Monday, 14 December 2015 00:00

Iaurtul, un aliment echilibrat

Rate this item
(0 votes)

permis în orice dietă    

Iaurtul este unul dintre cele mai hrănitoare alimente, cu puține calorii. Datorită conținutului variabil de grăsimi, de la 0,1% la 3%, iaurtul se potrivește oricărei diete: hipocalorică, hipolipidică, hipoglucidică.

 

Ca să nu mai vorbim că se pretează în orice moment al zilei: de la mic dejun până la cină, consumat ca atare sau în combinații gustoase.

Prof. dr. Nicolae Hâncu
Medic primar diabet, nutriție și boli metabolice
Membru de onoare al Academiei Române

Iaurtul este un produs lactat tradițional, obținut prin fermentarea laptelui cu bacterii specifice. Iaurtul este considerat de către nutriționiști unul dintre cele mai sănătoase alimente, datorită conținutului echilibrat de nutrienți și în același timp cu un aport caloric redus.

Conținutul de grăsimi al iaurturilor poate fi ajustat de la 0,1%, în cazul iaurtului dietetic, la circa 3%, în cazul iaurturilor clasice. Din acest motiv, iaurtul poate fi integrat în cele mai variate diete: hipocalorice, hipolipidice, hipoglucidice, și poate fi consumat ca atare sau în diverse combinații, în orice moment al zilei.

Beneficiile iaurtului pentru sănătate

Consumul zilnic de iaurt contribuie la asigurarea unui aport corespunzător de calciu, necesar pentru creșterea, mineralizarea și menținerea sănătății oaselor, de-a lungul vieții. În plus, iaurtul este un aliment funcțional care poate conține și bacterii probiotice.

Iaurtul are aceleași proprietăți nutritive ca laptele, cărora li se adaugă beneficiul unor microorganisme care contribuie la echilibrul florei intestinale, cea care protejează organismul împotriva agresiunii germenilor patogeni ingerați odată cu hrana sau apa.

Lactatele între mit şi realitate

Iaurtul este un aliment foarte bogat în nutrienți, inclusiv în proteine, vitamine ca B2, B6, B12, calciu, potasiu, zinc și magneziu, având o aciditate care crește biodisponibilitatea anumitor nutrienți, precum calciul. Există studii potrivit cărora calciul și alți nutrienți care se găsesc din abundență în iaurt – proteinele și acizii grași cu lanț scurt, facilitează pierderea în greutate și topirea depozitelor adipoase.

Iaurtul este un aliment sățios care, ca parte a unei diete sănătoase, poate să îi ajute pe toți cei care vor să aibă o greutate optimă să își atingă obiectivul. Este important să mai remarcăm și că, în ultimii ani, cercetările din domeniul nutriției sănătoase au semnalat rolul pe care alterarea florei microbiene din colon îl are în producerea obezității. Iaurtul, chiar și cel care nu este hipocaloric, este considerat un aliment funcțional ce conține probiotice și care, prin capacitatea sa de a echilibra flora microbiană din colon, are și o acțiune antiobezogenă.

Studii care dovedesc avantajele iaurtului în reducerea sau menținerea greutății

1.Unul dintre cele mai elocvente studii a fost efectuat pe baza datelor culese în 17 ani de observații (1991- 2008), de la membrii Framingham Heart Study Offspring Cohort (un proiect al Institutului National pentru Inimă, Plămâni și Sânge și al Universității din Boston, S.U.A). A fost analizată asocierea dintre obiceiul de a consuma iaurt și evoluția greutății corporale. Rezultatele au arătat că persoanele care au mâncat trei sau mai multe porții de iaurt pe săptămână, timp de un an, au un risc cu 50% mai mic de a se îngrășa și o circumferință abdominală cu 20% mai redusă decât persoanele care au consumat mai puțin de o porție de iaurt pe săptămână.

2.Obiceiul sănătos de a consuma iaurt trebuie format încă din copilărie, și două studii recente întăresc această afirmație. Studiul HELENA, efectuat pe mai mult de 3.000 de adolescenți cu vârsta între 12,5-17,5 ani, din opt țări europene, a relevat că și în acest interval de vârstă consumul de lapte și de iaurt are efecte benefice: o calitate mai bună a dietei, scăderea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, reducerea excesului de grăsime abdominală, o dimensiune mai mică a circumferinței taliei și reducerea valorii markerilor de inflamație.

3.Asocierea consumului de lactate cu o greutate optimă a copiilor a fost raportată și în studiul NHANES (2005-2008, copii între 8 și 18 ani din SUA). Conform datelor acestuia, consumul de iaurt se asociază cu scăderea aportului de calorii, grăsimi totale și saturate și creșterea aportului de proteine, calciu, potasiu, vitamina D, acompaniate de reducerea semnificativă a indicelui de masa corporală, a circumferinței taliei și a mărimii pliului subscapular. Din păcate, doar 8,5% dintre copii consumau iaurt în mod regulat.

În același timp, obiceiul de a consuma frecvent iaurt conduce la un aport de calciu mai mare, controlul mai eficient al apetitului și influența bacteriilor probiotice din iaurt asupra echilibrului florei intestinale, despre care se știe că este diferită la copiii care suferă de obezitate, în comparație cu cei normoponderali.

Read 2668 times Last modified on Thursday, 30 June 2016 11:40

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 • Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...