• Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...
Wednesday, 07 August 2013 08:51

Melanomul malign – Cel mai agresiv cancer de piele

Rate this item
(0 votes)

Este cel mai agresiv cancer de piele si cea mai agresivă tumoră malignă dezvoltată de om. Poate apărea de la o aluniță. Evoluează rapid, fiind capabilă să trimită metastaze în tot corpul. Este cea mai frecventă tumoră malignă a tinerilor. Provoacă 75% dintre decesele cauzate de tumorile cutanate. De toate acestea se face vinovat melanomul malign – cel mai redutabil cancer de piele.

Melanomul malign este o formă de cancer în continuă creștere peste tot în lume. Se estimează că incidența melanomului la nivel mondial este de 3,1 bărbați și 2,8 femei la 100.000 de locuitori. În România, date din 2008 arată că frecvența melanomului se situează pe locul 19 din 40 de tipuri de cancer. Faptul că este un cancer din ce în ce mai frecvent este demonstrat și de datele Clinicii de dermatologie a Spitalului Colentina. „Dacă în 1994, la Spitalul Colentina se înregistra o leziune malignă pe lună, adică aproximativ 12 melanoame pe an, în prezent medicii de la acest spital operează anual un număr triplu de persoane cu melanom malign”, a semnalat profesorul doctor George-Sorin Țiplica, șeful Clinicii 2 Dermatologie, Spitalul Colentina.

Ce este melanomul?

În fiecare an, data de 30 mai este dedicată melanomului – „Melanoma Day”. Cu acest prilej peste tot în lume se desfășoară campanii de avertizare a populației privind pericolul dezvoltării melanomului. În acest context, prof. dr. George-Sorin Țiplica a explicat că melanomul este o boală foarte severă, care se poate dezvolta de la o aluniță sau poate apărea pe pielea fără leziuni.

Melanomul este o tumoră malignă produsă prin multiplicarea anarhică a melanocitelor. Acestea sunt celule ce se găsesc în piele și produc melanina (pigmentul care absoarbe radiațiile UV ce ajung la nivel cutanat).

Website cu informaţii specializate complete despre melanomul malign.

Melanomul se dezvoltă în 30% din cazuri pe o aluniță preexistentă, dar se poate forma și în piele aparent normală. Această tumoră malignă apare frecvent pe trunchi (torace posterior) la bărbați și pe gambe la femei.

Melanomul are un aspect caracteristic: este ca o pată sau un nodul, are culori variate, ca un mozaic, cel mai frecvent maro închis-negru, margini slab definite, franjurate, asimetrice și cel mai important evoluează rapid în timp. Leziunea se diagnostichează după criteriile „ABCDE”: A – asimetrie, B – bordură imprecisă, C – culoare neomogenă, D – dimensiuni peste 6 mm, E – evolutivitate rapidă.

Cu alunițele, la dermatolog

După cum a explicat prof. dr. George-Sorin Țiplica, numărul alunițelor constituie un factor de risc pentru dezvoltarea melanomului. Oricine poate dezvolta melanom. Dar cu cât o persoană are mai mult de 50 de alunițe, cu atât prezintă mai multe riscuri ca una dintre aceste alunițe să se transforme în melanom malign. De aceea, este bine ca persoanele cu peste 50 de alunițe să facă anual un consult dermatologic pentru examinarea alunițelor. „Ochiul dermatologului ajută depistarea în proporţie de 70%, iar diagnosticul dermatoscopic oferă detalii şi o depistare în proporţie de 100%”, a precizat prof. dr. Țiplica.

Supravegherea periodică a pielii este o necesitate. „Melanomul poate fi diagnosticat printr-o simplă analiză a tegumentului. Iar depistat la timp are șanse de vindecare. Supraviețuirea depinde de depistarea precoce a melanoamelor subțiri. Iată de ce este important ca pacientul să se prezinte devreme la dermatolog”, ne-a asigurat profesorul Țiplica.

Melanomul - cancer de piele cu o evoluţie foarte agresivă.

Examinarea pielii poate fi făcută și de noi înșine. Vom urmări leziuni pigmentare (așa-zise alunițe) noi, alunițele atipice, alunițele congenitale mari, lentigine solare (pistrui cu margini neregulate, care sunt leziuni benigne, dar semnalează că persoana respectivă a suferit deseori arsuri solare).

