Thursday, 27 March 2014 00:00

Scăpaţi de kilogramele în plus

Rate this item
(0 votes)

cu ajutorul regimului mediteranean

 

Cine nu-şi doreşte să obţină o siluetă de invidiat, dar într-un mod cât mai sănătos cu putinţă! Ei bine, este posibil graţie regimului mediteranean, care pune la loc de cinste fructele, legumele, peştele şi uleiul de măsline.

Acest mod de alimentaţie sănătos, variat şi echilibrat ne ajută să redescoperim gustul natural al hranei preparate cât mai simplu.

Faimosul regim pe bază de peşte, fructe, legume, cereale şi ulei de măsline ameliorează starea generală de sănătate şi ajută la scăderea în greutate cu 1-2 kilograme pe lună. Aceasta este concluzia unui amplu studiu publicat în European Journal of Clinical Nutrition. Iată că principiile de bază ale dietei mediteraneene sunt încă o dată confirmate de cercetări temeinice.

Model de alimentaţie sănătoasă

Regimul mediteranean este compus dintr-o mare varietate de fructe şi legume proaspete, surse inestimabile de vitamine şi minerale, din cereale integrale, utile pentru prevenirea diabetului. Ca surse de proteine, această dietă privilegiază peştele, fructele de mare şi lactatele, mai ales iaurturile şi brânza de capră. Uleiul de măsline şi fructele oleaginoase (migdale, nuci, fistic) asigură un aport de grăsimi „bune” (omega 3 şi omega 6), care protejează contra bolilor cardiovasculare.
„Regimul mediteranean este considerat un model în materie de alimentaţie sănătoasă”, a afirmat Patricia Henriquez Sanchez, coordonatoarea studiului.

Piramida alimentară în stil mediteranean

Ca o concluzie a studiului, cercetătorii au creat o piramidă alimentară în stil mediteranean. La baza acesteia găsim principalele alimente benefice pentru sănătate: cerealele integrale, fructele, legumele, peştele, carnea albă, ouăle, lactatele. Acestea sunt recomandate zilnic, în proporţii variabile. În vârful piramidei se află produsele alimentare bogate în zahăr şi grăsimi saturate, care nu trebuie consumate decât în mici cantităţi şI ocazional.
În privinţa proporţiilor dintre sursele vegetale şi cele animale, regimul mediteranean constă în 75% - proteine vegetale şi 25% - proteine animale. Este un echilibru nutriţional care s-a dovedit cheia acestui regim. Faptul că se consumă mai multe substanţe nutritive din surse vegetale, în detrimentul proteinelor de origine animală, este ceea ce explică longevitatea locuitorilor regiunilor mediteraneene. Abundenţa de legume colorate, leguminoase (mazăre, soia, fasole, linte, năut) şi cereale integrale, cu un indice glicemic scăzut şi foarte multe fibre, contribuie la alungarea tuturor bolilor care decimează civilizaţia modernă.

3 motive temeinice pentru a mânca la fel ca francezii


Articulaţii sănătoase

Consumul în exces de proteine animale favorizează creşterea acidităţii, ceea ce afectează întreg organismul. Articulaţiile au de suferit prin mărirea procesului inflamator şi creşterea acidului uric. Vegetalele şi proteinele de calitate din peşte, specifice regimului mediteranean, permit contrabalansarea acestei acidităţi.

Sistem cardiovascular puternic

Mai puţine mezeluri şi carne de porc înseamnă mai puţine grăsimi saturate, care se depun pe artere sub formă de colesterol şi trigliceride. Cum aceste alimente lipsesc din regimul
mediteranean, nu mai există nici aceste efecte nocive pentru inimă. Dimpotrivă, peştele, uleiul de măsline, soia, nucile, migdalele sunt ideale pentru sănătatea sistemului cardiovascular.

Digestie bună

Asocierea legume + cereale + leguminoase asigură necesarul de fibre atât de importante pentru confortul digestiv.

Prevenţie

Pe lângă faptul că ne ajută să slăbim, acest regim renumit datorită longevităţii locuitorilor ţărmurilor mediteraneene este o reţetă excelentă pentru a combate bolile cardiovasculare, diabetul, obezitatea, cancerele, mai ales cele din sfera feminină (de sân, de col uterin). Totodată, regimul mediteranean şi-a dovedit eficienţa şi în prevenirea riscurilor de depresie.

Frumuseţe

Datorită bogăţiei de antioxidanţi din fructe şi legume, regimul mediteranean constituie şi o cale de a ne menţine frumuseţea pielii. Cei care ţin acest regim afişează un ten mai strălucitor şi o piele mai netedă şi mai fermă.

Preparare


Modul de preparare a alimentelor este foarte important pentru a beneficia de proprietăţile sănătoase ale regimului mediteranean. Regula de aur: să nu adăugăm grăsimi la prepararea alimentelor şi să încercăm pe cât posibil să păstrăm vitaminele şi mineralele prin prepararea termică limitată. Atât carnea, cât şi legumele este bine să fie preparate la cuptor, la grătar (dar nu pe cărbuni) sau la abur.

Read 2397 times Last modified on Wednesday, 08 June 2016 10:01

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 • Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...