• Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...
Monday, 26 May 2014 00:00

Carenţa de vitamina C = AVC

Rate this item
(0 votes)

Pe lângă nenumăratele sale beneficii, vitamina C se dovedeşte foarte eficientă pentru sănătatea cardiovasculară. Potrivit unui studiu prezentat la congresul anual al Societăţii Americane de Neurologie, persoanele care suferă un accident vascular cerebral (AVC) au toate un punct comun: le lipseşte vitamina C.

Persoanele cu deficit de vitamina C prezintă mai multe riscuri de a suferi un accident vascular cerebral (AVC) comparativ cu cele având un nivel normal de vitamina C. Se pare că vitamina C joacă un rol important în apariţia patologiei cardiovasculare. Aceasta este concluzia studiului efectuat de Stephane Vannier şi colegii săi de la Universitatea din Rennes. Ei susţin că persoanele care au suferit un accident vascular cerebral prezentau un nivel al vitaminei C sub media normală.

Studiu

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au comparat nivelul sanguin de vitamina C a 65 de persoane victime ale unui AVC cu 65 de persoane în stare bună de sănătate. Rezultatul: din grupul pacienţilor cu AVC, 41% aveau un nivel normal al vitaminei C, 45% - un deficit moderat şi 14% - o carenţă mare.
„Rezultatele noastre arată că lipsa de vitamina C trebuie considerată ca un factor de risc pentru atacul cerebral, la fel ca hipertensiunea arterială, consumul de alcool sau obezitatea”, a explicat Stephane Vannier. El a completat însă că sunt necesare alte studii pentru a determina mecanismele acestui risc. Totuşi, rezultatele recente sunt promiţătoare chiar dacă studiul a fost făcut pe un eşantion redus de pacienţi.

Vitamina C, cunoscută şi sub denumirea de acid ascorbic, a fost descoperită în 1974 de către chirurgul scoţian James Lind. El a stabilit atunci că acest nutrient poate preveni scorbutul, o boală caracterizată prin pete la nivelul pielii, gingii inflamate şi sângerări ale mucoaselor.

Scorbutul – boala care a decimat mii de marinari de-a lungul secolelor din cauza lipsei de vitamina C – a dispărut astăzi din practica medicală. Pe vremuri, pentru că nu aveau posibilitatea de a consuma fructe şi legume proaspete, marinarii prezentau carenţe majore de vitamina C.

Proprietăţi

Vitamina C este cel mai puternic antioxidant, având un rol deosebit de important pentru organism, prin faptul că intervine în fenomenele de combatere a radicalilor liberi. Vitamina C este antiinfecţioasă, tonifiantă, antitoxică, participă la asimilarea de către organism a fierului, previne şi vindecă scorbutul, măreşte rezistenţa vaselor sangvine, contribuie la formarea globulelor roşii, a dinţilor şi a oaselor. Are rol de reglare a nivelului glicemiei şi al colesterolului, de distrugere a toxinelor acumulate în organism, intervine în buna funcţionare a ţesuturilor, precum şi a diferitelor organe.

Participă la transformările chimice ale proteinelor, lipidelor şi glucidelor, la formarea substanţelor intercelulare, diminuează perioadele de convalescenţă, ajută la reducerea ritmului de opacifiere a cristalinului (îndeosebi la persoanele vârstnice) şi reduce gravitatea cataractei cu aproximativ 50%, împiedică depunerea grăsimilor la nivelul ficatului şi asigură funcţionarea normală a celulei hepatice. Intervine în metabolismul carotenilor, scade incidenţa apariţiei de cheaguri în vasele sangvine, măreşte gradul de absorbţie a fierului în organism, reduce efectele unui număr mare de alergeni, asigură coeziunea celulelor proteice, mărind durata vieţii.

Lipsa vitaminei C determină multe afecţiuni: boli infecţioase, anemii, surmenaj fizic şi intelectual, anorexie, viroze favorizate de neadaptarea organismului la frig, acnee, celulită, stres, carenţă de calciu, tulburări respiratorii, artrită, diaree, hipertensiune arterială şi ateroscleroză, diferite tulburări digestive etc.

 

Read 2018 times Last modified on Wednesday, 08 June 2016 09:49
More in this category: « Vitamina C Vitamina C »

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2014 DoctorulMeu. All Rights Reserved