Atenție! Melanomul nu doare, nu ustură. El poate provoca uneori doar o simplă senzație de mâncărime. Melanomul evoluează rapid, adică leziunea își schimbă aspectul de la o lună la alta.

Expunerea la soare și riscul de melanom

Factori de risc:

 • rude de sânge cu melanom sau alte tipuri de cancer;
 • peste 50 de alunițe (nevi nevocelulari) pe corp;
 • fototip de piele 1 sau 2 (persoane cu piele deschisă, care la soare se ard mai mult decât se bronzează);
 • arsuri solare severe în copilărie.

Expunerea la soare reprezintă un risc important al dezvoltării melanomului. Riscul este cu atât mai mare cu cât expunerile au fost mai numeroase și soldate cu arsuri solare. Radiațiile ultraviolete (UV) au efect cumulativ, adică nu se șterg din memoria pielii expunerile din verile trecute, ci se cumulează cantitatea de ultraviolete din fiecare an.

Expunerea la soare fără fotoprotecție nu trebuie să depășească 20 de minute, a precizat prof. dr. George-Sorin Țiplica.

Este adevărat că avem nevoie de soare. „Soarele înseamnă viață”, recunoaște profesorul Țiplica, „dar 20 de minute la soare sunt suficiente pentru sintetizarea vitaminei D”, a adăugat medicul.

"Un viitor fără pată!", campanie de informare şi educare a tinerilor privind riscurile melanomului malign.

Expunerea la soare a copiilor trebuie să aibă loc cu mare atenție, pentru că arsurile solare suferite în copilărie reprezintă un risc major de melanom malign la vârste tinere.

Mituri despre bronz: minciuni/adevăruri

Bronzul înseamnă sănătate curată. FALS
Bronzul este o reacție de apărare a organismului împotriva UV. ADEVĂRAT

Bronzul te protejează de soare. FALS
Bronzul închis la culoare oferă echivalentul unei creme cu FPS 4. ADEVĂRAT

Nu poți face arsură solară dacă sunt nori pe cer. FALS
80% din razele UV pătrund prin cel mai gros strat de nori. ADEVĂRAT

Nu poți face arsură solară dacă ești în apă. FALS
Apa protejează infim de UV, iar luciul apei reflectă radiația reîntorcând-o spre piele. ADEVĂRAT

Cremele fotoprotectoare mă protejează, așa că pot sta la soare mai mult. FALS
Cremele fotoprotectoare nu sunt aplicate pentru creșterea timpului de expunere, ci pentru protecție în cazul expunerii inevitabile. ADEVĂRAT

Prevenirea melanomului

Pentru a limita riscul apariției melanomului, prof. dr. George-Sorin Țiplica recomandă următoarele măsuri preventive de fotoprotecție:

 • protejați-vă pielea prin îmbrăcăminte adecvată și creme fotoprotectoare zilnic, nu doar la plajă;
 • purtați pălării cu boruri largi;
 • nu vă expuneți la soare în intervalul orar 11:00-16:00, când intensitatea razelor UV este maximă;
 • în timpul expunerii la soare, reînnoiți aplicarea cremei fotoprotectoare o dată la 2 ore și după ieșirea din apă;
 • nu vă expuneți la solar, întrucât această expunere bruscă la o cantitate mare de energie dublează riscul de melanom.

Soluții terapeutice

Melanomul se tratează prin excizie chirurgicală a leziunii și prin tratament medicamentos. Referitor la intervenția chirurgicală, prof. dr. George-Sorin Țiplica a atras atenția că „trebuie să se țină seama de recomandarea medicului privind necesitatea exciziei chirurgicale și să se accepte intervenția în cazul în care dermatologul a recomandat acest lucru”. În stadiile incipiente, leziunea excizată (scoasă) reprezintă singura posibilitate de vindecare. Prognosticul melanomului depinde de grosimea leziunii excizate. Pentru ca pacientul să aibă șanse de supraviețuire la 5 ani, grosimea leziunii nu trebuie să depășească 0,75 mm. La grosimea de 1,5 mm, supraviețuirea la 5 ani se reduce cu 50%.

De aceea, se recomandă ca fiecare persoană să-și examineze alunițele și să se prezinte la medic imediat ce constată modificări la o aluniță.

{/tabs}

Read 528 times

Media

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2014 DoctorulMeu. All Rights Reserved