• Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...
Tuesday, 02 July 2013 06:57

Prediabetul

Rate this item
(1 Vote)

Prediabetul, cunoscut şi ca “toleranţă alterată la glucoză” sau “glicemie bazală modificată”, este o afecţiune care nu prezintă simptome. Este prezentă aproape întotdeauna înainte ca o persoană să dezvolte diabetul de tip 2. Din ce în ce mai mulţi medici recunosc importanţa diagnosticării prediabetului, din moment ce tratamentul afecţiunii poate preveni unele probleme mai grave de sănătate.

De exemplu, un diagnostic şi un tratament timpuriu al prediabetului ar putea preveni diabetul de tip 2, precum şi complicaţiile asociate, cum este boala cardiacă sau boala vaselor de sânge, oculară şi renală. Medicii sunt conştienţi de complicaţiile asociate cu diabetul de tip 2, care se manifestă în mod frecvent înainte ca diagnosticul medical al diabetului să fie stabilit.

Cine este supus riscului de a dezvolta diabet de tip 2?

Cei care prezintă riscul de a dezvolta diabet de tip 2 sunt:

 • Persoane cu un istoric de diabet 2 în familie.
 • Femeile cu diabet gestaţional sau care au născut un copil cu o greutate mai mare de 4 kg.
 • Femeile cu sindromul ovarelor polichistice (SOP).
 • Persoanele supraponderale sau obeze, în special, în jurul abdomenului (burtă grasă).
 • Persoanele cu colesterol ridicat, nivel ridicat de trigliceride, nivel scăzut de colesterol HDL şi nivel ridicat de colesterol HDL.
 • Persoanele sedentare
 • Persoanele în vârstă. Pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă procesează mai greu zahărul şi de aceea prezintă un risc mai mare de dezvoltare a diabetului de tip 2.

Care sunt simptomele prediabetului?

Deşi majoritatea persoanelor cu prediabet nu au niciun simptom, simptomele diabetului pot fi o sete neobişnuită, nevoia frecventă de a urina, vedere în ceaţă sau epuizare fizică.

Un test de laborator ar putea arăta unele semne care sugerează prezenţa prediabetului.

Ar trebui să fi testat pentru prediabet dacă:

Ai 45 de ani sau mai mult.

Eşti supraponderal cu IMC (indice de masă corporală) de 25 sau mai mare şi ai unul din următorii factori de risc de diabet:

 • Eşti sedentar
 • Ai o rudă de gradul I cu diabet
 • Aparţii unui grup etnic cu risc ridicat de diabet
 • Ai un istoric de diabet gestaţional sau ai născut un copil cu o greutate mai mare de 4 kg.
 • Ai sindromul ovarelor polichistice.
 • Ai un nivel ridicat de trigliceride sau colesterol HDL scăzut (bun).
 • Ai avut în trecut un nivel anormal de zahăr în sânge.
 • Ai un istoric de boală cardiacă.
 • Ai semne ale unei afecţiuni numită rezistenţă la insulină (cum este obezitatea severă sau o afecţiune a pielii numită Acantoză nigricans)

 Cum se diagnostichează prediabetul?

Pentru a determina dacă ai diabet, medicul poate solicita unul din cele trei teste diferite de sânge, testul de glucoză plasmatică determinată à jeun (FPG), testul de toleranţă la glucoză orală (OGTT) sau testul de hemoglobină A1C (sau nivel mediu de zahăr în sânge).

În timpul testului de FPG, nivelul tău de zahăr din sânge este măsurat după 8 ore de la nemâncare. Acest test poate determina dacă corpul tău metabolizează corect glucoza. Dacă, după testul de glucoza plasmatică determinată à jeun (FPG), nivelul de zahăr din sânge este anormal, ai putea avea “glicemie bazală modificată”, care sugerează prediabetul.

Înţelegerea rezultatelor testului FPG

Afecţiune     FPG
Normal    Mai puţin de 100 mg/dL (miligrame per decilitru)
Prediabet    100 mg/dL - 125 mg/dL
Diabet    126 mg/dL sau mai mare la două sau mai multe teste

Un alt test pe care medicul îl poate solicita este testul de toleranţă la glucoză orală (OGTT). În timpul testului, nivelul de zahăr din sânge este măsurat după ce ai postit şi din nou la 2 ore după ce ai consumat o băutură ce conţine o cantitate mare de glucoză. Dacă la două ore după ce ai consumat băutura cu glucoză, nivelul de glucoză este ridicat, ai “toleranţă alterată la glucoză”, care sugerează prediabetul.

Înţelegerea rezultatelor testului OGTT

Afecţiune     OGTT la 2 ore
Normal    Mai mic de 140 mg/dL
Prediabet    140 mg/dL la 199 mg/dL
Diabet    Mai mare de 200 mg/dL

Testul de hemoglobină A1C

Testul de hemoglobină A1C este un test simplu de sânge care reflectă nivelul mediu de zahăr din sânge din ultimele 3-4 luni. Poate fi folosit pentru a verifica dacă diabetul este sub control, dar şi pentru a-l diagnostica.

Normal: 5.6% sau mai puţin
Prediabet: 5.7 la 6.4%
Diabet: 6.5 % sau mai mare

De ce este important să recunoşti şi să tratezi prediabetul?

Prin identificarea semnelor de prediabet, poţi preveni diabetul de tip 2, dar şi reduce riscul complicaţiilor asociate cu această afecţiune, cum este boala cardiacă.

Un studiu recent despre prevenirea diabetului a descoperit că multe persoane care urmează un regim alimentar sănătos şi practică sport au putut preveni diabetul. De asemenea, nivelurile lor ridicate de zahăr din sânge au fost aduse la normal.  Doar 30 de minute de mişcare pe zi combinată cu o pierdere în greutate de 7% a rezultat la o reducere de 70% a riscului de diabet.

Care este tratamentul pentru prediabet?

Pentru a trata cu succes prediabetul:

{/tabs}

Read 1006 times

Media

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2014 DoctorulMeu. All Rights Reserved