• Cataracta - între mit și realitate

  Termenul de cataractă provine din grecescul „Katarraktes”și se referă la orice opacitate apărută la nivelul cristalinului, care este în mod normal aproape complet transparent.

  Read more...
 • Sindromul de ochi uscat

  Soluții care te scapă de sindromul de ochi uscat

  Una dintre cele mai frecvente probleme oculare este sindromul de ochi uscat. Acesta poate apărea atât la tineri, din cauza activității îndelungate la calculator, dar frecvența crește tot mai mult din cauza înaintării în vârstă.

  Read more...
Monday, 22 June 2015 00:00

Despre suplimente nutritive

Rate this item
(0 votes)

De ce au nevoie sportivii de ele?

Pentru a ajunge la performanță sportivă, dieta echilibrată este cel puțin la fel de importantă ca antrenamentul fizic. De aceea, din aportul zilnic de energie al unui sportiv de performanță nu poate lipsi suplimentarea nutritivă. 

 

Iubești sportul și ești un sportiv entuziast? Dar în ultimul timp te simți obosit și lipsit de motivație? Dorești să rămâi în formă și să ai o sănătate bună? Atunci trebuie să știi că doar combinația potrivită între dietă, antrenament și suplimentare cu nutrienți îți asigură o rezervă energetică adecvată și vei putea să obții rezultatele dorite.

Macronutrienți și micronutrienți

Un bun supliment nutritiv pentru sportivi trebuie să conțină macronutrienți (grăsimi, carbohidrați și proteine) și micronutrienți (vitamine și minerale), într-o combinație optimă.
Grăsimile și carbohidrații sunt furnizorii perfecți de energie pentru corp. Proteinele asigură, printre altele, rezistența și regenerarea mușchilor.
Micronutrienții acționează asupra tuturor proceselor metabolice. Vitaminele și mineralele susțin performanța fizică și recupererea după efort și ajută corpul să-și formeze rezistența. Dar micronutrienții vor avea efecte benefice asupra sistemului imunitar și metabolismului energetic numai dacă sunt administrați în combinația optimă.

Pentru un plus de energie
Complexul vitaminic B reprezintă baza metabolismului energetic al organismului. El joacă un rol de susținere a tuturor proceselor de producție a energiei. L-carnitina și coenzima Q10 contribuie și ele în mod esențial în cadrul metabolismului energetic celular.  

Pentru accelerarea regenerării
Acidul folic, vitamina B12, vitamina B6, fierul și cuprul sprijină creșterea și regenerarea celulară. Acidul pantotenic, biotina, vitamina A și zincul sunt esențiale pentru vindecarea rănilor.  

Pentru consolidarea rezistenței
Vitaminele C, E și A, oligoelemente precum zinc, seleniu, fier și cupru ajută la consolidarea sistemului de apărare prin neutralizarea radicalilor liberi produși în timpul activității sportive și sprijină sistemul imunitar. Acțiunea acestora este susținută de cea a fitonutrienților (de exemplu: betacaroten, licopen, luteină sau bioflavonoide din citrice).

Minerale esențiale

Magneziul este un mineral foarte important pentru funcția musculară și pentru metabolismul energetic. Un deficit de magneziu poate cauza crampe musculare. Magneziul se pierde din organism pe mai multe canale, dintre care cel mai important în cazul sportivilor este transpirația. Iată de ce aportul suplimentar de magneziu reprezintă o necesitate majoră pentru susținerea performanței sportive.
Fierul este esențial pentru formarea globulelor roșii. Fiind elementul principal al hemoglobinei, fierul contribuie la transportul oxigenului în organism, precum și la un aport normal de energie.
Calciul și vitamina D sunt necesare pentru oase puternice și mușchi rezistenți.

Calitate, siguranță și transparență

Pe lângă compoziția complexă și adecvată, un supliment nutritiv pentru sportivi mai trebuie să îndeplinească toate standardele în materie de calitate, siguranță și transparență. Aceste suplimente nu trebuie să conțină substanțe interzise prin regulile antidoping. Totodată, suplimentele nutritive destinate sportivilor trebuie să treacă cele mai drastice teste internaționale de calitate.

Read 1270 times Last modified on Thursday, 02 June 2016 11:55
More in this category: Carentele de fier »

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2014 DoctorulMeu. All Rights Reserved