acordaj, iar persoana inițiată poate începe să-și facă autotratament.

Ulterior, pentru cine dorește și merită, se poate face și acordajul în gradele următoare.

Read 11920 times Last modified on Friday, 11 March 2016 10:07

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 • Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...